Batman Belediyesi'nden şiddete maruz bırakılan kadınlara ücretsiz hukuki destek
Batman Belediyesi ile baro arasında protokol imzalandı. Şiddete maruz bırakılan kadınlara ücretsiz hukuki destek verilecek.
Artı Gerçek - Batman Belediyesi ile Batman Barosu arasında şiddete maruz bırakılan kadınlara hukuki destek sağlanması ve belediye personeline bu konuda eğitim hizmeti verilmesi için iş birliği protokolü imzalandı. Böylece şiddete uğrayan kadınlar, barodan ücretsiz hukuki destek alacak. Ayrıca baro, protokol çerçevesinde belediyedeki personellere eğitim verecek.
İmza törenine Belediye Eşbaşkanları Gülistan Sönük ile Yeşil Işık, Baro Başkanı Avukat Erkan Şenses, Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Çiğdem Demir Sevim, Belediye Meclisi Kadın Komisyonu, Belediye Kadın Müdürlüğü ve Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri yer aldı.
Protokolu imzalayan Sönük ve Işık, her alanda kadın çalışmalarına öncelik veren Batman Belediyesi’nin, hukuki anlamda da şiddet mağduru kadınların yanında yer alıp gerekli desteği sunacağını belirtti.
PROTOKOLDE NELER VAR?
Aynı protokolü 21 Ağustos'ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de imzalamıştı. Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW), taraf devletleri, kadına ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için pozitif ayrımcılık da dahil olmak üzere gereken tüm tedbirleri almakla yükümlü kıldığı hatırlatılan protokolde, 20 Aralık 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi, Anayasa’nın 10. maddesi ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne dikkat çekiliyor.
Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa işaret edilen protokolde şu ifadeler yer alıyor: "Tüm bu uluslararası standartların ortak vurgusu; kadına yönelik şiddettin ana kaynağı olan ‘Toplumsal cinsiyet temelli Ayrımcılığın’ köklerinin, toplumsal olarak çok derinde olduğu, bu bilinç ile ayrımcılığa karşı yaşamın her alanında mücadele edilmesi ve bu arada kadınların pozitif ayrımcılık kapsamında ayrıca ve özel olarak desteklenmesi gerektiğidir. Bu kapsamda yukarıda anılan uluslararası standartlar; Şiddet mağduru kadınların, adalete erişimi ve hak mücadelesinde özel olarak desteklenmesi gerektiğini, ayrıca ve özelikle vurgularken kökleri çok derinde olan bu ayrımcılık türünün ortadan kaldırılması için yaygın toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin de yapılmasını önerir." (MA)