Toroslar Belediyesi Başkan Yardımcısı Keskin: 'Kadınlar için dikiş kursu değil, meslek edinebilecekleri kurslar açacağız'
Toroslar Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Ayhan Keskin, belediyenin kadınlar için yaptığı çalışmaları Artı Gerçek'e anlattı: Kadın bakış açısına sahip bir belediye olacağız. Dikiş-nakış kursu yerine kadınların meslek sahibi olacağı kurslar açacağız
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Mersin'in Toroslar ilçesinde MHP ve sağ partilerin 30 yıllık iktidarının ardından 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde belediye başkanlığını 'kent uzlaşısı' ile CHP'nin sosyalist adayı adayı Abdurrahman Yıldız kazandı. Toroslar’da kadınlar açısından da yeni bir dönem başladı. Toroslar Belediyesi Başkan Yardımcısı Hülya Ayhan Keskin, yedi ayda Toroslar’da yaşanan değişimi, bundan sonraki hedeflerini, kadınlar için yapılacak çalışmaları Artı Gerçek’e anlattı.
'KADIN BAKIŞ AÇISINA SAHİP BİR BELEDİYE OLACAĞIZ'
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği işbirliğiyle geçtiğimiz hafta belediye başkan yardımcılarına, müdürlere ve meclis üyelerine cinsiyet eşitliği eğitimi verildiğini anlatan Keskin, “Eğitime 37 meclis üyesinden 22’si katıldı. Dört gün süren verimli bir toplantı oldu. Kadınlar da kendileriyle yüzleşti, erkekler de kendileriyle yüzleşti. Bundan sonra da bu eğitimlere devam edeceğiz. Toroslar’da bundan sonra farklı bir bakış açısı var. Toroslar’da yeni bir takvim, yeni bir saat başlıyor. Sokaktaki süpürgeci arkadaşımızdan başkana kadar herkesin kadın bakış açısına sahip olduğu bir belediye olacağız” dedi.
'BELEDİYEDE KADININ ADI YOKTU'
1 Nisan 2024’te göreve geldiklerinde belediyedeki kadın yönetici ve çalışan sayısının çok düşük olduğunu dile getiren Keskin, “23 müdürlükten sadece üç müdürlükte kadın müdürler vardı. Yedi ayda içinde bu sayısı 11’e çıktı. Yüzde 47 oranını yakaladık. Çalışanlar açısından Toroslar’da kadının adı yokmuş. Kadın çalışan sayısı yüzde 17 oranında. Belediyeler, yerel yönetimler kadının evinin önüdür, yaşam alanıdır. Yerel yönetimler bizzat kadını ilgilendiren yönetimdir. Hizmetler de o anlamıyla kadına yönelik olmalıdır. Ama burada bu zamana kadar kadının adı yokmuş, bunu gördük. Bu kadın çalışan sayısının yüzde 17 olmasından da belli. Biz bunu önümüzdeki süreçte makul bir orana getireceğiz. Başkanımız Abdurrahman Yıldız da bu konuda çok hassas. Göreve geldiğimizde Kadın Müdürlüğü yoktu. Seçimden sonra ilk işimiz Kadın Müdürlüğü kurmak oldu" diye konuştu.
'KADINLAR KREŞ, PARK, SOSYAL TESİS VE DÜZGÜN YOLLAR İSTİYOR'
Kadınların belediyeden taleplerini bizzat kadınlardan dinlediklerini anlatan Keskin, "Mahallelere indik. Evlerde ya da muhtarlıkların salonunda, parklarda kadın toplantıları yapıyoruz. Kadınların şikayetlerini dinliyoruz. Hangi hizmetleri beklediklerini onlardan dinliyoruz. Kadınlar daha çok yollarının düzgün olmasını istiyor. Parkların daha düzenli ve güvenli olmasını istiyor. Kreş istiyor. Çocuklarının ders çalışabileceği okuma salonları istiyor. Çocuklarının nitelikli vakit geçirebileceği sosyal tesisler istiyor. Biz de bu taleplere çare olmaya çalışıyoruz” dedi.
'KADINLAR DİKİŞ-NAKIŞ KURSLARINDA SIKIŞTIRILMIŞ'
Toroslar Belediyesinde 30 kadınlara basmakalıp roller verildiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Keskin, yeni dönemde kalıpları kıracaklarını, dikiş-nakış kurslarını yerine kadınların meslek sahibi olacağı kurslar açacaklarını anlattı.
Keskin, "Bugüne kadar Toroslar’da kadına verilen bir rol olmuş. Kadınlar dikiş-nakış kurslarında sıkıştırılmış. Parkların içinde kurs merkezleri açılmış ama kadına şu reva görülmüş: Senin görevin dikiş dikmek, nakış işlemek, incik-boncuk yapmak. Bunları yaparken kadını yine bir yere sıkıştırmış, rol vermiş. Biz de şöyle baktık; dedik ki, terzilik artık neredeyse kalkmış. Dolayısıyla biz kadınlar adına meslek seçmeyelim. 'Biz size terziliği layık gördük, gelin bu kursu alın' demeyelim. Kadınların, farklı meslekleri de yapabileceğini gösterelim, önlerini açalım. Örneğin beyaz eşya ve küçük elektronik ev eşyaları tamirciliği kursu açacağız. Buraya iş istemek için gelen kadınlara ‘size bu kursu versek, kendi servisinizi, işyerinizi açsanız’ dediğimizde kadınların gözleri ışıldıyor. 'Biz bunu çok daha iyi yaparız' diyorlar. Kadınlara bir rol dayatmak yerine hem gündelik hayatta karşılığı olan hem de ekonomik getirisi yüksek olan meslekler öğretmek istiyoruz. Beyaz eşya ve elektronik eşya tamirciliği bunlardan biri. Bir başlangıç olacak. Zamanla, kadınların da taleplerine göre bu kursları artıracağız. Toroslar’da kadınlar açısından da yeni bir dönem başladı. Önümüzdeki süreçte kadınlara yönelik projelerimizle, çalışmalarımızla kadınların hayatına dokunacağız" diye konuştu.