Covid-19 aşıları hakkında konuşan Prof. Dr. Ceyhan, ‘5. doz uygulaması ile ilgili veri yok. 3 doz mRNA aşısı olanlar, son dozun üzerinden 3 ay geçmişse 4. mRNA dozunu yaptırmalı’ dedi.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ceyhan maymun çiçeği virüsüne ilişkin geçmişte ülkeler arasında verilen sözlerin tutulmadığına işaret ederek önlem alınmasını istedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vakalar azaldığı gerekçesiyle önlemleri giderek azaltılan koronavirüsün, Omicron’un yeni varyantlarına karşı uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanlığı’na göndermede bulunarak, ‘Silahları indirip saldırıya geçince virüs şaşırdı, ricat halinde kaçıyor’ dedi.
Molnupiravir ilacının kullanım başlamasını değerlendiren Ceyhan, 'Bilim Kurulu zamanını virüs yayılımını azaltacak önlemler ve aşılamayı artırmak için harcasa, daha yararlı olacaktır’ dedi.
Aşısızlara getirilen PCR testi zorunluluğu tamamen kaldırıldı. Prof. Ceyhan, 'Dünyada bu kısıtlayıcı kuralları iyice gevşeterek test sayısını azaltan tek ülkeyiz' dedi.
Omicron'un toplumsal bağışıklık geliştirerek salgını bitireceği düşüncesine katılmadığını belirten Ceyhan, aşı olunması istenen yurttaşlara yanlış fikirler empoze edildiğini ifade etti.
Daha önce Turkovac'ı tavsiye edemeyeceğini açıklayan Prof. Ceyhan, Faz-3 verileriyle ilgili de '1182 vaka bilimsel anlamda uluslararası bilim dünyası için bir anlam taşımaz' dedi.
Prof. Dr. Ceyhan: Çünkü aşı bulaşmayı engellemiyor. Aşılı bir insan evdeki pozitif kişiden virüsü alıp götürüp iş yerinde bulaştırabilir.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Molnupiravir’in henüz ne oranda etkili olduğuna dair kesin veri yok. Ara sonuçlar hep yanıltabilir insanları, bütün sonuçlarını beklemek lazım' dedi.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ceyhan, hastalık geçirenler ile aşı olanlarda oluşan antikorun süre ve etkinlik farkını anlattı: Aşı hastalıktan daha iyi, daha uzun süre koruyor.
'Türkiye'de haftalık vaka ortalamaları ile baktığımız zaman biz hala artış dönemindeyiz. Dünyadaki azalmayı oluşturanların da Güney Asya ülkeleri ve Orta Doğu bölgesi olduğu görüldü.'
'Çocuktan bulaşı önlemek daha zor' diyen çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı Ceyhan, ailelere ayrıca vitamin kullanımı konusunda da uyarılarda bulundu: Faydası yok.
'Henüz bizde sorun olmayan beta ve gamma gibi çok sayıda varyantın yayılım gösterdiği bir ülke İngiltere. Ülkemize girişlerinde çok kontrollü olmazsak varyantları ülkemizde de yayarız.'
Enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanı hekimler, Türkiye'de görülen Mu varyantına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Covid-19 vakaları yeniden artışa geçti. Temmuz başında 4 bin 500'ün altına inen günlük vaka sayısı, 27 Temmuz'da 19 bin 761'e ulaştı.
Ceyhan, 17 günlük kısıtlama sürecinin 'tam kapanma' olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek, dikkatli davranılmazsa kısa sürede vakaların tekrar artmaya başlayabileceği uyarısında bulundu.
'Şu anki azalma; hiç aşı yapmayan, doğru dürüst tedbir almayan ülkelerde de var.'
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hamilelikle birlikte kadınların bağışıklığının baskılandığını söyledi.
'Sayısı oldukça yüksek gruplar aşılanmaktan çekinirseler, aşı yaptırmazlarsa istediğimiz hedefe ulaşamayız' diye belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşının önemine ilişkin konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan aşı çalışmaları devam ederken, bulunması dahilinde Türkiye'nin aşıyı muhafaza edecek ısıyı sağlayan deponun bulunmadığını söyledi.
Rastgele aspirin kullanımına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aspirinin ölümcül tehlikesi olabileceğini söyledi.
'Bu tedbirlerle, bu uyum oranlarıyla belli ki 31 Ağustos öncesinde bundan çok daha iyi bir durumda olmayacağız' diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, New York modelini önerdi.
ABD'de bir kişinin beyin yiyen amip nedeiyle ölümünün ardından hastalığa ilişkin değerlendirme yapan Prof Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de amip türleri olduğunu belirtti.
Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara aynı gün yanıtlanmak üzere virüs taşıyan öğrencilerin ve virüse yakalanan kişilere temas etmiş öğrencilerin tespitini istedi.
Hacettepe Üniversitesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ceyhan, ‘Yan etkisinin az, fiyatının uygun olması ve deneyimin çok olması nedeniyle en çok ümit bağlanan ilaç bu’ dedi.
Türkiye'nin sanki salgın bitmiş gibi davrandığını belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Pala, 'Önlemleri ciddiyetle sürdürmemiz gerekir. Henüz salgın bitmedi' diye uyardı.
İmam ve müezzinlere de 'az konuşmalarını' tavsiye eden Prof. Dr. Ceyhan, tekbir gibi konuşmaların alçak tonda yapılmasını istedi, yüksek sesli konuşmalarda riskin arttığını belirtti.
Özel kreşlerin 15 Haziran'da açılacak olmasını değerlendiren Prof. Dr. Ceyhan, risk uyarısı yaptı. Ceyhan tatil sezonu için de yüzerken mesafeye dikkat edilmesini istedi.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kendisinde virüs bulunduğunun farkında olmayan 400 bin civarında insanın aramızda dolaştığını söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.