Hazine ve Maliye Bakanlığı, eylül-kasım döneminde 122 milyar liralık iç borç seviyesine karşılık 130,5 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek. Bu dönemde dış borçlanma yapılmayacak.
Hazine'nin iç borçlanması içinde kamu bankalarının payı nisan itibariyle rekor seviyeye çıktı. Yabancı yatırımcıların ve özel bankaların ilgisizliği kamu bankalarının yükünü artırdı.
Devletin borcu her geçen ay artıyor. Merkezi yönetim brüt borç stoku ekim sonu itibarıyla 1 trilyon 934,7 milyar lira oldu. Döviz borcunun toplam borç içindeki payı ise yüzde 58,3’e çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ağustos, eylül ve ekim döneminde 95,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 77,5 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek.
Hazine, 2000’lerde terk edilen iç borçlanma yöntemine geri döndü. İçerden döviz ve altın cinsi borçlanmanın hızı arttı. Kamunun da vatandaş gibi dolarize olduğu yorumları yapılıyor.
Vergi ötelemeleriyle gelirleri azalan, desteklerle giderleri artıran Hazine, mayıs iç borçlanma programı bitmeden 40 milyar TL hedefini aşarak borçlanma programını sürdürüyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mayıs-temmuz döneminde 52,4 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 89 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek.
Hazine, ilk dört ayda geçen yıldan 3.6 kat daha fazla net iç ve dış borçlanma yaptı. Üstelik borçlar artarken, değişken faizli ve döviz cinsi borçlanmanın ağırlığı arttı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.