Birca Belek'in ihalesini alan şirket restorasyonu bitiremedi, surlar dökülüyor
Birca Belek'te Şubat 2023'e kadar bitirilmesi kararlaştırılan restorasyon çalışmaları uzatıldı. Restorasyona rağmen dökülmelerin devam ettiği surların onarım ihalesi, daha önce de Bakanlık'tan 25 kamu ihalesi alan Zeydanlı Turizm İnşaat A.Ş'ye verilmişti.
Artı Gerçek - Şırnak'ın Cizre ilçesinin Kale Mahallesi’nde bulunan ve milattan önce 4 bin yılına tarihlenen Birca Belek’te 1 Ocak 2022’de başlatılan restorasyon çalışmaları halen devam ediyor.
ÜÇ YILDIR RESTORASYON GEREKÇESİYLE KAPALI
Kapıları üç yıldır “restorasyon” gerekçesiyle ziyaretçilere kapalı olan tarihi yapının restorasyonun bitiş süresi Şubat 2023 olarak belirlenmesine rağmen “iş bitiş tarihi” 13 Ekim 2024 olarak değiştirildi. Tarihi yapının etrafı çalışma kapsamında kapatılırken, restorasyona rağmen yapıda dökülmeler devam ediyor.
İhalesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 17 Ağustos 2021’de Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi’ne verildi.
RESTORASYONA RAĞMEN YAPI DÖKÜLÜYOR
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, yapıdaki restorasyonun bitiş süresi Şubat 2023 olarak belirlendi. Ancak daha sonra “iş bitiş tarihi” 13 Ekim 2024 olarak değiştirildi. Tarihi yapının etrafı çalışma kapsamında kapatılırken, diğer yandan yapıda dökülmeler devam ediyor.
İHALEYİ ALAN ŞİRKET HAKKINDA
Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş, 1983 yılında Cahit Zeydanlı tarafından kuruldu. Zeydanlı, 1994 yılında Kartalkaya Proje İnşaat şirketini kurarak inşaat sektöründe de çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Kürt kentlerinde çeşitli çalışmalar yapan Zeydanlı firması, bugüne kadar baraj, güvenlik yolu ve restorasyon gibi 25 büyük kamu ihalesini aldı.
BİRCA BELEK HAKKINDA
Birca Belek'in tarihi, milattan önce 4 bin yıllarına kadar dayanıyor. Guti İmparatorluğu tarafından inşa ettirilen kale ve surlar, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Abbasiler döneminde yıkılması nedeniyle aynı yere tekrar inşa edildi. İçinde mescid, medrese, cezaevi, divan ve askeri kısımlar gözetilerek inşa edildi.
1800'lerde bölgede Osmanlı İmparatorluğu ve Botan Beyliği arasında yaşanan savaşla birlikte, kalenin yönetimi devlete geçti. O tarihten itibaren hem Osmanlı'da hem de Cumhuriyet döneminde bir askeri üs olarak kullanılan kale, 2010'da boşaltıldı. Şırnak 1. Hudut Taburu'nun ayrılmasından sonra kale ve surlar için kaymakamlık tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı. (KÜLTÜR SANAT)