İran Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zaferkendi, hava kirliliği nedeniyle ülkede her yıl yaklaşık 40 bin kişinin öldüğünü açıkladı.
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayımladığı rapora göre, Türkiye'nin yüzde 92'si kirli hava soluyor. Rapora göre toplum ölümlerin yüzde 19'u hava kirliliği kaynaklı.
Günler süren yangının ardından, denizde canlı yaşamın bitmesi ve balık ölümleri ile gündemden düşmeyen İzmir’de hava kalitesi de her geçen gün düşüyor. Uzmanlar önlem alınmazsa kirliliğin önemli sağlık sorunlarına yol açacağı konusunda uyarıyor.
Mersin'de dört mahalle iki fabrika ve bir beton tesisinin neden olduğu kirliliğe tepki göstererek suç duyurusunda bulundu. Pencerelerini bile açamadıklarını belirten mahalleliler, kirliliğin narenciye ve zeytin ağaçlarına zarar verdiğini söyledi.
Osmaniye’nin Toprakkale ilçesine bağlı Büyüktüysüz Mahallesi sakinleri, Organize Sanayi Bölgesi'nden gelen toz ve duman nedeniyle zor durumda. Mahallede yaşayanlar yetkililerden acil önlem almalarını istiyor.
Akdeniz ilçesine bağlı Abdullah Şahutoğlu Mahallesi sakinleri, yörede hava ve toprak kirliliğine neden olan tesislerin denetlenmesi, kirliliğin önlenmesi için tedbir alınması çağrısında bulundu.
Covid aşısının kalp hastalığına yol açtığına dair kanıtsız iddiaların yayıldığı bir dönemde, Türk Toraks Derneği'nden çarpıcı bir araştırma geldi: Kalp krizleri sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinden kaynaklanıyor. Türkiye'de havası temiz il yok.
İstanbul'da son günlerde trafik yoğunluğunda artış dikkat çekiyor. Trafikte son 1 yıldaki artış yüzde 30 olarak hesaplandı. Bu, hava kirliliğini de artırdı.
Greenpeace Akdeniz yeni yayınladığı 'Türkiye’de Hava Kirliliği Yükü' raporunda, PM 2.5 kirleticisinin neden olduğu erken ölüm riskini ortaya koyuyor: PM 2.5 kaynaklı hava kirliliğinden ölüm riski, trafik kazasında ölümlerden 7 kat daha fazla.
Prof. Dr. Tecer, pandeminin ortadan kalkmasıyla birlikte Trakya'da sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerde hava kirliliği problemlerinin yaşanmaya başladığını söyledi.
Hava kirliliğine ilişkin son rapor nefes almanın alkol ve sigara tüketmekten daha zararlı bir hale geldiğini ortaya koydu.
Hava kirliliği kaynaklı hastalıkların 2019'da dünya çapında 9 milyon kişinin yaşlılık dışı nedenlerden 'vaktinden önce' ölümüne yol açtığı tespit edildi.
Avrupa’nın kömüre en bağımlı ülkesi Polonya’nın hava kirliliği en yüksek kenti Varşova'da evleri ısıtmak için kömür yakılması yasaklandı.
İngiltere'de yapılan araştırma, yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında mikroplastik tespit edildiğini ortaya koydu.
Sağlık uzmanları, hava kirliliğinden kaynaklanan milyonlarca can kaybının önlenmesi için Türkiye’nin de DSÖ’nün yeni sınır değerlerine uymasını talep ediyor.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy, Türkiye'de birçok şehirde partikül madde kirliliğinin halk sağlığını tehdit eden limit değerlerin üzerinde olduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hava kirliliği değerlerine göre dünya çapındaki şehirlerin yüzde 97'sinde kirlilik eşiğinin aşılmış olduğu tespit edildi.
Hindistan hükümeti, başkent Delhi'de artan hava kirliliği nedeniyle okulları ve üniversiteleri süresiz olarak kapattı. Kentte kömürle çalışan bazı santraller de kapatıldı.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, yoğun hava kirliliği yüzünden okullar bir hafta tatil edilirken kamu çalışanlarının evden çalışma düzenine geçti.
Projenin bölgede büyük çevresel kirliliğe neden olacağını belirten bölge halkı, toplantının yapılması izin vermedi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü, fosil yakıtların çevreyi nasıl kirlettiğini uydu verileriyle ortaya çıkaran bir yazılım geliştirdi.
Greenpeace’in Hava Kirliliği Algısı Anketi’ne göre 10 kişiden 9’u pencereyi açtığında temiz hava alamadığını ya da kömür kokusu soluduğunu belirtiyor.
İstanbul’da yapılan bir araştırma, kentte Covid-19 pandemisi boyunca gerçekleşen ölümlerin yaş, sosyoekonomik durum, hane halkı sayısı ve hava kirliliğiyle ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayınladığı Kara Rapor 2021’e göre, 2020 yılında Türkiye’deki illerin yarısında kanserojen olan ince partikül (PM2.5) seviyesi yeterli düzeyde ölçülmedi.
Dünyayı en çok kirleten ülkeler açıklandı. Çin'in "en büyük kirletici" olduğu listede Türkiye 16. sırada yer aldı.
Greenpeace sosyal medya hesabından, Türkiye’nin havayı en çok kirleten 3 ülkeden biri olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Ahmet Kılıç, küresel ısınma ve buna bağlı olarak yağışın azlığı, hava kirliliği ve ilaçlama gibi nedenlerle bitki ve çiçek türlerinde azalma yaşandığını söyledi.
İBB'nin hava kirliliği haritasında hassas seviyeye ulaşan ilçeler olduğu görüldü.
İngiltere'de 115 binden fazla kişinin katılımıyla yürütülen çalışmada, hava kirliliğinin kalıcı görme kaybına neden olduğu kaydedildi.
Son dönemde hava kalitesi bozulan Düzce’de bu duruma etkisi bulunan olumsuz emisyon salımlarının tespiti için gece denetim yapıldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.