76'ncı Cannes Film Festivali başlıyor
76'ncı Cannes Film Festivali bugün başladı. Jüri başkanlığını iki Altın Palmiyeli yönetmen Ruben Östlund'un üstlendiği festivalde Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi Kuru Otlar Üstüne, Ana Yarışma bölümünde yarışacak.
Artı Gerçek - Bu yıl, iki Altın Palmiye ödüllü İsveçli yönetmen Ruben Östlund'un jüri başkanlığını üstlendiği festivalin 9 jüri üyesi bulunuyor. Östlund geçen yıl 'Triangle of Sadness' filmi ve 2017'de çektiği 'Square' filmiyle Cannes tarihinde iki Altın Palmiye kazanan 3'üncü yönetmen oldu.
Nuri Bilge Ceylan'ın Kuru Otlar Üstüne filmi, festivalin Ana Yarışma bölümünde Altın Palmiye için yarışan 21 filmin arasında yer alıyor. Bu kategoride Ceylan'ın yanı sıra Avusturyalı yönetmen Jessica Hausner'ın Club Zero filmi, ABD'li yönetmen Wes Anderson'ın kadrosunda Scarlett Jonahsson'ın da bulunduğu son filmi 'Asteroid City' ve yine Altın Palmiyeli yönetmen Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' isimli filmleri de var.
Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformunun neden olduğu siyasi krizin, Cannes Film Festivali'ne etkisi olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.
Reforma karşı çıkan Genel İş Sendikasının (CGT) enerji kolu, geçen ay, Cannes Film Festivali'nin elektriğini kesmekle tehdit etti.
Festival süresince Cannes kentine 120 bin kişinin gelmesi beklenirken, festival alanında 28 Mayıs sabah 06.00'ya kadar gösteri düzenlenmesi yasaklandı.
FESTİVAL HAKKINDA
Dünyanın en prestijli film festivallerinden biri olan Cannes Film Festivali'nin ilkinin 1 Eylül 1939'da Louis Lumière'in başkanlığında düzenlenmesi planlanmıştı ancak Polonya'ya saldırısı ile başlayan II. Dünya Savaşı'ndan dolayı iptal edildi. Böylelikle ilk festival 20 Eylül 1946'da başlayabildi.
Festival 1952'ye kadar 1948 ve 1950 yılları hariç olmak üzere Eylül ayında düzenlendi ancak 1952'den itibaren festival Venedik Film Festivali'nin de sonbaharda düzenlenmesinden dolayı mayısta düzenlenmeye başladı.
1955'te o zamana kadar verilmekte olan Büyük Ödül (Fransızca: Grand Prix du Festival) Altın Palmiye (Fransızca: Palme d'Or) olarak değiştirildi. 1957'de Dolores del Rio festival jürisinin ilk kadın üyesi olarak tarihe geçti.
1962'de Cannes Film Festival'inin ilk paralel bölümü olan Eleştirmenler Haftası Fransız Eleştirmenler Birliği tarafından başlatıldı. Amaçları ticari kaygı gütmeden yönetmenlerin ilk veya ikinci filmlerine de bu vitrinde yer sağlamaktı. Jean Cocteau ölümünün ardından Onursal Başkan ilan edilmiştir. Bir yıl sonra ise Olivia de Havillan festivalin ilk kadın başkanı olmuştur.
1968'de festival 19 Mayıs günü durduruldu. Carlos Saura ve Miloš Forman gibi bazı yönetmenler filmlerini yarışmadan çektiler. 18 Mayıs'ta ise film yapımcısı Louis Malle bir grup yönetmen ile birlikte Festival Sarayı'nın büyük salonunu ele geçirdi, gösterimleri Fransa'daki öğrenciler ve grev yapan işçilerle birlik ve 'Fransız Sinematek'in başkanının tahliyesi için durdurdu.
Sinemacılar başkanın haklarının iade edilmesini sağladılar ve aynı yıl Film Yönetmenleri Derneği'ni kurdular. 1969'da dernek, Pierre-Henri Deleau öncülüğünde festivalin yarışma dışı bölümü olan ve dünyanın dört bir yanından bir film seçkisi sunan Yönetmenlerin 15 Günü'nü başlattı.
Festivalde 1972'den itibaren Robert Favre Le Bret başkanlığında seçki prosedüründe önemli değişiklikler yapıldı. O zamana kadar ülkeler onları temsil edecek filmleri seçiyor ve festivale yolluyorlardı. Ancak bu tarihten sonra festivale katılacak Fransız filmleri ve yabancı filmler oluşturulan iki ayrı komite tarafından seçilmeye başlandı.
1978'de ise Altın Kamera (Fransızca: Caméra d'Or) ödülü ve Un Certain Regard bölümü festival programına eklendi.
1983'te yeni bir Festival Sarayı inşa edildi, yeni bina bazı olumsuz tepkiler aldı hatta "Sığınak" ismiyle anılır oldu.
Gilles Jacob 1995 yılında festivalin son resmi bölümü olan Cinéfondation'u başlattı. Bu bölümün amacı dünyadaki film yaratım sürecinin desteklenmesi ve yeni senaryo yazarlarının ünlülerin de yer aldığı bu sosyal ortamda yer almasını sağlamaktı.
2002 yılında ise festivalin resmi ismi Festival de Cannes olarak değiştirildi. (KÜLTÜR SANAT)