Van Demokrasi Nöbeti'nde kadınlar: Eş Başkanlık mor çizgimizdir

Van Demokrasi Nöbeti'nde kadınlar: Eş Başkanlık mor çizgimizdir
Van'daki Demokrasi Nöbeti'nin 33'üncü gününde düzenlenen eylemde konuşan TJA aktivisti Rojbin Bor ‘Kim seçmiş’ diye iradeyi tanımamak erkek devlet aklının haddi değildir' dedi.

Van’da Demokrasi Nöbeti’nin 33’üncü gününde Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınlar 'Eşbaşkanlık Mor Çizgimizdir' pankartı ile Milli Egemenlik Caddesinden HDP İpekyolu İlçe binasına kadar 'Jin Jiyan Azadi' ve 'Kayyım gidecek halk gelecek' sloganları ve zılgıtlarla yürüyüş yapmak istedi.

Yürüyüşü engellemeye çalışan polis çekim yapan gazetecilerin görüntü almasına ise engel oldu. Kadınlar polisin engellemelerine rağmen ilçe binasına kadar yürüdü. Açıklamanın olduğu yerde Kürt aydını, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesinin 27'nci yıl dönümü nedeniyle HDP Van İl Örgütü tarafından 'Apê Musa’yı saygıyla anıyoruz' pankartı açıldı.

'İRADEYİ TANIMAMAK ERKEK DEVLET AKLININ HADDİ DEĞİLDİR'

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri ile Karayazı ve Kulp belediyelerinin eş başkanlarının İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla görevden alınmasının hukuksuzluk olduğunu söyleyen TJA aktivisti Rojbin Bor, "Kayyımın atanması gasptır, zorbalıktır, darbedir. Kadınların erkek egemenliğine karşı yıllarca zorlu mücadeleler vererek elde ettikleri eşbaşkanlık kazanımını ‘talimatla’ illegalize etmek, ‘nereden geldiği belli değil’ diye karalamak ve ‘kim seçmiş’ diye iradeyi tanımamak erkek devlet aklının haddi değildir" dedi.

'KADIN ARKADAŞLARIMIZ HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE TUTUKLANDI'

Van’da 10 Eylül tarihinde yapılan siyasi operasyonlarla HDP Van İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, HDP'li Nesibe Akdağ ve Dilan Yıldız’ın hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirten Bor, "Bizler çok iyi biliyoruz ki korkuyorlar. Yine buradan söylüyoruz; tecridi kırmak için toplumsal öncülük yapan toplumsal barış için bedenini ölüme yatıran DTK Eş Eşbaşkanı ve Hakkari milletvekilimiz Leyla Güven’i hedef göstermek hiç kimseni haddi değildir" diye konuştu.

'KAYYUM KADIN KAZIMLARINA DARBEDİR'

Kayyımların ilk icraatı olarak kadın kurumlarını, kadın politikalar müdürlüklerini, kadın politikaları daire başkanlıklarını, danışma merkezlerini kapattığını ve bunun kadın kazanımlarına darbe olduğunu ifade eden Bor şöyle konuştu:

"Bu darbeye kadın ittifakını güçlendirerek, kadın mücadelesini yükselterek, hep birlikte güçlü bir yanıt vereceğimize inanıyoruz. Biz sözümüzün arkasındayız susmuyoruz. Bütün kadın arkadaşlarımızı kadın mücadelesi veren tüm kurumları ve halklarımızı eşbaşkanlık kazanımına, o belediyeleri var eden kadın emeği ve iradesine yönelik saldırılara karşı ses yükseltmeye, birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

EYLEMDE MUSA ANTER DE ANILDI

Açıklamanın ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, gazeteci-yazar Musa Anter'in demokrasi ve özgürlük şehidi olduğuna dikkat çekti. Özgüneş, "Musa Anter’i idam etmek isteyenlerin sonradan kendileri idam edildi. Biz Van’da bir kez daha söz veriyoruz ki onların yollarını takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

(MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar