Yargı, Saros Körfezi tahribatına 'dur' demeli

'Arazi sahibinin bilgisi olmadan kepçe, dozer, kamyonlarla arazinin talan edilmesi kabul edilemez.'

Yargı, Saros Körfezi tahribatına 'dur' demeli

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Saros Körfez’inde tüm itirazlara rağmen Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından Saros FSRU Gemi İskelesi yapılması çalışmalarının devam etmesi üzerine Edirne İdari Mahkemesine yürütmeyi durdurma dilekçeleri verildi. Saros Gönüllüleri Avukatı Bülent Kaçar, müvekkillerinin arazilerinde hafriyat ve inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini vurguladı. Kaçar, bölgede tahribatın hızla yayılmakta olduğunu söyledi.

Avukat Bülent Kaçar, körfezde tahribat başlayınca Edirne İdari Mahkemesi’ne Yürütmeyi Durdurma talepli 2 ayrı dilekçe verdiklerini belirtti.

"Kamu yararı olmayan sadece dış ticaret için yapılan bu projenin hukuksuzluğuna mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerekir" ifadelerinin yer aldığı dilekçede Saros Körfezi’ne yapılmaya başlanan FSRU likit doğal gaz limanı ve boru hattının vereceği tahribat ile tarım, orman alanlarına ve yüzbinlerce insanın mülkiyet haklarına büyük zararlar verileceği belirtildi.

Projeye izin veren ÇED Olumlu kararının iptal edilmesi için Edirne İdari Mahkemeye başvuruda bulunan halkın açtığı davanın yapılan keşfi sonucu hazırlanan 113 sayfalık Bilirkişi Heyet Raporunda bilimsel ve mevzuat açısından 90 civarındaki hukuksuzlukların kesin olarak ortaya konulduğu bilgileri yer alıyor.

BOTAŞ'ın sunduğu birbirinden farklı iki ayrı ÇED Raporu olduğu ve tek bir proje için "İki ayrı ÇED Olumlu kararının varlığı görülmemiş bir skandaldır" diyen avukat Kaçar, "Bakanlık birbirinden farklı her iki rapora da ÇED Olumlu Kararı verdiğini, inşaat ve hafriyat çalışmaları hangi ÇED raporuna ve hangi ÇED Olumlu kararına göre yürütülmektedir?" diye sordu.

Birinci ÇED raporuna verilen ÇED Olumlu Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için mahkemeye başvurduklarını yineleyen avukat Kaçar, Saros kıyı kuşağının geriye döndürülemeyecek şekilde tahrip edilmekte olduğunu vurguladı.

ARAZİ SAHİBİNİN BİLGİSİ OLMADAN ARAZİ TALAN EDİLİYOR

Konuyla ilgili konuşan Saros Dayanışma Gönüllüleri sözcüsü Mürşide Çoban:

Saros gönüllülerinin bu projenin iptali için 3 davası bulunmaktadır. Saros kıyı kesimlerinde yaşayan bin 38 kişiyi temsilen açtığımız davaların hukuksal süreçleri devam ederken ve hatta arazi sahibinin bilgisi olmadan kepçe ,dozer, kamyonlarla arazinin talan edilmesi kabul edilemez.

Arazisi telafi edilemez zarara uğrayan arazi sahibinin gerekli idari mercilere şikayette bulunması da, Avukatımızın Edirne İdare Mahkemesine Yürütmeyi Durdurma dilekçeleri vermesi de şu an için bu yıkımı durduramadı. Her gün bölgeye daha çok zarar veriliyor.

Biz Saros gönüllüleri olarak, tüm bölge halkıyla tek yürek olduk , bu hukuksuz saldırıyı tüm ülkeye duyurduk. Bölgeye hiç bir faydası olmayacak bu projenin Saros’a yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Botaş’ın bir an önce Turizm cennetine yapılan bu, telafisi mümkün olmayacak zarardan bir an önce dönmesini bekliyoruz.

'KÖRFEZİ ÖNCEKİ NESİLDEN ALDIĞIMIZ GİBİ BIRAKACAĞIZ'

Saroz Körfezi yakınında diri Ganos fay hattına rağmen petrol depolama alanı yapmak, bölge halkını korkutan bir girişim olduğuna dikkat çeken Çoban, "Çocuklarımıza, torunlarımıza doğallıyla, güzelliğiyle, temiz denizi ve havasıyla ve hatta Saros’da denizde ve karada yaşayan tüm canlılarla birlikte, tam anlamıyla; bizden önceki nesilden aldığımız gibi bir Turizm cenneti bırakmayı arzuluyoruz" diye konuştu.