İran'da protestolar büyüyor

Ekonomik sorunları protesto eden yüzlerce kişi 'Diktatöre ölüm' ve 'Allah ruhunu şad etsin Rıza Şah' sloganları attı.

İran'da protestolar büyüyor

İran'ın İsfahan kentinde başlayan eylemler ikinci gününde diğer kentlere de yayılarak büyüdü. Katılımın en yoğun olduğu İsfahan'da toplanan binlerce kişi ülkedeki ekonomik sorunları protesto amacıyla toplandı. Pahalılığı ve elektrik kesintisini protesto eden işçi, esnaf ve kamyon şoförleri "Diktatöre ölüm" ve "Allah ruhunu şad etsin Rıza Şah" sloganları attı. Polis, göstericileri dağıtmak için havaya ateş açarken, protestolar Reşt, Meşhed ve Şiraz'da da ikinci günde sürdü.

İsfahan'da kalabalığın attığı sloganların hedefinde İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de vardı. Lastik yakarak yolları kapayan yüzlerce kişi "Mollaların gitme vakti. Hamaney, yazıklar olsun. Ülkeyi bırakın" sloganları attı.

Bir gösterici, "Çatışmalar dünkünden çok daha yoğun ve bugün düne göre çok daha fazla güvenlik gücü yığılmış durumda" dedi.

POLİSTEN UYARI ATEŞİ

İsfahan'da gösterilerin öğleden sonraki bölümünde kalabalığın artması üzerine İran polisi göstericilerin dağılması için gerçek mermiyle uyarı atışı yapmaya başladı.

'İSLAMİ REJİM DEVRİLMELİ'

Ülkenin kuzeydoğusundaki Gilan eyaletine bağlı Reşt kentinde toplanan yüzlerce kişi gösterilerin ikinci gününde de sokağa çıktı. Hayat pahalılığını protesto eden göstericilerin hedefinde rejim vardı.

Reşt'te protestoların liderliğini üstlenen bazı kadınlar, İran rejiminin yüz binlerce İranlının ölümünden sorumlu olduğunu ve İslami rejimin devrilmesi gerektiğini söyldi.

TAHRAN'IN BANLİYÖSÜNDE DE GÖSTERİ VARDI

Tahran'ın batısındaki banliyölerinden Kerec'te de dün göstericiler sokağa çıkarak rejimi protesto etti. Kalabalık, "Düşmanımız burada. Yalan söyleyerek onun (düşmanın) Amerika olduğunu söylüyorlar" diye slogan attı.

İRAN'DA EKONOMİK KRİZ

İran'ın Meşhed kentinde aralık ayında ekonomik sorunlar sebebiyle başlayan, ardından İsfahan'ın da aralarında bulunduğu birçok kente yayılan gösterilerde 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede doların hızla yükselişe geçmesi üzerine geçen ay başkent Tahran'ın en önemli alışveriş merkezlerinden "Büyük Çarşı" esnafı da ekonomik gidişatı gerekçe göstererek kepenklerini kapatmış, bu durum ülkede yeni protesto gösterilerinin başlamasına neden olmuştu.

Hükümetin ekonomi alanında aldığı tedbirler doların ateşini düşürmediği gibi piyasada yaşanan krizin boyutlarını daha da arttırdı. Serbest piyasada dolar 10 bin tümen seviyesini geçti.

Döviz kurundaki ani artış halkın alım gücünü düşürürken iş yerlerinin üst üste kapandığı ve işsizliğin giderek arttığı İran'da sosyal medya üzerinden "genel grev ve protesto" çağrıları yapılıyor.

İRANLI KOMİSYON ÜYESİ: EKONOMİ ÇÖZMEK ÜZERE

Öte yandan, İran Meclisi Bütçe Komisyonu üyesi Cihanbahş Muhibbiniya, ülke ekonomisinin çökmek üzere olduğunu belirtti.

Meyanduab milletvekili Muhibbiniya, mecliste yaptığı konuşmada, "İran ekonomisi çöküyor. Lütfen gözlerinizi açın. Öncelikli konuları meclis gündemine getirmediği için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinden şikâyetçiyiz" dedi.

İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA'ya göre, konuşmasında serbest piyasada doların 11 bin tümen seviyesine çıktığını hatırlatan Muhibbiniya, ülkede işsizlik ve pahalılık gibi ekonomik sorunların yanı sıra çevre ve sağlık alanlarında da sıkıntılar bulunduğunu belirtti.

Muhibbiniya, bu tür sorunlarla karşı karşıya olan halka kulak verilmesi gerektiğini kaydetti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

iran protesto işçi tahran esnaf pahalılık