Uluslararası Af Örgütü: Harkov'de misket bombaları yüzlerce sivili öldürdü

Uluslararası Af Örgütü: Harkov'de misket bombaları yüzlerce sivili öldürdü
Uluslararası Af Örgütü'nün yeni araştırmasına göre Rusya, Ukrayna'nın Harkov kentinde yasaklı misket bombaları kullanarak yüzlerce sivili öldürdü.

Fotoğraf: Joel Gunter/BBC


Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) Rusya'nın Ukrayna işgali ile ilgili hazırladığı yeni raporda Rusya, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov kentinde "ayrım gözetmeden yaptığı bombardımanlarla" yüzlerce sivili öldürmek ve büyük oranda yasaklı olan misket bombalarını kullanmakla suçlandı. Uluslararası Af Örgütü, Rus güçlerin defalarca 9N210/9N235 tipi misket bombaları ve "parça tesirli mühimmat" kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu belirtti. İçinde birçok küçük mayın bulunduran ve belirli aralıklarla patlayan bombalar, parça tesirli mühimmat kapsamına giriyor.

MİSKET BOMBALARI VE HEDEF GÖZETMEKSİZİN YAPILAN SALDIRILAR

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Amnesty sahada 2 haftadan uzun süren incelemelerinde, en az 62 sivilin öldüğü, 196'sının yaralandığı 41 patlamayı mercek altına aldı. Araştırmada, Rusya'nın sivilleri alışveriş yaptıkları sırada, yemek yardımı beklerken ya da sadece sokakta yürürken, misket bombaları ve hedef gözetmeksizin yapılan saldırılarda öldürdüğü sonucuna varıldı.

‘YIKICI BİR ETKİLERİ OLUYOR VE ÇOK SAYIDA SİVİLİN ÖLMESİNE NEDEN OLUYORLAR’

Amnesty'nin kıdemli kriz müdahale danışmanı Donatella Rovera yaptığı açıklamada "Bu silahlar hiçbir şekilde kullanılmamalı, bunlar hedef odaklı değil, alansal silahlar. Yıkıcı bir etkileri oluyor ve çok sayıda sivilin ölmesine neden oluyorlar" dedi.

Rovera bu silahların etkisinin Rusya tarafından bilindiğine dikkat çekerek "Bu silahları kullanmak, sivilleri doğrudan hedef almakla aynı anlama geliyor. Rusya'nın bunları kullanma kararı, sivillerin yaşamına saygı duymadığının bir göstergesi" diye konuştu.

Rusya daha önce misket bombası kullandığına dair suçlamaları reddetmiş ve sadece askeri hedefleri vurduğunu iddia etmişti.

BBC de kentte 5 ayrı yerleşim bölgesinde yaptığı incelemelerde misket bombalarının neden olduğu simetrik patlama izlerine tanık oldu. BBC'nin gösterdiği görüntüleri inceleyen üç silah uzmanı da görüntülerin tartışmalı silahlarla bağlantılı olduğunu doğruladı. Harkov'un Industrialnyi bölgesinde, bir yerleşim yerinde çocuk parkı çevresinde misket bombasına ait görüntüleri görmek mümkün. Ivan Litvinyenko'nun eşi de buradaki saldırıda ağır şekilde yaralanıp, daha sonra hayatını kaybetti.

‘DURMADAN, ART ARDA PATLAMALAR OLUYORDU’

Haberde Litvinyenko, eşi ve 5 yaşındaki kızlarıyla birlikte oyun parkının içinde yürürlerken bombanın patladığını söyledi ve olay anını şöyle anlattı; "Birden bir ışık gördüm ve ilk patlamayı duydum. Kızımı kucaklayıp onu bir ağaca dayadım. Eşim yaklaşık 5 metre ötedeydi ve yere düştü. Durmadan, art arda patlamalar oluyordu"

Aynı bölgede yaşayan Danya Volinets de o sırada evindeydi; "Patlamalar birkaç dakika boyunca sürdü. Bitip dışarı çıktığımızda arabaların yandığını gördüm, her şey yanıyordu".

‘1 CM BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ŞARAPNEL PARÇASI GÖĞSÜNE GİRMİŞTİ’

Amnesty'ye konuşan hemşire Tetiana Ahayeva da saldırıyı "Bir anda her yerden, çok sayıda fişek sesleri gelmeye başladı. Yere yatıp kendimizi korumaya çalıştık. Komşumuzun 16 yaşındaki oğlu Artem Shevchenko orada öldü. 1 cm büyüklüğünde bir şarapnel parçası göğsüne girmişti" diye anlattı.

Harkov merkez hastanesindeki doktorlar da saldırı sonrası getirilen yaralıların vücutlarında 9N210/9N235 tipi misket bombalarında bulunan parçalara rastladıklarını söyledi. Rus ordusu, Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan Harkov'dan Mayıs ayı ortasında çekilmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Harkov'da onlarca sivilin yaşamını yitirdiği bombardımanlar nedeniyle Rusya'yı savaş suçu işlemekle suçlamış, kentte sivillerin bilinçli olarak hedef alındığına dair tanıklıklar olduğunu söylemişti.

Öne Çıkanlar