Berlinale'nin Gazze paniği: 'Soykırım' paylaşımına festivalin resmi hesabından tepki...'Suç duyurusunda bulunacağız'
Artı Gerçek- 74. Berlin Film Festivali (Berlinale) tartışma ve protestoların gölgesinde geçti. Bu hafta sonu dağıtılan ödüllerle son bulan festivale, Berlinale'nin yan bölümü olan Panaroma'nın ınstagram hesabından Gazze'deki saldırılara ilişkin sessziliği kırmak için yapılan "Soykırım" paylaşımı damga vurdu.
Festivalin Panaroma hesabından yapılan açıklamada, Berlinale'nin bu yılki resmi afişinin üzerinde "Soykırım Soykırımdır, Hepimiz Suç Ortağıyız” başlıklı bir metin paylaşıldı. Festival yönetimi, kısa süre sonra Berlinale'nin resmi X hesabından yaptığı paylaşımda, bu metnin kendilerine ait olmadığını, panaroma hesabının hacklendiğini ve söz konusu açıklamayı festival adına yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını yazdı.
Sinema sektöründen bazı gruplar bu seneki festivali boykot etme çağrısı yaptı. Almanya'nın, Gazze'ye yönelik saldırılarda İsrail yanlısı bir tutum sergilemesini ve Filistin'e destek veren eleştirel sesleri bastırmasına tepki olarak tüm dünyadan sanatçıların ve kültür insanlarının bir araya geldiği bir açık mektupla başlatılan boykot hareketi 'Strike Germany' de bunlardan biriydi.
'Strike Germany' hareketinin çağrıcıları, Almanya Hükümeti'nin İsrail yanlısı tutumu ve kamu fonlarından Filsitin'e destek veren sanatçıları mahrum bırakacak "Ayrımcılık karşıtı finansman maddesi"ni Berlin Senatosu'na sunması nedeniyle, tüm sanatçıları ülkedeki kültür kurumlarını boykot etmeye çağırmıştı.
Boykot çağrısının işaret ettiği kurumlar ve organizasyonlar arasında Berlinale de bulunuyordu.
'ACİL VE KALICI ATEŞKES TALEP EDEN MİLYONLARLA BİRLİKTE SESİMİZİ YÜKSELTİYORUZ'
Film festivalinin yan bölümü olan 'Berlinale.panorama'nın ınstagram hesabından 25 Şubat'ta yapılan açıklama ve paylaşılan görseller, tartışmaları ve festival yönetiminin İsrail'in Gazze saldırılarına dair tutumunu daha da görünür kıldı.
“berlinale.panorama” adlı Instagram hesabından paylaşılan metin şöyle:
“Soykırım Soykırımdır, Hepimiz Suç Ortağıyız” başlıklı metinde “Berlinale 2024'ü hedef alan Filistin yanlısı eylemlere cevaben ve Almanya'da aşırı sağın yükselişi ışığında, sessizliğimizin bizi İsrail'in Gazze'de devam eden soykırımına ve Filistin'deki etnik temizliğe ortak ettiğini kabul ediyoruz. Uzun iç tartışmalardan sonra, "Alman suçluluğunun" bizi ülkemizin tarihinden veya ulus olarak mevcut suçlarımızdan muaf tuttuğu fikrinden sonunda vazgeçmeye karar verdik. Dünyanın dört bir yanında acil ve kalıcı ateşkes talep eden milyonlara katılmak üzere sesimizi yükseltiyor ve Almanya'daki diğer kültür kurumlarını da aynı şeyi yapmaya çağırıyoruz”
Paylaşılan görselde de, "Çözülememiş Nazi geçmişimizden, soykırımcı günümüze kadar, her zaman tarihin yanlış tarafında yer aldık. Ancak geleceğimizi değiştirmek için geç değil' ifadelerinin yer aldığı görüldü. Metin kısa süre sonra silindi.
— Berlinale (@berlinale) February 25, 2024
FESTİVAL YÖNETİMİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞINI AÇIKLADI
Festival yönetimi Instagram hesabının 'hacklendiğini' duyurarak konuyla ilgili açıklama yaptı:
"Bugün Panorama'nın Instagram hesabında Berlinale logosunun da yer aldığı Ortadoğu'daki savaşla ilgili görsel-metin paylaşımları yapıldı. Bu paylaşımlar Berlinale'nin duruşunu temsil etmemektedir. Bu paylaşımları derhal sildik ve olayın nasıl meydana geldiğine ilişkin bir soruşturma başlattık. Paylaşımı yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız."
BERLİNALE'NİN AÇIKLAMASINA SİNEMA ELEŞTİRMENLERİNDEN TEPKİ
Berlinale’nin açıklamasına başta film eleştirmenleri olmak üzere birçok X kullanıcısı sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.
bunca yıllık makyaj soykırımcıdan taraf olup silindiğinde, altından çıkan yeni sürüm nazi teknikleri. bundan böyle, satmaya çalıştıkları özgürlükçü demokrasi pr’ını bi avuç akılsız dışında alan olmayacak #FreePalestine #Berlinale https://t.co/pxHrhyxBIt
— zeynep ocak (@drama_junkie) February 27, 2024
Açıklamada yer alan “The war in the middle east” (Ortadoğu’daki savaş) ifadeleri için podcast yayıncısı Burak Ülgen, “Korkudan bırak soykırım demeyi Filistin bile diyememişler” dedi.
Cansu Yılmaz aslı kullanıcı ise “1951 yılından beri düzenlenen ve politik filmlere ev sahipliğiyle bilinen bir festivalin acınası durumu” şeklinde paylaşım yaptı.(KÜLTÜR SANAT)