Doğu Yücel ile Nosferatu ve fantastik sinema

Sinema yazarı- gazeteci Şenay Aydemir'in hazırlayıp sunduğu Netlik Ayarı'nın bu haftaki konuğu Doğu Yücel. Korku sinemasının kült filmlerinden Nosferatu'nun yeniden çevrimini Artı Tv'de değerlendiren Yücel, "Vampir hikayeleri İçinde olduğumuz coğrafyadan doğan bir folklör" dedi.

Artı Gerçek - Yazar-senarist Doğu Yücel, Nosferatu filmini ve fantastik sinemada temsil edilen karakterleri, Türkiye'deki Dracula ve vampir hikayelerini ve bu karakterin edebiyat ve sinemada temsilini Şenay Aydemir ile konuşuyor.

'YENİ FİLMDE MODERN, TOKSİK İLİŞKİYE ATIF VAR'

Nosferatu'nun yeniden çevrimini, 1922'de F.W. Murnau'nun çektiği orijinal versiyonuyla kıyaslayan Yücel şunları söyledi:

"Eggers bu filmden çok etkilenmiş. İzlerken aklından çıkmamış. Sanırım lise yıllarında Dracula ve Nosferatu üzerine bir oyunu yönetmiş. Film boyunca ona bir saygı duruşunda bulunöayı hiç ihmal etmiyor, adeta bir aşk mektubu olarak görebiliriz.

Spoiler (sürprizi kaçıran bilgi) da olmasın ama bir toksik ilişkiye, eski ilişkiye atıf var filmde. Nosferatu, Dracula'dan uyarlama ama aslında bir telif hakkı ihlali var. Murnau, yazar Bram Stoker'dan alamadığı telifi filmin adını Nosferatu koyarak, karakterin adını da Dracula değil Orlok koyarak aşıyor. Ve aslında Nosferatu ile Dracula da çok farklı. Orlok biraz daha yaratıkvari bir karakter, çok insansı değil. Çünkü Dracula, Vlad Tepeş'ten yani tarihte Kazıklı Voyvoda olarak bilinen karakterden geldi ve aslında insansı bir karakter, bir aristokrat ama aynı zamanda ölümsüz bir vampir. Böyle baktığımızda üç farklı yorum çıkıyor: Biri Bram Stoker'ın yorumu, biri ilk Nosferatu filmiyle başlayan sinemadaki yorumu bir de en gerçekçi haliyle Coppola'nın çok ileri bir tarihte çektiği Dracula versiyonu var. Üçünü de çok beğeniyorum. "

'BALKAN COĞRAFYASINDA BİR VAMPİR İNANCI VAR'

Vampir hikayeleri için "İçinde olduğumuz coğrafyadan doğan bir folklör" diyen Yücel, bu mitin kaynaklarını ve Dracula karakterinin bu anlatılardaki yerini "Balkan coğrafyasında bir vampir inancı var; ölmediğine ve kanla beslendiğine inanılan bazı aileler ve insanlar olduğun yönünde hurafeler dönüyor. Dracula çok ilginç bir eser, onun o gücü bence bu vampir mitolojisinin temellerini güçlü kılıyor ve modern zamanlara da yaymayı beceriyor" sözleriyle anlattı. (KÜLTÜR SANAT)