KESK, Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’na katılmayacağını duyurdu

'Kadın kazanımlarımıza göstermelik komisyonlarla değil İstanbul Sözleşmesi’nde ısrarımızla sahip çıkıyoruz.'

KESK, Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’na katılmayacağını duyurdu

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na katılmayacağını duyurdu.

"Kadın kazanımlarımıza göstermelik komisyonlarla değil İstanbul Sözleşmesi’nde ısrarımızla sahip çıkıyoruz" başlıklı yazılı açıklama yayımlayan KESK, komisyonun çalışmalarını eleştirdi. Açıklamada, "Tüzük ilke, amaç ve kadın kazanımlarını koruma kararlılığımızın gereği olarak, iktidar bloğunun kadınlara karşı izlediği ayrımcı, cinsiyetçi ve baskıcı politikalarında ısrarcı olması nedeniyle, Meclis Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonunun 8 Temmuz 2021 tarihli toplantısına davet edilmiş olmasına rağmen Konfederasyonumuz katılmayacaktır" denildi.

'PARLAMENTO MEKANİZMASI YOK SAYILDI'

Kadına karşı şiddetin, sömürünün, istismarın korkunç boyutlara ulaştığı, kadını koruyan ve şiddeti önleyen mevcut kanunların uygulanmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Kadın, LGBTİ+’lar ve çocuk haklarının gasp edildiği, ağır hak ihlallerinin yaşandığı ve bu şiddete karşı kapsamlı politikalar üretmesi beklenen parlamento mekanizmasının yok sayıldığı bir dönemde, TBMM tarafından Kadına Yönelik Şiddeti Araştırmak ve Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla 9 Mart 2021 tarihinde Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu kuruldu" ifadeleri yer aldı.

‘MUHALEFETİN TEMSİLİYETİ SAĞLANMADI’

Çoğulcu katılımı sağlaması, şiddeti önleyen tedbirler ve öneriler geliştirmesi beklenen söz konusu komisyonun yaptıkları şöyle sıralandı: "Komisyon yönetiminde, farklı görüşteki muhalefet partilerinin temsiliyeti sağlanmamış, anti-demokratik yöntemlerle çoğulcu katılım engellenmiştir. Komisyon, 20 Mart’ta İstanbul Sözleşmesinden hukuka aykırı bir şekilde çekilme kararına tepki göstermemiş, üstelik kadın kazanımlarını daraltan, gasp eden ‘yerli ve milli’ yaklaşımlar sergileyerek, sözleşmeden çekilme kararı meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. Çocuk yaşta evliliğin tartışılmaya açılarak yasallaştırılmaya çalışıldığı, kadın kazanımlarının gaspına yönelik tepkileri bastıran tutum ve tavır sergilenmiştir.

'CEVAP VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Bir yandan İstanbul Sözleşmesi gibi biz kadınlar için yaşamsal değerde olan uluslararası sözleşmeyi hukuksuzca iptal ederken kadına yönelik şiddeti meşrulaştırmak amacıyla göstermelik olarak kurulan komisyona katılmayı reddediyoruz. KESK'li kadınlar olarak; kadınların aleyhine geliştireceğiniz her türlü saldırıya sokaklardan, meydanlardan, işyerlerimizden mücadeleyi ve kadın örgütlülüğünü büyüterek cevap vermeye devam edeceğiz"

İstanbul kadın KESK komisyon sözleşmesi