1700 yazar ve entelektüelden İsrail'in kültür kurumlarına karşı boykot çağrısı

Dünyanın farklı yerlerinden 1700'ü aşkın edebiyatçı, akademisyen ve kültür insanı İsrail'in Gazze'de başlattığı ve giderek bölge ülkelerine yayılan savaşına karşı İsrail'in kültür kurumlarını boykot ettiklerini açıkladı.

1700 yazar ve entelektüelden İsrail'in kültür kurumlarına karşı boykot çağrısı

Artı Gerçek - Nobel ve Pulitzer ödüllü yazarların da aralarında olduğu 1700'ün üzerinde yayıncı ve kültür insanı imzaladıkları mektupta Filistinlilerin haklarının ihlal edilmesinde işbirliği içinde olan İsrail kültür kurumlarıyla çalışmayacaklarını duyurdu.

Boykotun çağrıcısı olan isimer arasında Nobel edebiyat ödüllü yazar Annie Ernaux, Pulitzer ödüllü Viet Thanh Nguyen, Booker ödüllü Arundhati Roy, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi ödüllü akademisyen ve felsefeci Judith Butler ve Türkçede yayınlanan "Alev Püskürtenler", "Salon Mars", Küba'dan Teleks romanlarıyla tanınan yazar Rachel Kushner gibi isimler de var.

'BU BİR SOYKIRIM'

Filistin Edebiyat Festivali (PalFest) tarafından organize edilen mektupta, "Biz, yazar, yayıncı, edebiyat festivallerinin çalışanları ve kitap üretiminde çalışanlar, 21'inci yüzyılın en derin ahlâki, politik ve kültürel kriziyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemde bu mektubu paylaşıyoruz," dendi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, mektupta yer alan ifadeler şöyle:

“İsrail, Gazze'yi yaşanamaz hale getirdi. İsrail'in ekimden bu yana öldürdüğü Filistinli sayısını bilmek mümkün değil çünkü İsrail, ölüleri sayma ve gömme altyapısı da dahil tüm altyapıyı yok etti. Biliyoruz ki İsrail, ekimden bu yana Gazze'de en az 43 bin 362 Filistinli öldürdü. Bu, 21'inci yüzyılda çocuklara karşı yapılan en büyük savaş. Uzman ve kurumların aylardır söylediği gibi bu bir soykırım."

'KÜLTÜR, ADALETSİZLİKLERİ NORMALLEŞTİRMEDE KRİTİK BİR ROL OYNADI'

"Kültür, bu adaletsizlikleri normalleştirmede önemli bir rol oynadı. Sık sık devletle birlikte çalışan İsrail kültür kurumları, on yıllardır milyonlarca Filistinlinin yaşadığı baskı ve mülksüzleştirmeyi gizleme, sanatla aklama ve olayı bulandırmada oldukça kritik rol oynadı."

"Bu nedenle, Filistinlilere yönelik baskılara ortak olan veya sessizce gözlemleyen İsrail kültür kurumlarıyla çalışmayacağız. Ayrımcı politikalar ve uygulamalar yoluyla veya İsrail'in işgali, ayrımcılığı ve soykırımını normalleştirerek veya gizleyerek Filistinlilerin haklarının ihlal edilmesinde işbirliği içinde olanlar ile Filistinlilerin uluslararası hukukla güvence altına alınmış haklarını hiçbir zaman kamuoyuna açıklamamış olan yayıncı, festival, edebiyat ajansları ve yayınlar da dahil olmak üzere İsrail kurumlarıyla işbirliği yapmayacağız." (KÜLTÜR SANAT)

israil filistin gazze boykot