30 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak'ın tahliyesi engellendi: 'Son şiirini yanında getirecekti'

30 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak'ın tahliyesi engellendi: 'Son şiirini yanında getirecekti'
30 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak'ın tahliyesi İdare ve Gözlem Kurulu'nun oybirliğiyle aldığı kararla engellendi. Vasisi İpek Özel, Çomak'ın "Madem öyle ben de 96 gün sonrasına ayarlayayım saatleri" dediğini aktardı.

Mazlum BUCUKA


İSTANBUL - Hiçbir somut delil olmamasına rağmen müebbet hapse mahkum edilen ve 1994'ten bu yana tutuklu bulunan şair İlhan Sami Çomak 30 yıllık infazını tamamladı. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu'nun oybirliğiyle aldığı kararla Çomak'ın tahliyesi üç ay ertelendi.

Karara itiraz edeceklerini belirten Çomak'ın vasisi, Öğretim Görevlisi İpek Özel, kararın oybirliğiyle alınmasının üzücü olduğunu söyledi. Karardan önce cezaevi yönetimin bile 'olumlu' konuştuğunu aktaran Özel, engelleme kararına şaşırdıklarını söyledi.

SON YAZDIĞI ŞİİRİ ÇIKARKEN YANINDA GETİRECEKTİ

Tahliyesinin engelleneceğine ihtimal vermediklerini belirten Özel, 7 Ağustos'ta yaptığı ve 'son açık görüş' diye yazdığı paylaşımını hatırlattı:

"İlhan Sami Çomak tamı tamına 13 gün sonra özgür. Bugün 30 yılın son açık görüşünü yaptık. Bu kuş tüyü, dün öğleden sonra havalandırmaya dikey olarak düşmüş. İlhan “ İnanabiliyor musun görüşe saatler kala bu geldi. İlk gördüğüm an o kadar sevindim ki onu iyiliğin ve umudun önhabercisi olarak kabul ettim “ diye söyledi. Cezaevinde “karanlık gecenin sonu” isimli son şiirini yazmış, çıkarken yanında getirecek . İlhan’ı ruhen rahat ve huzurlu gördüm, heyecanlı olmaktan daha fazla mutluydu sanki. Cezaevi içinde her şey şimdilik bizden yana duruyor umarım 13 gün sonra burada İlhan’ın fotoğrafını da paylaşırım; o her zamanki güzelim gülümsemesiyle olan ,sımsıcak ama bu kez özgür bir fotoğrafını…"

ekran-goruntusu-2024-08-20-182256.png

'İLHAN HABER YOLLAMIŞ: İYİYİM GÜÇLÜYÜM'

Özel, tahliyesinin engellenmesinin ardından İlhan Sami Çomak'ın kendisine avukatlar aracılığıyla "Ben iyiyim güçlüyüm. Hadi üzülme, yani senin sağlığına bir şey olmasın. Ben 3 ay daha ben kalırım" mesajını gönderdiğini söyledi.

'BIRAKIN İNSANİ OLMAYI BAŞTA HUKUKİ DEĞİL'

Özel, kurulun verdiği karara tepki göstererek şunları söyledi:

"Her şeyin ötesinde İlhan’ın özelinde bir kez daha yaşanan garabet şu : Bizim yasalarımız cezaevlerine, aynen bir mahkeme gibi, kişilerin tahliye olmaya uygun olup olmadıkları denetimini yapma hakkını veriyor. Yani hukukumuz diyor ki bu kişi şartlı ve öncesinde denetimli tahliye süresini doldurduğu zaman, onun iyi haliine siz kurul olarak karar verebilir ve bu tahliyeyi de bu şekilde yapma inisiyatifinde bulunabilirsiniz.

Ancak garabet şu ki bu inisiyatif kullanacak idari gözlem kurulları bu mesleki vasıflarda kişilerden oluşmuyor. KPSS’den aldıkları puanla memur olarak cezaevlerine atanan öğretmen,sosyal psikolog, birinci ve ikinci müdür, baş gardiyan, idari memurdan oluşan bir kurula daha önce mahkeme tarafından alınan kararı gözden geçirme ve yeniden bir karar alma hakkı tanıyorlar ki daha da beteri hukuki vasıfta olmayan bu grup ikendi uzmanlıklarını çok aşan bir şekilde aldıkları yeni kararın yaptırımını da uygulayabiliyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değil bırakın insani olmayı başta hukuki değil.

Özel, Çomak'ın tahliyesinin engellenmesinin ardından ise "Madem öyle ben de 96 gün sonrasına ayarlayayım saatleri" diye yazdığını söyledi.

İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?

1994'te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alındı. "PKK adına orman yakma" ve "bölücü faaliyette bulunma" suçlamalarıyla tutuklandı.

Gözaltında ve daha sonra da tutukluluk sürecinde işkenceler gördü. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandı. Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken PKK'ye üye olmak, molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır Lice'de silahlı çatışmaya girmek, karakola saldırı gibi eylemlerden idama mahkum oldu. Ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezası müebbet hapse çevrildi.

Yargıtay 2000'de Çomak'ın cezasını onadı. Çomak 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu ve DGM'de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.

AİHM, 2006'da Çomak'ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak'ın yeniden yargılanmasına karar verdi.

AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014'te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014'te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkum oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onandı.

29 yıldır hapishanede olan Çomak'ın "Günaydın Yeryüzü", "Geldim Sana", "Açık Deniz", "Karınca Yuvasını Dağıtmamak", "Hayattayız Nihayet" ve "Hayat Seni Çok Seviyorum" adlı kitapları yayımlandı.

Öne Çıkanlar