Dersim'de binlerce yıllık tarih çöp ve duvar yazılarına terk edildi

Dersim'de binlerce yıllık tarih çöp ve duvar yazılarına terk edildi
Urartu, Hitit, Roma, Bizans gibi birçok uygarlığın ayak izlerini taşıyan Dersim’in Çemişgezek İlçesi’nde bulunan İn Delikleri, bakımsızlık ve çöple kaderine terk edildi. Tarihi yapıların pek çok yeri de duvar yazıları ile tahrip edilmiş durumda.

Artı Gerçek - İn Delikleri yada Derviş Hücreleri olarak adlandırılan yapı Dersim’in Çemişgezek İlçesi’nde bulunuyor. İn Delikleri, Tağar Çayı Vadisi’nin yukarıya doğru uzanan sarp kalker kayalarına barınma amaçlı oyulmuş 20 civarında odadan oluşuyor. Tarihi yapı, yazılı kaynaklara göre Urartu dönemine kadar uzanıyor ancak bazı kaynaklarda izlerin Urartu öncesine kadar izlerin gittiği ifade ediliyor.

2021 yılında Çemişgezek Kaymakamlığı tarafından ‘Urartu Mağaraları Turizme Açılıyor’ projesinin hayata geçirileceği duyuruldu. Proje kapsamında İn Delikleri’nin bulunduğu alan peyzaj çalışmasının yapılacağı, seyir terası alanlarının oluşturulacağı ve İn Delikleri’ne çıkmak için merdiven yapılacağı ifade edildi. Ancak munzurpress'n haberine göre aradan geçen zamanda projede herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. Aksine, sit alanı olarak ilan edilen İn Delikleri bakımsızlık ve çöple kaderine terk edildi.

whatsapp-gorsel-2024-08-27-saat-12-50-59-5343c6c3-1-1024x576.jpg

DUVAR YAZILARI: ZİYA, NURULLAH, GİZEM…

İn Delikleri, koruma altında bulunuyor. Ancak üç kat halinde sıralı odalar ve bu odaları aydınlatan büyük pencereler ile uzun koridorlara yazılan yazılar tarihi mirasın doğallığına zarar vermiş durumda. İn Delikleri’nin duvarlarında neredeyse boş alan bulunmuyor.

whatsapp-gorsel-2024-08-27-saat-12-50-12-55167129-1024x576.jpg

'DAHA DA KÖTÜYE GİTMEDEN ÖNLEM ALINMALI'

Türkiye’deki temel sorunlardan birinin de tarihi ve kültürel mirasların korunamaması olduğunu belirten Munzurpress Genel Koordinatörü Mehmet Bidav, “Tarihi yapıların ne tanıtımını yapabiliyoruz, ne de koruyabiliyoruz. İn Delikleri’nde de acı bir şekilde bunun örneğini görebiliyoruz. Burası koruma altına alındı ancak sadece kağıt üzerinde koruma altına alındı. Fiili olarak bir koruma söz konusu değil. Burası çok önemli bir kültürel miras. Daha da kötüye gitmeden bir an önce önlem alınması gerekiyor” dedi.

Öne Çıkanlar