Destek verdiği projede İBB'ye sansür: Logosu tanıtımda yok
Artı Gerçek - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) yürütücülüğünde gerçekleştirilen 'İstanbul'un Seyyahı, Seyyah'ın İstanbul'u projesi kapsamında Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde bulunan mekanların bir kısmı dijital harita haline getirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) projeye haritaları ve dijital altyapısıyla verdiği desteğe rağmen, tanıtımda destek veren kurumlar arasında adı geçmedi.
'YEDİ KURUMUN LOGOSU VAR BİR TEK İBB YOK'
Duruma tepki gösteren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Polat, projeye destek veren kurumlar arasında bir tek İBB'nin yer almadığını vurguladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Projenin en önemli kısmı olan İBB haritaları ve dijital altyapısı ile destek verdiğimiz projenin tanıtımında 7 kurum logosu var bir tek İBB yok.
İBB adının anılmasının yasak olacağını resmî olarak ilan etseler de bazı çevreler huzur bulsa".
Projenin en önemli kısmı olan İBB haritaları ve dijital altyapısı ile destek verdiğimiz projenin tanıtımında 7 kurum logosu var bir tek İBB yok.
— Mahir Polat (@mhrpolat) April 8, 2023
İBB adının anılmasının yasak olacağını resmî olarak ilan etseler de bazı çevreler huzur bulsa. @_evliya_celebi_ @fsmvu kınıyorum. https://t.co/SBsHq4XBHe
İBB'NİN DİJİTAL ALTYAPISI KULLANILDI, DESTEĞİ SANSÜRLENDİ
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin (FSMVÜ) yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje kapsamında Evliya Çelebi’nin İstanbul anlatılarında bulunan mekanlar MapHub üzerinden dijital ortamda haritalandırıldı.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nin birinci cildinde anlattığı 800 mekandan 102 tanesi için envanter oluşturulan projenin hayata geçmesi için İBB'nin dijital altyapısı kullanıldı.
İlk etapta gezi rotaları, Fatih, Haliç (Beyoğlu ve Eyüp) ve Üsküdar bölgeleri üzerinde çalışılan projede, geri kalan mekanlar için dijitalleştirme çalışmaları devam ediyor.
Proje kapsamında hazırlanmış olan dijital harita, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde geçen camii, çeşme, türbe gibi tarihi yapıları ve mesireleri Evliya Çelebi'nin anlatımı ile takip etme olanağı sunuyor. (KÜLTÜR SANAT)