Muhtar Nesibe Durmaz: Eşitlik mahallede başlar

Ankara’da Çamtepe Mahallesi Muhtarı Nesibe Durmaz, mahallelerden Meclis’e kadar eşitlikçi yerel yönetimlerin gelişmesi gerektiğini söyledi. Kadınlara mücadele çağrısı yaptı.

Muhtar Nesibe Durmaz: Eşitlik mahallede başlar

Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kendini hissettirdiği alanların başında yerel yönetimler geliyor. Kadınlar, eşit, toplumsal cinsiyet ayrımının olmadığı yerel yönetimlerde söz sahibi olmak için yıllardır mücadele veriyor. Eşit Adımlar Platformu’nun 2019 verilerine göre, Türkiye’de kadınların siyasetteki temsili hala yetersiz. 41 ülke arasında en alt sıralarda yer alan Türkiye’de, ülke genelinde seçilmiş tüm temsilciler içinde kadınların oranı yüzde 11,1, yerel yönetimlerde ise yüzde 10,7 seviyesinde. Yerel yönetimlerin halkla ilişkilerde en önemli kurumu mahalle muhtarlıkları.

Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) verilerine göre, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde bin 65 kadın muhtar seçildi. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’nin (CEİD) verilerine göre, aynı seçimlerde seçilen 31 bin 49 muhtarın 970’i kadın.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken, Ankara Çankaya ilçesinin Çamtepe Mahallesi Muhtarı Nesibe Durmaz, kadınların yerel yönetimlerdeki temsiliyetini Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.

‘SEÇİLDİĞİMDE MAHALLEDEKİ KADINLAR ÇOK MUTLU OLDU’

Seçimlerde 8 erkek adayla yarışan Durmaz, aday olmasıyla birlikte erkek adayların listelerine kadın aza aldığını ifade etti. Seçildiğinde ise en çok mahalledeki kadınların mutlu olduğunu belirten Durmaz, "Mahalleli kadınlarla her zaman diyalog halindeyim. Kadınların sorunlarına yardımcı olmaya çalışıyorum" dedi.

‘BİR KADIN OLARAK ELEKTRİK DİREKLERİ BOZULUNCA SEN Mİ YAPACAKSIN?’

Adaylığının erkekleri oldukça rahatsız ettiğini söyleyen Durmaz, "Bazı büyüklerimizden ‘Kadın olarak ne yapacaksın, elektrik direkleri bozulunca sen mi yapacaksın?’ gibi olumsuz cümleler duydum. Buna karşı ‘Evet yapacağım, erkek muhtar ne yapıyorsa, nasıl yapıyorsa ben de yapacağım’ dedim. Erkek muhtardan ne farkım var" diye belirtti.

‘SU BORUSU PATLIYOR, ÇALIŞMA YAPILAN YERE GİDİYORUM ŞAŞIRIYORLAR’

Kadının önündeki engellerden birinin de ekonomik özgürlük olduğunu ifade eden Durmaz, şöyle dedi: "Kadın mücadelesiyle son dönemde kadın muhtarlar bu kadar arttı. Mahallede 9 adaydık. Erkek adaylar kahvehaneden oy topladı. Ben ise sokak sokak, ev ev gezdim. Kadınların sorunlarını dinledim. Erkek muhtarla aynı işleri yapabileceğimi gösterme konusunda büyük mücadele verdim. Su borusu patlıyor, çalışma yapılan yere gidiyorum. Beni orda gördüklerinde şaşırıyorlar. Mahalleli artık kadın erkek ayrımının olmadığını görüyor."

‘MAHALLEDEN MECLİS’E KADAR EŞİT TEMSİLİYET OLMALI’

Mahallelerde kadın muhtarların önemine dikkat çeken Durmaz, "Kadınlar için önemli olan tarihlerde çalışma yaptım. 8 Mart’ta 25 Kasım’da farkındalık yaratmak için broşürler dağıtıyorum. 8 Mart’ta feminist kadınların fotoğraflarını basıp dağıttım. Kadın mücadelesine dikkat çekmek istedim. Belediyenin yaptığı özel etkinliklere mahallemdeki kadınların katılması için teşvik ediyorum. Kadının yönetime katılması gerekiyor. Mahalle meclislerinden Meclis’e kadar. Kadın ve erkeğin eşit temsiliyete sahip olması gerekiyor" diye konuştu.

Kadınları güçlendirecek mekanizmalara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Durmaz, kadınlara da bu mekanizmalarda yer almaları çağrısında bulundu.

Ankara 8 Mart ÇANKAYA İstanbul Sözleşmesi