DEM Partili kadın eşbaşkanlar 3 aylık rapor açıkladı: 15 bin kadına ulaşıldı
DEM Partili kadın belediye eşbaşkanları, yürüttükleri toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın haklarını güçlendiren projelerini açıkladı. 15 bin kadına ulaşıldığı belirtilen açıklamada, 'Kayyım uygulamalarıyla kesintiye uğratılan kadın mücadelesi şimdi her kurumda yeniden filizleniyor' denildi.
Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kadın belediye eşbaşkanları, 13 Kasım 2024’te başlattıkları “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyası kapsamında yaptıkları çalışmaları açıkladı.
Açıklamayla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çalışmalarının da startı verildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açıklamaya, belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Açıklamanın Kürtçesini yerine kayyım atanan Mardin Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir, Türkçesini ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak okudu.
'KAYYIMLAR KADINLARI GÜÇLENDİREN PROJELERİ İMKANSIZ HALE GETİRDİ'
Kayyımların birçok yerde Kadın Dayanışma Merkezleri, Kadın Sığınakları ve Alo Şiddet Hatlarını kapattıklarını hatırlatan Serra Bucak, "Belediyelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın haklarını güçlendiren projeler geliştirmesi neredeyse imkansız hale getirilmiştir” diye belirtti.
Serra Bucak, "Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız" kampanyasıyla toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda 15 binden fazla kadına ulaştıklarına dikkati çekti.
KAMPANYA KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Serra Bucak, kampanya kapsamında yaptıkları 3 aylık çalışmaları şöyle sıraladı:
“* Mahallelerde, köylerde, beldelerde ve belediyelere bağlı kurumlarda ‘Kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları, 6284 Sayılı Kanun, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddetsiz iletişim, dijital şiddet karşı mücadele yönetmeleri’ alanında farkındalık çalışmaları yapıldı.
* Mahallelerde, köylerde, beldelerde ve belediyelere bağlı kurumlarda özsavunma atölyeleri gerçekleştirildi.
* Kadına Yönelik Şiddete Karşı Hukuki ve Politik Mücadele paneli yapıldı.
* Kadına yönelik şiddete karşı mücadele yöntemleri kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla, mahalle, pazar, AVM ve köylerde saha çalışmaları yapılarak, broşür dağıtımı yapıldı.
* Afiş, bilbord ve farkındalık yaratmak üzerine sosyal medya platformlarında video içerikleri üretildi.
* Wan Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ‘Şiddet Tutum Belgesi’ imzaladı.”
AÇILAN KURUMLAR
Kadına yönelik şiddetle mücadele alanlarının yeniden aktif hale getirildiğini dile getiren Serra Bucak, "Diyarbakır Kadın Sorunlarını araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM) yeniden açıldı. Peyas Kadın Dayanışma Merkezi ve Peyas Kadın Eserleri Kütüphanesi, Wan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi, Yüzen Kadın Kütüphanesi, Çıl Kezi Kadın Dayanışma Merkezi, Sinemhan Kadın Yaşam ve Dayanışma Merkezi, Viranşehir Kadın Dayanışma Merkezi, Tatvan Kadın Dayanışma Merkezi, Ağrı Kadın Dayanışma Merkezi, Mekiye Ana Kadın Dayanışma Merkezi, Wan İlçelerinde, Amargi Kadın Yaşam Merkezi, Şamiran Kadın Yaşam Merkezi, Hebun Kadın Yaşam Merkezi, Serav Kadın Yaşam Merkezi ve 11 tane Kadın Dinlenme Evi kampanya kapsamında açıldı. Wan Büyükşehir Belediyesi Kadın Destek Hattı kuruldu" diye kaydetti.
8 MART VURGUSU
“Kayyım uygulamalarıyla kesintiye uğratılan kadın mücadelesi, şimdi her sokakta, her mahallede ve her kurumda yeniden filizleniyor” diyen Serra Bucak, şunları söyledi:
"Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız’ kampanyamızdan aldığımız güçle yerel yönetimler olarak büyüttüğümüz kadın politikalarımıza bugün itibariyle startını verdiğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri ile devam edeceğiz. Erkek egemen iktidarın yarattığı eşitsizliğe, cinsiyetçiliğe ve kadın kırımına karşı binyıllardır verilen kadın mücadelesinin mirasçıları olarak; mücadelemizi, isyanımızla büyüterek özgürlüğe yürüdüğümüz bir 8 Mart’ta daha alanlarda olacağımızın sözünü veriyor; dünya kadınlarının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart’ı kutluyoruz." (MA)