Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına ilişkin, 12 ay sonrası enflasyon beklentisinin yüzde 28,7’ye, 24 ay sonrası ise yüzde 19,3’e gerilediğini belirterek enflasyonun yıl boyunca düşüşe devam edeceğini ifade etti.
Merkez Bankası verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu Haziran 2024 itibarıyla 171,1 milyar dolara yükseldi. Uzun vadeli borçlar 158,8 milyar dolara, kısa vadeli borçlar ise 12,3 milyar dolara çıktı.
TCMB'nin Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, politika faizinin ay sonunda yüzde 50'de sabit kalması bekleniyor. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi ise yüzde 28,71’e geriledi. Yıl sonu enflasyon beklentisi 43,31'e yükseldi.
Merkez Bankası, Bankalar Birliği'ne "Off saatlerde yüksek tutarlı döviz alım-satım işlemi" ve "kredi kullandırılan müşteriye mevduat zorunluluğu" gibi bazı uygulamalar tespit edildiği uyarısı yaptı.
TCMB'nin swap hariç net rezervleri 30 Eylül haftasında 59 milyar dolarla rekor seviyeye düştü. Brüt rezervler ise 30 Eylül haftası itibarıyla 3.8 milyar dolar düşüşle 107 milyar dolara indi.
Döviz ya da dövize endeksli mevduat miktarının yüzde 70 civarında olduğunu söyleyen Özatay, 'Liralaşma bu olmasa gerek. Tersine, yaşamakta olduğumuz tam bir dolarlaşma süreci' dedi.
Gencal, 'Kaptan gemiden kat be kat büyük dalgaları aşmak için en son kozunu gemiyi dalgaların üzerine doğru sürerek oynuyor. TCMB aldığı dövizleri arka kapı operasyonlarıyla satıyor' dedi.
Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası dolar, bu sabah 18,50 TL seviyesini test ederek zirve seviyesini yeniledi, daha sonra 18,47 TL'ye geriledi. Euro ise 17,79 TL seviyesinde...
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, dijital paranın kullanımına ilişkin açıklamada bulundu. Kavcıoğlu, 'Dijital paralarının kullanım olanakları üzerinde çalışılması önemli husustur' dedi.
Dolar/TL, Merkez Bankası'nın ikinci defa 100 baz puan faiz indirimine gitmesinin ardından 18,44 zirvesinde güne başladı. Dolar, önceki kapanışını 18,4114 seviyesinden yapmıştı.
Vatandaş ihtiyaç kredilerinde yıllık yüzde 27 ile yüzde 60'a varan oranlarda maliyetle karşı karşıya kalırken, konut kredilerinde yüzde 15'den başlayıp yüzde 49'lara kadar çıkıyor.
Tüm dünyada merkez bankaları faiz arttırırken, Türkiye'de tam tersi kararların alınması, liranın kırılganlığının perçinlenmesi, enflasyon artışının devamı ve buna eşlik eden küçülme demek.
Dünyanın önde gelen merkez bankaları enflasyonu düşürmek için faiz artışına giderken, TCMB'nin bir faiz indirimi kararı daha alması uzmanlar tarafından büyükü eleştiri aldı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu eylül ayı toplantısında da faiz indirimine giderek, politika faizini yüzde 12 seviyesine çekti. Kararın hemen ardından dolar/TL'de yeni rekor geldi.
CHP Sözcüsü Öztrak, Bakan Nureddin Nebati ve Merkez Bankası'na, '2011'den sonra ne oldu da ülkemize kaynağı belirsiz finansman girişi şaha kalktı?' diye sordu.
Gelecek Partili Özcan, bir televizyon kanalındaki sözleri nedeniyle Merkez Bankası’nın hakkında şikayette bulunduğunu açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 70,60'tan yüzde 67,73 seviyesine geriledi.
Ödemeler dengesinde net hata noksan yedi ayda 24.3 milyar olarak açıklandı. Bloomberg'de yer alan haberde net hata noksandaki artışla TCMB'nin TL'yi daha stabil tutabildiği kaydedildi.
Kavcıoğlu, uygulanan sıkı para ve maliye politikaları ile kalıcı fiyat istikrarı sağlanamadığını belirterek, 'Bu süreç, henüz çözülememiş bir yapısal soruna meydan okumadır' dedi.
Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen karara göre, TL dönüşüm hedefi kapsamında yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulanacak.
TCMB zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe giderek, döviz hesabından TL hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğünü artırdı.
TCMB'nin faiz indirimi sonrası 18 TL üzerindeki seyrini sürdüren dolar, 18,1745 lirayı gördü. Euro da aynı seviyelerde. 20 Aralık'ta 18,30’u gören doların yeni rekor kırmasına ramak kaldı.
Baader'e göre, TCMB'nin faiz indirimi enflasyon görünümünü bozup TL üzerinde ek baskıya neden olabilir. Baader, Avrupa'da yaşanacak bir resesyonun Türkiye için olumsuz olacağı görüşünde.
TCMB'nin faiz indirmediği senaryoya ilişkin bir değerlendirme yapan Eğilmez, 'Eğer Merkez Bankası faizi 19'dan 13'e indirmeseydi enflasyon 25, dolar 12,50 seviyelerinde olurdu' dedi.
ABD'li yatırım bankaları, TCMB'nin faizi yüzde 13'e indirdiği kararı anlamlandıramazken, bunun TL'nin değer kaybetmesine ve enflasyonun daha da yükselmesine sebep olacağını belirtti.
Japon MUFG Bank, Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin ardından yaptığı değerlendirmede dolar/TL kurunun gelecek yılın ilk çeyreğinde 20 seviyesini göreceğini belirtti.
Kararı, 'gülünç ve saçma' bulduğunu söyleyen Timothy Ash, 'Belli ki ceplerinde Rusya ve Körfez'den gelen nakit para var, faizi indirerek lirayı tutabileceklerini düşünüyorlar' dedi.
Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13'e düşürmesini Bloomberg HT'de yorumlayan TCMB eski Başekonomisti Kara, canlı yayında şaşkınlığını gizleyemedi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ağustos toplantısında politika faizini beklentilerden farklı olarak 100 baz puan indirerek, yüzde 13 seviyesine çekti, dolar/TL 18,10'lara çıktı.
Merkez Bankası brüt rezervleri 29 Temmuz haftasında 101,3 milyar dolara yükseldi. Bakan Nureddin Nebati, dün katıldığı bir programda rezervlerin artacağını söylemişti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.