Barbie'ye ilk bakış: Oyunculuklar iyi senaryo zayıf
Adı Oppenheimer filmiyle gişe savaşlarına ve uluslararası siyasi ihtilaflara da konu olan Barbie filminin ön gösterimlerinin ardından, basında ve sosyal medyada ilk yorumlar paylaşıldı. Oyunculukların beğenildiği filmin senaryosu zayıf bulundu.
Artı Gerçek - Vizyon tarihine geri sayım başlayan Greta Gerwig imzalı Barbie filmi ön gösterimini yaptı. Başrollerinde Hollywood oyuncuları Margot Robbie ve Ryan Goslin'in yer aldığı filme gelen ilk yorumlar, Barbie evreninin görsel olarak çok etkileyici tasvir edildiği ancak senaryonun aynı yeterlilikte olmadığı yönünde.
Filmin gala gösterimlerinin ardından eleştirmenler, özellikle ABD basınında filme dair ilk yorumlarını paylaşmaya başladılar.
'Lady Bird' , 'Little Woman' gibi filmlerinin yanı sıra 'Frances Ha' filmindeki performansıyla da adından söz ettiren Greta Gerwig'in reji koltuğunda oturduğu 'Barbie' hakkında sosyal medyada da çok sayıda yorum paylaşıldı.
Oyuncu kadrosunda Margot Robbie ve Ryan Gosling ile birlikte Michael Cera, Simu Liu, Dua Lipa ve John Cena gibi tanınmış isimlerin yer aldığı film, Barbie evreninin standartlarına ayak uyduramadığı için kovulan bir Barbie bebeğin gerçek hayatla tanışmasını konu alıyor.
Ancak birçok eleştirmen filmin gösterimden önce yarattığı beklentiyi karşılayamadığını düşünüyor.
Kayıp Rıhtım'ın aktardığına göre, film hakkında öne çıkan yorumlar şöyle:
CESUR VE GÜZEL AMA SENARYOYA DAHA FAZLA ZAMAN AYRILMALIYDI
Collider yazarlarından Perri Nemiroff gösterim sonrasında filmin "cesur ve güzel olsa da" senaryoda daha fazla zaman ayrılması gereken noktalar olduğunu ifade etti.
“Barbie filmini izledim! Setler inanılmaz. Özellikle kostüm ve prodüksiyon tasarımı Barbielerin gerçek olduğuna, onların rüya evlerinde gerçekten yaşadıklarına ve o dünyanın var olduğuna sizi ikna ediyor.
Senaryo tarafı ise biraz karışık. Film, özellikle Margot Robbie’nin Barbie karakterini ve yolculuğunu çok iyi anlatıyor. Ancak diğer karakterlerin önemli gelişim süreçleri yaşadığını göstermek ve tam anlamıyla keşfedilmek için daha fazla ekran süresine ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum.
Fakat Barbie beklediğim kadar ya da ele aldığı konular göz önünde bulundurulduğunda olması gerektiği kadar güçlü değil. Yine de iyi yapılmış cesur bir film ve çok güçlü bir vizyona sahip. Sık sık kendime, ‘Bu film nasıl yapılmış?’ diye sordum ve bu genellikle bir filmin üzerimde etkili olduğunu gösterir.”
'KOMİK, EĞLENCELİ, ZEKİ'
Joseph Deckelmeier ise filmi büyük bir başarı olarak nitelendirdi ve filmdeki oyunculuk performanslarına vurgu yaptığı yorumunda şunları söyledi:
“Barbie beni -iyi anlamda- hazırlıksız yakaladı. Komik, çarpıcı ve çok akıllı bir film. Greta Gerwig sınırları zorluyor ve bunu çok başarılı yapıyor. Margot Robbie’nin performansı harika ve Ryan Gosling ve Simu Liu tam anlamıyla eğlence dolu! Tüm kadro muhteşem!”
'KADIN OLMANIN İNCELİKLİ BİR YORUMU'
Variety yazarlarından Katcy Stephan da yine oyunculuğa işaret ederek: “Barbie tam anlamıyla mükemmel. Greta Gerwig, kadın olmanın ne anlama geldiği konusunda incelikli bir yorum sunuyor. Bu eğlenceli, harika ve kahkahalarla dolu bir macera. Tüm kadro parlıyor, özellikle Margot Robbie ve Ryan Gosling oynamak için doğdukları rollerde kusursuz bir performans sergiliyor.”
'FEMİNİST DOKUNUŞUYLA İDDİALI BİR EĞLENCE'
Sinema eleştirmeni Carla Renata set tasarımlarından övgüyle bahsederek şu yorumu yaptı:
“Barbie’yi izledim ve Greta Gerwig beni muhteşem duygulara boğdu. Aynı şekilde prodüksiyon tasarımı, kostümler, saç ve makyaj da öyle! Simu Liu’nun önderliğindeki dans sahneleri muhteşemdi! Film feminist dokunuşuyla iddialı bir eğlence sunuyor.”
'DAHA TATMİN EDİCİ OLMASINI BEKLERDİM'
Filme dair olumlu yorumlarının yanında eksikliklere de işaret eden Renata yorumunu şöyle sürdürdü:
“Yapım bazen esprili, içten ve eğlenceliydi. Ryan Gosling, güldüren çoğu sahneyi ele geçirirken Margot Robbie’nin içten performansı duygusal bir etki yaratıyor. Filmin çoğunu keyifle izledim, ancak senaryonun zaman zaman şişirildiğini hissettim. Kamp tarzı bir Barbie filmi için izleyicinin gözüne sokulan ve zaman zaman fazla açık toplumsal eleştiriler yüzünden karakter gelişimini ve yan hikâyeleri ele alamıyor. Prodüksiyon ve kostüm tasarımı etkileyici olsa da genel olarak filmin biraz daha tatmin edici olmasını beklerdim."
Çin ve Vietnam arasında egemenlik hakları açısından ihtilafa neden olan 9 kesik çizgili haritanın bir sahnede kullanılması sebebiyle Vietnam’da gösteriminin yasaklanması da dahil çok sayıda tartışmaya ve yoruma da konu olan film, 21 Temmuz’da, Christopher Nolan’ın Oppenheimer filmi ile aynı günde vizyona girecek. (KÜLTÜR SANAT)