Artı Gerçek'ten 1 Mayıs'a özel: Emek kitaplığı
1 Mayıs İşçi Bayramı'nda değişen emek hallerine, işçi sınıfı politikalarına ve sınıf siyasetine yakından bakan araştırma inceleme türünde 9 eser...
Emek/ Dominique Meda/ İletişim Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Çalışma, hem söylemde hem gerçeklikte, ulus için ürün zenginliğini artırma, birey için gelir sağlama, kapitalist sınıf için de kâr etme yolu oldu hep. Maddeyi insanın kullanabileceği ürünler haline getirmenin, doğayı dönüştürmenin, dünyayı insanlaştırmanın aracı olmanın yanında, emek, bireyi topluma bağlayan en önemli unsurlardan biridir.
Künye:
Kitabın Adı: Emek
Alt Başlık: Kaybolma Yolunda Bir Değer mi?
Orijinal Adı: Le Travail, une Valeur en Voie de Disparition
Alan: Ekonomi, Sosyoloji
Sayfa: 320 sayfa
Baskı 3. baskı - Kasım 2018 (1. baskı - Şubat 2005)
Yazar: Dominique Meda
Çeviren: Işık Ergüden
Editör: Can Belge
Dizi Kapak Tasarımı: Ümit Kıvanç
Esmer Yakalılar / Polat S. Alpman / İletişim Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Polat S. Alpman, “en alttakiler” olarak Kürt emekçilerin dünyasını anlatıyor bu kitapta. Onların yoğunlaştıkları İstanbul-Tarlabaşı’ndaki emek ve hayat pratiklerine bakıyor. Kürt mâdunların deneyiminde sınıf ve etnik kimlikle ilgili algıların nasıl bir ilişki içinde kurulduğunu inceliyor.
Künye:
Kitabın Adı: Esmer Yakalılar
Alt Başlık: Kent-Sınıf-Kimlik ve Kürt Emeği
Baskı 2. baskı - Kasım 2020 (1. baskı - Nisan 2016)
Yazar: Polat S. Alpman
Editör:Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı: Ümit Kıvanç
Başkalarının Kiri/ Gül Özyeğin/ İletişim Yayınları
Tanıtım bülteninden:
"Gül Özyeğin, öncü niteliğindeki bu çalışmasında, ev işlerini zamanın içine çekiyor – zamanın, tarihin, toplumsallığın. Bunu yaparken, gündelik hayatın ince kıvrımları içinde yol alıyor, gündelikçiler ve hanımları arasındaki mahrem ilişkileri birer iktidar ilişkisi olarak inceliyor. Modern orta sınıf ev kadınlığının ayrılmaz bir parçası olan ücretli ev hizmetlerinin kadınlar arası ilişkilerle olduğu kadar, toplumsal iktidarla ve ataerkiyle bağlantılarını ortaya koyuyor."
Künye:
Kitabın Adı: Başkalarının Kiri
Alt Başlık: Kapıcılar, Gündelikçiler ve Kadınlık Halleri
Orijinal Adı: Untidy Gender- Domestic Service in Turkey
Baskı: 1. baskı - Mart 2005
Yazar: Gül Özyeğin
Çeviren: Suğra Öncü
Editör: Asena Günal
Dizi Kapak Tasarımı: Ümit Kıvanç
Prekarya Bildirgesi/ Guy Standing/ İletişim Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Yurttaşlığın “sahici” ve “tam” olabilmesi için, sosyal ve ekonomik haklarla donanması, çalışma hakkıyla ve emeğin haklarıyla bütünleşmesi gereğini ikna edici bir açıklıkla anlatan bir kitap.
Künye:
Kitabın Adı: Prekarya Bildirgesi
Alt Başlık: Hakların Kısılmasından Yurttaşlığa
Orijinal Adı: A Precariat Charter. From Denizens to Citizens
Baskı 1. baskı - Eylül 2017
Yazar: Guy Standing
Çeviren: Senem Demiralp, Sercan Çınar
Editör: Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı: Ümit Kıvanç
Büyük Madenci Yürüyüşü/ Akın Bakioğlu/ İletişim Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Akın Bakioğlu, Türkiye işçi sınıfı hareketinin tarihindeki şüphesiz en “büyük” olaylardan biri olan 1991 madenci grevini ve Ankara’ya doğru çıkılan uzun yürüyüşü anlatıyor. Büyük Madenci Yürüyüşü, trajik bir cephesi de olan bu büyük direnişi, işçi sınıfının kendini inşa etme deneyiminin kurucu bir anı olarak resmediyor.
Künye:
Kitabın Adı: Büyük Madenci Yürüyüşü
Alt Başlık: Zonguldak'ın Büyük Grevi (1990-1991)
Baskı 1. baskı - Ocak 2022
Yazar: Akın Bakioğlu
Editör: Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan: Tuba Acı
Dizi Kapak Tasarımı: Ümit Kıvanç
Son Sömürge: Kadınlar/ Maria Mies, Veronika Bennholdt-Thomsen, Claudia Von Werlhof/ İletişim Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Kapitalizm, yalnızca emeğin sömürülmesi üzerine bina edilmemiştir; emeğin niteliğini değiştirmiş, onu kendisine tâbi kılmış, bu tâbiyet ilişkisini hoyrat bir biçimde sürekli yeniden biçimlendirmiştir de. Sadece kadın emeğinin değil, doğanın da erkek bir akıl tarafından dönüştürülmesiyle belirlenmiş bir biçimleniştir bu...Son Sömürge: Kadınlar, kapitalizmin proletaryayı nasıl yeni bir kimliğe dönüştürdüğünün de çarpıcı bir betimlemesini sunuyor; Üçüncü Dünya kadınlarının yalnızca dünya ekonomisine entegre edilmiş pasif mağdurlardan ibaret olmadığını, aynı zamanda direnişin gayet yaratıcı biçimlerini nasıl geliştirdiğini de gösteriyor.
Künye:
Kitabın Adı: Son Sömürge: Kadınlar
Orijinal Adı Women: The Last Colony
Baskı: 3. baskı - Nisan 2018 (1. baskı - Mart 2008)
Yazar: Maria Mies, Veronika Bennholdt-Thomsen, Claudia Von Werlhof
Çeviren: Yıldız Temurtürkan
Editör: Berna Akkıyal
Dizi Kapak Tasarımı: Utku Lomlu
Kapak: Suat Aysu
Çalışma Acısı/ Uğur Şahin Umman / İletişim Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Aç kalmamak, ailesini geçindirmek için hem fizikî hem manevi olarak zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan çalışanların hikâyelerini bir araya getiren Çalışma Acısı - Emek ve Eziyet Deneyimleri hem “sınıf mücadelesi”nin bugününü daha iyi analiz edebilmek hem kapitalizmin çarpık yüzünü net biçimde görmek için sahici insan hikâyeleriyle dopdolu bir çalışma.
Künye:
Kitabın Adı: Çalışma Acısı
Alt Başlık: Emek ve Eziyet Deneyimleri
Baskı: 1. baskı - Haziran 2022
Yazar: Uğur Şahin Umman
Editör: Kıvanç Koçak
Dizi Kapak Tasarımı: Ümit Kıvanç
Sınfın Gizli Yaraları/ Richard Sennet- Jonathan Cobb/ Heretik Yayınları
Tanıtım bülteninden:
"Sadece ekonomik bir sömürüye tabi olduğunu ve düşük bir ücretle yaşamak zorunda bırakıldığını biliyorsak bir işçi hakkında çok az şey söylüyoruz demektir. Ama kıyafetinden ve konuşmasından dolayı küçük görülmekten korktuğunu, nasırlaşmış ve büyük ellerinden utandığı için başka insanların yanında ellerini saklamaya çalıştığını, çocuklarının kendisi gibi işçi olmasını istememesine rağmen işçi olduklarını görüp üzüldüğünü, üst-orta sınıftan insanların çoğu zaman kendisine selam vermeden geçip gittiğini, kendisine saygı gösterilmezken başkalarına sürekli saygılı davranmak zorunda kaldığını, ona ismiyle hitap edilirken başkalarına “bey” demek zorunda olduğunu biliyorsak, işçi olmanın kültürel anlamı konusunda çok daha fazla şey söylüyoruz demektir. Sennett ve Cobb, Sınıfın Gizli Yaraları başlıklı elinizdeki bu çalışmada “hayatın sadece ekmekle yaşanmadığına” ilişkin yığınla örnek sunmaktadır. "
Künye:
Kitap Başlığı: Sınıfın Gizli Yaraları
Orijinal Başlık: The Hidden Injuries of Class
Kitabın Yazarı: Jonathan Cobb, Richard Sennett
Türkçe Söyleyen: Mustafa Kemal Coşkun
Editör: Mustafa Kemal Coşkun
Redaksiyon: Mustafa Kemal Coşkun
Kapak: Ali İmren
Dizgi: İsmet Erdoğan
Yayım Tarihi: Kasım 2017
Sayfa Sayısı: 269
Dünyanın Bütün İşçileri/ Marcel van der Linden/ Ayrıntı Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Bilindiği üzere Marx ve Engels Komünist Manifesto’yu, dünyanın bütün işçilerine seslenerek sonlandırır. Peki, bu ifadeyle tam olarak ne ima edilmeye çalışılmaktadır?
Küresel Emek Tarihi, işçilerin ve işçi hareketlerinin tecrübelerine yönelik tarihsel araştırmaların yetersiz kaldığı bir noktada devreye giren, nispeten yeni bir paradigmadır. Nitekim 1960’lı yıllara kadar başat olan geleneksel yaklaşım ve ardından kabul görmeye başlayan yeni tarihsel yaklaşımın eksiklikleri, bütün iyi niyetlerine rağmen emeği küresel bir bağlam içinde değerlendirememekti: Hane ekonomisi, belki de herhangi bir ücretsiz emek biçimi yeterince ele alınmıyordu ve mevcut bakış açısı da ziyadesiyle dardı.
1990’lı yıllara gelindiğinde Marcel van der Linden, emek tarihini monadolojik anlatılardan sıyırmak ve gerçekten dünyanın bütün işçilerinden söz etmek için kendi paradigması bağlamında makaleler yazmaya başladı. Bu kitap ise, van der Linden’in bir araya getirdiği bu makalelerden oluşmaktadır.
Tarihteki bütün tecrübeler emsalsizdir. Ancak van der Linden, birbirinden farklı mekânlara ve zamanlara dair türlü kaynaklardan bir izlek sunar ve dünyanın bütün işçileri dediğimizde yalnız sokaklarında bir heyulanın dolaştığı Avrupa’yı veya gelişmiş kapitalist ülkeleri değil, dünyadaki bütün emekçileri tahayyül edebilmemiz için bu oluşlar arasındaki paralellikleri de gösterir.
Künye:
Dizi Editörü : Güven Gürkan Öztan
Yayıma Hazırlayan: Y. Emre Ceren
Çevirmen: Semih Gözen Esmer
Orijinal Adı: Workers of the World Essays toward a Golabal Labor History
Basım Yeri: İstanbul
Baskı: 1
Basım Tarihi: 2022
(KÜLTÜR SANAT)