Yunanistan Cumhurbaşkanı: Barış için savaşa hazırlıklı olmalısınız

Yunanistan Cumhurbaşkanı: Barış için savaşa hazırlıklı olmalısınız
Katerina Sakellaropulu: Biz diyalogdan yanayız. Yunanistan diyaloğu desteklediğini kanıtlamıştır. Ama tehdit altında bir diyaloğu değil.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, ülkesinin Fransa'dan 18 adet savaş uçağı alma, donanmaya dört yeni fırkateyn katma ve 15 bin yeni askerle silahlı kuvvetleri güçlendirme kararı için "Eğer barış istiyorsanız, her zaman savaşa daha iyi hazırlıklı olmalısınız" dedi.

Meis'in Yunanistan'ın parçası olmasının 77'nci yıl dönümü törenleri için gittiği adada CNN'e konuşan Sakellaropulu, "Krizin yaşandığı bir zamanda, Türkiye'nin yanı başındaki bir adaya ziyaretiniz kışkırtıcı bir mesaj değil mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bir Yunan Cumhurbaşkanı'nın barışçıl bir ziyareti asla provokatif olamaz. Hassas zamanlardan geçiyoruz. Biz diyalogdan yanayız. Yunanistan diyaloğu desteklediğini kanıtlamıştır. Ama tehdit altında bir diyaloğu değil."

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, cumartesi günü Selanik'te Fransa'dan alacakları Rafale tipi savaş uçaklarıyla Mirage uçaklarının yerine yeni bir filo kuracaklarını alıma ilişkin anlaşmanın önümüzdeki aylarda imzalanacağını açıklamıştı.

Miçotakis ayrıca, 10 yıl içinde 10 milyor euroluk savunma harcaması yapacaklarını söylemişti.

'SADECE TÜRKİYE'YE MESAJ DEĞİL'

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu bu açıklamalar için "Hükümet bu adımların atılması gerektiğine karar verdi" dedi.

Katerina Sakellaropulu CNN muhabirinin "Türkiye'ye mesaj göndermek için mi?" sorusunu "Sadece Türkiye'ye mesaj göndermek için değil. Barış istiyorsanız daima savaşa daha hazırlıklı olmalısınız" diye yanıtladı.

Sakellaropulu, Oruç Reis gemisinin geri çekildiğini anımsatan muhabirin "Gaz rezervleri konusundaki gerginlik bitti mi, azalıyor mu? " sorusu ise şöyle cevapladı:

"Ben o kadar pozitif değilim. Yunanistan, Kıbrıs ve tüm Akdeniz küçük adımlarla hareket edecek. Akdeniz'de herkesin; sadece Yunanistan'ın ve Türkiye'nin değil Avrupa Birliği'nin ve NATO'nun da istikrara ihtiyacı var."

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, bir kez daha Oruç Reis araştırma gemisinin bölgeden ayrılmasının Türkiye'nin attığı olumlu bir adım olduğunu söyledi. Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petsas, "Türkiye yeter ki bu olumlu adımların arkasında dursun. Bu olumlu işaretlerin sürekli olmasını bekliyor ve diliyoruz" dedi.

Petsas, Yunanistan'ın, 24-25 Eylül'de yapılacak Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde Türkiye'ye karşı yaptırımlar uygulanmasında ısrar edip etmeyeceği yolundaki bir soruya ise "AB Zirvesi'ne kadar önümüzde bir zaman var. Bu zaman zarfında Türkiye'nin ne yapacağına bağlı" yanıtını verdi.

Atina'nın, Türkiye ile Mart 2016'da kesilen istikşafi görüşmelerin kesildiği yerden devam etmesini arzuladığını belirten Petsas, "Türkiye ile aramızdaki deniz yetki alanlarının belirlenmesini arzu ediyoruz" şeklde konuştu.

Stelyos Petsas ayrıca Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in önceki gün düzenlediği yıllık basın toplantısında açıkladığı savunma siyasetine değin soruları da yanıtladı. Petsas, 18 yaşını dolduranların 12 ay askerlik yapmasını zorunlu kılacak yeni yönetmeliğin iki nedeni olduğunu söyledi.

Petsas, bunlardan birinin Kasım 2019'dan bu yana (Libya mutabakatının imzalandığı ay) Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde gözlenen gerginliğin uzaması; ikincisinin ise Yunanistan'da yaşlı nüfusun artması olduğunu belirtti.

Bu arada Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in yarın Atina'yı ziyaret edecek olan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile ayrı ayrı görüşeceği açıklandı.

Charles Michel'in, "Doğu Akdeniz ülkeleri toplantısı" önerisine açıklık getirmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar