'Kamerasız alanlarda tutuklular darp ediliyor, çıplak aramaya maruz kalıyor'

'Kamerasız alanlarda tutuklular darp ediliyor, çıplak aramaya maruz kalıyor'
Batman’daki cezaevinde bulunan tutuklular, kamerasız alanlarda darp edildiklerini, çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını aktardı.

Batman Barosu Avukat Sedat Özevin İnsan Hakları Merkezi, Beşiri'de bulunan Batman T ve M Tipi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair 6 aylık süreci kapsayan rapor hazırladı. Hazırlana raporda cezaevlerindeki tutuklularla yaptıkları görüşmeler sonucu iletişim ve sağlık gibi temel haklarda birçok ihlalle maruz kaldıkları ortaya çıktı. Tutuklular, çıplak arama ve kötü muameleye maruz kaldıklarını, spor, kültür ve sanatsal faaliyetlerinin engellendiğini görüşme yapan avukatlara aktardı.

‘DARP EDİLEN TUTUKLU 10 GÜN HASTANEDE KALDI’

Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman’ın haberine göre konuya dair 6 aylık süreci kapsayan bir rapor hazırlayan avukatlardan Zedan Ekmen, Beşiri ilçesindeki bir yıldır açılan cezaevinde yoğun hak ihlallerinin yaşandığına dikkati çekti.

Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinin cezaevlerinde "yıldırma sürecine" dönüştüğünü kaydeden Ekmen, raporda yer verilmeyen tespitlere değinerek, "Bunlardan biri tutuklunun yaşadığı darp. Yaşanan darptan kaynaklı bir tutuklu 10 gün boyunca hastanede yatmak zorunda kalmış. Aile ile görüştük. Durumu bize aktardı. Bu süreç halen devam ediyor" dedi.

CEZAEVİNE GİRİŞ YAPAN HER MAHPUSA ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI

Ekmen, tutuklular tarafından kendilerine iletilen şikayetler arasında çıplak arama dayatmasının da olduğunu aktardı. Ekmen, "Çıplak aramanın cezaevine giriş yapan her mahpusa uygulandığı yönünde şikayet var. Yine mahpusların merkezimize ilettikleri şikayetlerde, üst ve alt vücudun ayrı ayrı değil bütün giysiler çıkarıldıktan sonra yapıldığı yönündedir" diye kaydetti.  

Tutukluların kameraların bulunmadığı bölümlere götürülüp darp edildiği yönünde kendilerine aktarım yapıldığını paylaşan Ekmen, "Özellikle adli suçlar nedeniyle cezaevine giriş yapan tutuklu-hükümlülere kamera kaydının olmadığı yerlerde darp uygulandığı yönünde şikayetler bulunmaktadır. Kamera kaydının olmadığı ilk arama yerinde ve çıplak aramanın yapıldığı odada mahpuslara darp uygulanmaktadır" diye belirtti.  

KOĞUŞLARDAKİ KAPASİTE

Bazı koğuşlarda 20’nin üstünde tutuklunun tutulduğunu ifade den Ekmen, "Yönetmelik nedeniyle her koğuşa en fazla bir adet vantilatör verilebilmektedir. Koşullar göz önüne alındığında 20 kişilik koğuşlarda tek bir vantilatörün serinletmede yetersiz kalacağı kuşkusuzdur. Şikayetlerde ayrıca idari personeller tarafından dilekçelerinin alınmadığı, yasal hak olan dilekçe ve haberleşme haklarını kullanamadıkları yönündedir" şeklinde konuştu.  

SORUŞTURMA TALEBİ

Kantindeki ürünlerin normalin çok üstünde fiyatlarla satıldığını aktaran Ekmen, bu durumun tutukluların ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olduğunu söyledi. Ekmen, "Pandemi süreci nedeniyle aileler tarafından kargoyla gönderilen kıyafetler cezaevi yönetimi tarafından 2-3 gün bekletildikten sonra mahkumlara veriliyor" diye belirtti. Ekmen, tutuklulara yönelik işkence ve kötü muamele aktarımlarına ilişkin derhal soruşturmanın başlatılması gerektiğine işaret ederek, ihlallerinin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Öne Çıkanlar