2025 Nobel Fizik Ödülü'nü John Clarke, Michel Devoret ve John Martinis kazandı
2025 Nobel Fizik Ödülü, "elektrik devresinde makroskopik kuantum mekanik tünelleme ve enerji kuantizasyonunun keşfine" ilişkin çalışmalarından dolayı İngiliz John Clarke, Fransız Michel Devoret ve ABD'li John Martinis'e verildi.

Artı Gerçek - İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2025 Nobel Fizik Ödülü'nün John Clarke, Michel H. Devoret ve John M. Martinis'e verilmesini kararlaştırdı.
Karar, Nobel Ödülleri'nin resmi sosyal medya hesabından paylaşıldı. Açıklamada, ödülün “elektrik devresinde makroskopik kuantum mekanik tünelleme ve enerji kuantizasyonunun keşfi için” John Clarke, Michel H. Devoret ve John M. Martinis'e verilmesini kararlaştırdığı belirtildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bu yılın fizik ödülü sahiplerinin çip üzerinde yaptıkları deneyler, kuantum fiziğinin işleyişini ortaya koyan bir çalışma oldu.
Fizikteki önemli bir soru, kuantum mekanik etkilerini gösterebilen bir sistemin maksimum büyüklüğü sorusudur. 2025 Nobel Fizik Ödülü sahipleri, elektrik devresi ile deneyler yaparak, elde tutulabilecek büyüklükte bir sistemde, hem kuantum mekanik tünelleme hem de kuantize enerji seviyelerini gösteren bir çalışma yaptılar.
Bilgisayar mikroçiplerindeki transistörler, çevremizi saran yerleşik kuantum teknolojisinin bir örneğidir. 2025 Nobel Fizik Ödülü, kuantum kriptografi, kuantum bilgisayarlar ve kuantum sensörleri dahil olmak üzere yeni nesil kuantum teknolojisinin geliştirilmesi için fırsatlar sundu."
İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900'de kurulan Nobel Vakfının insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.
Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 dalda en başarılı kabul edilen kişiler veya kuruluşlara veriliyor. (ANKA)