Ayasofya yine bakımsızlıkla gündemde: 'Kötü koku halılara da sirayet etmiş durumda'
Artı Gerçek - UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan ve Lozan Anlaşması'nın da yıldönümüne denk düşen 24 Temmuz 2020'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararı ile müze statüsü kaldırılarak camiye dönüştürülen Ayasofya, bu kez 'kötü koku' şikayeti ile gündemde. Camiye dönüştürüldükten sonra İmparator Kapısı'ndaki tahribat, mermerlerinin kırıldığı iddiası ve yetkililerin yeterli koruma önlemi almaması ile tartışılan 1500 yıllık yapının havasızlık nedeniyle kötü koktuğu, kokunun halılara da sindiği belirtildi.
Söz konusu şikayet, Furkan Soylu isimli sosyal medya kullanıcısının Ayasofya'da namaz kıldıktan sonra yaşadığı deneyimi paylaşması ile gündeme geldi. Soylu, sabah namazına dair tanıklığını şöyle anlattı:
'NAMAZA ODAKLANMAK ÇOK ZOR'
"Sabah namazına Ayasofya’ya gittim, birçok insan da Ayasofya’nın bereketinden istifade etmek için Ayasofya’ya akın ediyor lakin maalesef ülkenin bir numaralı mabedi gerekli muameleyi görmüyor. İçerisi o kadar havasız ve kötü koku içinde ki namaza odaklanmak çok zor.
'HALILARA DA SİRAYET ETMİŞ DURUMDA'
İşin kötü yanı bu kötü koku halılara da sirayet etmiş durumda ayrıca halılar biraz daha kirlense nerdeyse namaz kılınmayacak vaziyete gelecek. Böyle ulu bir mabedin bu bakımsızlığı bana çok dokunuyor. Hep beraber CİMER’e gerekli uyarıları yaparsak önem verilecektir kanaatindeyim."
Soylu, birçok kişinin benzer şikayetlerde bulunması ve bazı sosyal medya kullanıcılarının "Ayasofya yeniden müzeye dönüştürülsün" çağrısı yapmasının ardından da şunları yazdı:
"Bazıları Ayasofya’nın vaziyetini eleştirdik diye çözümün müzeye çevirmek olduğunu falan söylemiş. Öyle bir dava yok artık, Ayasofya’nın zinciri bir kez kırıldı ve Fatih’in emaneti yerine geldi. Caminin kötü vaziyeti ayakkabılık, turist girişi ve temizlikle halledilecek meseleler."
NE OLMUŞTU?
Mimarlık tarihinin en önemli yapılarından biri, dinler tarihinin de en önemli mabedlerinden biri olan Ayasofya, Bizans döneminde kilise olarak inşa edilmiş; Osmanlı döneminde camiye dönüştürülmüştü.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan yapıya, 1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müze statüsü verilmişti.
1935'ten 2020'ye kadar müze olarak milyonlarca ziyaretçi çeken Ayasofya, 24 Temmuz 2020'de müze statüsü iptal edilerek yeniden camiye dönüştürüldü.
1500 yıllık yapı, Nisan 2022'de 6'ncı yüzyıla tarihlenen İmparator Kapısı'ndaki tahribatla da gündeme gelmişti. Doğu Roma kaynaklarında "Nuh’un Gemisi’nden elde edilen tahtalardan yapılmış olduğu" da rivayet edilen kapıdaki tahribat üzerine güvenlik önlemlerinin artırıldığı açıklanmıştı. Sonrasında, Ayasofya'nın tarihi mermerlerinde de tahribat iddiaları ortaya atılmıştı. Yunanistan da Ayasofya'nın korunması için Türkiye'ye çağrılarda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)
Ayasofya'da yeni 'atama': Ankara kedisi 'Seymen' kaybolan dedesi 'Kılıç'ın yerine getirildi
Ayasofya için deprem için önlemi: İkinci Beyazıt minaresi sökülecek
Eski Ayasofya İmamı Boynukalın, 'kız okulları' üzerinden laikliği hedef aldı: Kaldırılması gerekir