Dünya Kadın Hareketleri 2. Uluslararası Kadın Konferansı

Dünya Kadın Hareketleri 2. Uluslararası Kadın Konferansı
Berlin'de Dünya Kadın hareketleri 2. Uluslararası Kadın Konferansı başladı.

Alin OZİNİAN


BERLİN - 50’e yakın ülkeden 700 katılımcının buluştuğu Kürt kadın hareketinin öncülüğünde Dünya Kadın Hareketleri 2. Uluslararası Kadın Konferansı 5 Kasım’da Berlin’de başladı.

konferans.jpg

“Bizim Devrimimiz: Yaşamı Özgürleştirmek” başlığını taşıyan konferans, 2018’de Frankfurt’ta düzenlenen “Kadınlar Geleceği Örüyor” konferansına genel bir bakış ve duyurular ile başladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi Diplomasi Sözcüsü Melike Yaşar açılış konuşmasında dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan kadın hakları ihlalleri ve kadınların özgürlük mücadelesinden bahsetti. Yaşar, "Dünyanın dört bir yanındaki kurtuluş mücadelelerine verdiği - ataerkilliğe, kapitalizme, faşizmin her türlüsüne karşı - bir armağanıdır bu sloganımız: Jin - Jiyan - Azadî!” dedi.

Moderatörlüğünü ABD’deki Kürt Barış Enstitüsü Araştırma Direktörü Meghan Bodette’in üstlendiği Üçüncü Dünya Savaşı ve Devlet ile Erkek Egemenliğinin Dokunulmazlık Zırhının Parçalanması adını taşıyan I. Oturum’da savaşların, işgallerin, ekolojik krizlerin ve salgın hastalıkların yaşandığı çağımızda devrimci kadın cephesinde neler yapılabilir konusu tartışıldı.

Lolita Chavez Guatemala Feministas Abya Yala’dan Lolita Chavez ve Avustralya’dan Sosyolog ve ekofeminist Ariel Saleh ise “Eko-kırım: Doğal kaynakların acımasızca sömürüsüne dayanan egemenliği, mülkleştirmeyi ve baskıyı parçalamak” bölümünde yaptıkları konuşmalarında, kadınlar dünyanın farklı bölgelerinde çokuluslu şirketlerin yaşamı tehdit eden uygulamalarına ve sömürgeciliğin yeni biçimlerine nasıl direndiklerinden bahsettiler.

ABD ve İtalya’da çalışmalarını sürdüren Barış aktivisti ve feminist, Genevieve Vaughan ve Tüm Hindistan İlerici Kadınlar Derneği’nden Kavita Krishnan, sınıf mücadelesi veren kadınların, sınıf hiyerarşisi ve devlet aygıtının, kadınların bedenlerinin ve yaratımlarının sömürülmesi üzerine inşa edildiğine dair geliştirilen bakış açısı detayları ile aktardılar. Mevcut kapitalist koşullar altında kadın emeğinin daha derinden sömürülmekte ve daha da görünmez kılındığını anlatan konuşmacılar, yaşadıkları ülkelerden çarpıcı örnekler verdiler.

konferans2.jpg

Stratejik bir mücadele olarak kadın özgürlüğü: Zorunlu Göçe karşı direniş ve Ekoloji
Konferansın birinci günü, panellerin ardından, kadın atölyeleri ile devam etti.

Öne Çıkanlar