Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan üç yandaşla 12 milyar TL'lik anlaşma

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan üç yandaşla 12 milyar TL'lik anlaşma
Bakanlığın 2020'deki hızlı tren, metro, tramvay yapım işlerinden oluşan projelerin ihalelerini inceleyen CHP'li Akın, ihalelerin neredeyse tamamının pazarlık usulüyle yapıldığını açıkladı.

CHP Enerji Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kamu İhale Mevzuatı’nın ‘istisnai’ yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen kamu ihalelerini inceledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün (AYGM) pazarlık yöntemiyle 12 ihale gerçekleştirdiğini ve bunların toplam tutarının yaklaşık 42 milyar TL’yi bulduğunu ifade eden Akın, hazırladığı inceleme çalışmasında, "İktidar pazarlık usulüyle ihaleyi çok sevdi. Son bir yılda AYGM bünyesinde yapılan ihalelerle belli firmalara milyarlarca TL tutarında ihale verildi. İktidara yakın üç firmaya ise 12 milyar TL tutarında ihale verildi" değerlendirmesinde bulundu.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Coronavirus salgını nedeniyle vatandaşların gelirlerinin azaldığı, esnafın aylarca dükkanını kapatmak zorunda kaldığı 2020 yılı içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın pazarlık usulüyle gerçekleştirdiği ihalelerde milyarlarca lira tutarında kaynak aktardığını kaydeden CHP’li Akın’ın gerçekleştirdiği çalışmada şu tespitler yer aldı:

PAZARLIK USULÜ 12 İHALE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Açık kaynaklardan derlenen bilgilere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, AYGM tarafından 2020 yılı içerisinde yapım ve inşaat işlerini kapsayan pazarlık usulüyle 12 ihale gerçekleştirdi. Pazarlık yöntemiyle yapılan ihaleler ilansız ve belli firmaların davet edilmesiyle düzenlendi. İhalelere konu olan yapım ve inşaat işlerini çok büyük altyapı projelerinin oluşturması; iktidarın açık ihale yöntemi yerine pazarlık usulünü seçerek kendine yakın firmaları kayırmayı amaçladığını gösterdi.

SADECE DÖRT İHALE KAMUOYUNA AÇIKLANDI

Mevzuata göre pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından kamuoyunda açık bir şekilde sonuçlarının yayınlanması gerekiyor. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2020 yılı içinde gerçekleştirdiği pazarlık usulüyle gerçekleşen 12 ihaleden yalnızca dördünü KİK bünyesinde kamuoyuyla paylaştı. Başka bir deyişle pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelerin yüzde 76’sı kamuoyundan gizlendi.

TAHMİNİ TUTARIN 42 MİLYAR TL OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Açık kaynaklardan derlenen bilgilere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, AYGM’nin yalnızca 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdiği pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin toplam tutarının yaklaşık 42 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu tutarın neredeyse tamamını kamuoyuna sonucu açıklanmayan ihalelerden oluşması dikkat çekti.

Mevzuata göre, sonuçları kamuoyuna açıklanan pazarlık usulüyle yapılan dört ihalenin toplam tutarı 1 milyar 446 milyon TL olurken, burada en büyük payı iktidara yakınlığıyla bilinen "beşli çete" olarak tanımlanan firmalardan biri aldı. Cengiz Holding açıklanan pazarlık usulü ihalelerde 1,37 milyar TL ile en büyük paya sahip oldu.

Sonuçları açıklanmayan pazarlık usulüyle yapılan ihalenin toplam tutarının ise yaklaşık 40,5 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu sekiz ihalede aslan payını "beşli çete" olarak tanımlanan grup aldı. Buna göre AYGM tarafından pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalelerden, iktidara yakınlığıyla bilinen pek çok ihaleyi alan Kolin, Kalyon, Cengiz firmalarına toplamda dört farklı projeyle 11 milyar 770 milyon TL büyüklüğünde ihale verildi.

Öne Çıkanlar