21 Haziran Dünya Müzik Günü: Müziği paylaşmak için sokaklara çağırıyor
İlk olarak 1982 yılında kutlanmaya başlanan Dünya Müzik Günü, dünyanın dört bir yanında müzikle amatör ya da profesyonel olarak ilgilenen herkesi sokaklara, müziği paylaşmaya davet ediyor. İşte bu özel güne dair bilmeniz gerekenler...
Artı Gerçek - Herhangi bir uluslararası müzik günü veya müzik festivalinden ayrılan kendine özgü vizyonuyla, müziği ve müzikle uğraşan herkesi kucaklayan 21 Haziran Dünya Müzik Günü hakkında merak edilebilecek yedi bilgi derlendi.
Dünya Müzik Günü, çıkış ülkesi olan Fransa’da Fête de la Musique (Müziğin Festivali) ismiyle ilk defa 1982 yılında kutlandı. Orijinal isimle aynı okunuşa sahip Faites de la Musique (Müzik Yap) günün sloganı haline gelirken, günün isminin İngilizce çevirileri ise Music Day, Make Music Day, World Music Day gibi versiyonlara sahip.
1982’den bu yana yaz gün dönümünü işaretleyen 21 Haziran gününde kutlanan Dünya Müzik Günü, dönemin Fransa Kültür Bakanı Jack Lang’in ricasıyla bakanlığın dans ve müzikten sorumlu direktörü konumuna gelen Fransız besteci, müzik yazarı, radyo programcısı ve festival organizatörü Maurice Fleuret tarafından başlatıldı.
Fleuret, 1982’de yapılan bir araştırma sonucu Fransa’da her iki gençten birinin bir müzik enstrümanı çaldığını öğrendi ve bu insanları müziklerini paylaşmak üzere sokağa çıkarmaya yönelik hayalleri Dünya Müzik Günü’nün ortaya çıkmasına neden oldu.
Dünya Müzik Günü’nü herhangi bir festivalden veya global bir festival fenomeninden ayıran özellik aslında yukarıda yazdığımız maddenin de özünde yatan vizyona işaret ediyor.
Zira Dünya Müzik Günü profesyonel, yarı-profesyonel ve amatör müzisyenleri veya icra edilen müzik türlerini ayırt etmeden, müzikle bir şekilde ilgilenen herkesi üretimlerini paylaşmak için sokaklara, parklara ve tüm kamusal alanlara davet ediyor. Hatta Amerika’daki Mass Appeal gibi oluşumlar daha önce hayatında eline hiç müzik enstrümanı almamış kişilerin bile Dünya Müzik Günü’ne katılımlarına ön ayak oluyor.
İlk olarak sadece Fransa’da, Paris’te gerçekleşen Dünya Müzik Günü kutlamaları bugün aralarında Çin, Hindistan, İtalya, Brezilya, Meksika, Kanada, Almanya, İngiltere, Japonya, Avustralya, Yunanistan’ın da bulunduğu 120’den fazla ülkede, 1000’in üzerinde şehirde kutlanıyor.
Her ülkede ve şehirde farklı organizatörler tarafından düzenlenen Dünya Müzik Günü kutlamalarını global ölçekte bağlayan iki önemli prensip söz konusu. Bunlardan ilki Dünya Müzik Günü kapsamında düzenlenen tüm performansların halka açık ve ücretsiz olması. İkincisi ise Dünya Müzik Günü dahilinde konser veren tüm müzisyenlerin bunu maddi karşılık beklemeden yapmaları.
Kâr amacı gütmeyen sivil oluşum Make Music Allience, üye ülke ve şehirlerde Dünya Müzik Günü etrafında gerçekleşen etkinliklerin ve performansların duyurulması, performans vermek isteyen müzisyenlerin birbirleri ile eşleştirilmesi ve onlara alan açılması gibi faaliyetler yürütüyor.
Yaşadığı şehir bu listede bulunmayan müzisyenler ise Make Music Day sitesinde bulunan PDF’i indirerek kendi Dünya Müzik Günü etkinliklerini düzenlemeye dair izlemeleri gereken adımları öğrenebiliyorlar.
Dünya Müzik Günü’nün daha genç bir kardeşi de söz konusu: Make Music Winter. İlk defa 2011’de New York’ta gerçekleşen Make Music Winter, tıpkı Dünya Müzik Günü gibi ücretsiz, halka açık alanlarda gerçekleştirilen, hatta dinleyicileri de müzik üretimine performansçı olarak katılmaları için destekleyen etkinliklerle kutlanıyor. Kaynak: Akbank Sanat (KÜLTÜR SANAT)