Aigai Antik Kenti’nde 1.800 Yıllık Yazıt Deşifre Edildi

Aigai Antik Kenti’nde 1.800 Yıllık Yazıt Deşifre Edildi
Manisa’daki Aigai Antik Kenti’nde bulunan 1.800 yıllık üç parça mermer yazıt deşifre edildi: Epigrafik transkripsiyona göre mermer buluntunun üzerinde “Keçi derisinden alınan vergiler düzenlensin!” yazılı.

Artı Gerçek - Uzun bir çalışmanın ardından çevrilen yazıtlarda, Roma imparatoru ile Aigai halkı arasındaki vergi yazışmaları olduğu belirlendi.

2005 yılında Aigai Antik Kenti’nin meclis binasında yapılan kazılarda bulunan üç parça mermer birleştirilerek tercüme edildi.

Yazıtta, Aigai halkının Roma imparatoruna ‘Fortunatus’ isimli elçiyi göndererek, keçi derisinden alınan vergilerin her gelen toplayıcı tarafından farklı alınmasıyla ilgili şikayetini bildirip bu durumun çözüme kavuşturulması talep ediliyor.

Roma İmparatoru’nun ise keçi derisinden alınan vergileri 6’da 1 oranında sabitlediği ve bu kurala uymayanların cezalandırılması için talimat verdiği anlaşılıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden kazı başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, daha önce Prof. Dr. Hasan Malay tarafından yazıt üzerinde kısmen çalışıldığını fakat geçen yıl Malay hocanın vefat ettiğini söylüyor.

keciler2.jpeg

Arkeofili'nin haberine göre, Doç. Dr. Yusuf Sezgin, "Yazıtta, Fortunatus adındaki Aigaili bir elçi Roma’da imparatorun sarayına gönderiliyor. Burası çok önemli. Roma döneminde imparatora elçi göndermek çok kolay bir şey değil. Her istediğinizde imparatora elçi gönderemiyorsunuz.” diyor.

"Fortunatus, imparatora Aigaililerin şikayetini iletiyor. Roma döneminde Romalılar Anadolu’nun farklı bölgelerine giderek vergi topluyor. Aigai’de keçi derisinden alınan vergiler, her gelen vergi toplayıcı tarafından farklı toplanmış, bunun çözümlenmesi açısından imparatora gidiyor. İmparator da bundan sonra keçi derisinden alınan vergileri 6’da 1 oranında sabitliyor ve bu kurala uymayanların cezalandırılacağını belirtiyor.”

"Aigai’nin kelime anlamı keçi. Bulunduğu coğrafyada keçi yetiştiriciliğine uygun bir coğrafya. İlk defa elimizde bir yazıtla bunu söyleyebilecek bir duruma geldik. Yazıt sayesinde kentin keçi derisi ile olan ilişkisi, kentin ekonomisinin keçi derisi üzerinden yürütüldüğü teorilerimizi doğruladı.” (Kültür Sanat)

Öne Çıkanlar