Tutuklu sinemacı Örs'ten meslektaşlarına mektup: Dayanışma yaşatır

Tutuklu sinemacı Örs'ten meslektaşlarına mektup: Dayanışma yaşatır
Mesleki faaliyetlerinin suçlama konusu edildiğini söyleyen Örs, sinema emekçilerine dayanışma çağrısı yaptı

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Göç İzleme Derneği'ne 3 Haziran tarihinde yapılan operasyonda gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece "Örgüt üyesi" suçlamasıyla tutuklanan kurgusu Erhan Örs, tutuklu bulunduğu Silivri 5'Nolu Cezaevin'den arkadaşları aracılığıyla mektup gönderdi. 

Mesleki faaliyetlerinin suçlama konusu edildiğine vurgu yapan Örs, mektubunda cezaevi koşullarına da dikkat çekiyor. Kalem, kağıt gibi iletişim araçlarının geç ulaştığını mektubunda ifade eden sinema emekçisi Örs, meslektaşlarına dayanışma çağrısında bulundu. 

Örs'ün Silivri 5'Nolu Cezaevi'nden gönderdiği mektupta yer alan ifadeler şu şekilde: 

"Sevgili sinema emekçileri ve kurgucu arkadaşlarım.

05.06.2022 tarihinde evime yapılan baskınla gözaltına alındım. 8 gün süren gözaltı sürecinden sonra çıkarıldığım mahkeme tarafından tutuklanıp önce Metris Cezaevi sonra ardından da Silivri Cezaevi'ne getirildim. Sizlere ulaştırmak istediğim bu mektubun gecikmesi; kalem ve kağıda geç ulaşmamızdan kaynaklıdır. 

Hakkımdaki suçlamaların büyük bir kısmı hiçbir alakamın olmadığı bir dernek ile ilgili. 2018 yılında çalıştığım bir belgesel ve belgeselin yönetmeninin dernek üyesi olması beni de dernek üyesi yapmış. Hazırlanan 40 sayfalık emniyet ifadesinin 35 sayfası derneğe ilişkin soruların olduğu kopyala-yapıştır şekilde hazırlanmış, absürt suçlamalar. Kalan 5 sayfa ise çalıştığım işler ve bu işlerin ödemeleriyle ilgili. 

BELGESELİN İÇERİĞİ TARAFIMA SUÇ İSNADI YAPILMAKTA

Söz konusu suçlamaya ilk atıf yukarıda bahsettiğim belgesel ile ilgili. Belgeselin içeriğine ait suçlayıcı ifadeler ve bu ifadelere istinaden tarafıma suç isnadı yapılmaktadır. Bu belgeselden aldığım ödemeler de suç kanıtı olarak gösterilmektedir. Daha önce bir kurgucunun böyle bir durumda cezai olarak suçlandığı bir örnek bilmemekle beraber bu suçlamayı da reddediyorum. 

'FİLM PROJESİNE GÖNDERDİĞİM PARA TRANSFERLERİ İLE SUÇLANIYORUM

İkinci olarak; 2019'da uygulayıcı yapımcı olarak çalıştığım bir film projesinde gösterdiğim para transferleri ile suçlanıyorum. Bu transferin film için gönderildiği ortadadır. Ayrıca bu kişiler, sinemacı oldukları ayan beyan ortada sektör emekçileridir. 

GÖSTERİM BOYKOTA NEDEN KATILDIĞI SORULDU

Bunlar dosya ile ilgili asıl suçlamaları oluşturmakla birlikte; hazırlanan 40 sayfalık raporda geçen bazı akıl almaz ayrıntılarda bulunmakta. Bunlardan birisi, 2015'te çalıştığım başka bir belgesel projesi olan "Çırılçıplak" adlı filmin, "Bakır" belgeselinin yasaklanması üzerine gelişen gösterim boykotuna neden katıldığı sorusunun tarafıma yöneltilmesidir! Filmin yönetmeni, yapımcısı belli ve dışarda iken bu sorular bana suçlama olarak yöneltildi.

'DAYANIŞMA RUHU YARATACAĞINA İNANIYORUM'

Bu mektubu, dayanışmamızın bir üyesi olarak, yaşanan süreci ve ithaf edilen suçlamaları, sinema çalışmalarını detayları ile benden öğrenmenizi istediğim için yazıyorum. Ayrıca sinema üzerinde gelişen sansür, baskı ve yasaklamalara karşı direnişte fayda sağlayacağını, dayanışma ruhu yaratacağını umarak da bitiriyorum. 

Tüm sinema emekçilerine ve Kuda üyelerine sevgi ve selamlarımla. 

Erhan Örs, Silivri 5'Nolu Cezaevi"

NE OLMUŞTU? 

Emniyet ifadeleri sırasında 22 kişi, "Örgüte finansman sağlamak" iddiasıyla suçlandı. Emniyette ifade işlemleri sırasında GÖÇİZDER’in sığınmacılarla ile ilgili hazırladıkları raporlar, 1990’lı yıllarda yaşanan köy boşaltmaları sonucu göç ettirilen gayrimüslimler ile Kürtlerin maruz kaldıkları hak ihlallerini ve 2015 yılında yaşanan çatışmalar sonucu göç etmek zorunda bırakılan yurttaşlar ile kadınların yaşadıklarının yer aldığı çalışmalar olan 3 kitap suçlama konusu yapıldı. Ayrıca emniyet sorgusunda gözaltındaki kişilere, "Bu kitapları hazırlamak için kimden talimat aldınız?" şeklinde sorular yöneltildi ve bu kitapların "Devleti aşağılama" amacı taşıdığı iddia edildi. bu suçlamaya gerekçe yapıldı.

Öne Çıkanlar