FilmAmed Belgesel Festivali başladı

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen FilmAmed Belgesel Film Festivali, 'Jinwar' belgesel filminin gösterimiyle başladı. Festival, 30 Eylül'e kadar sürecek.

FilmAmed Belgesel Festivali başladı

Artı Gerçek- Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesi ile Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından düzenlenen 9. FilmAmed Belgesel Film Festivali, Çand Amed Kongre Merkezi’nde düzenlenen ilk programla başladı. Açılışa, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.

'BU TOPRAKLARDA BARIŞI EGEMEN KILACAĞIZ'

Festival komitesinde yer alan Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nden Mir Mustafa Baydemir, “Burada hikayelerimize şahitlik edeceğiz. FilmAmed yaşamı perdeye getiriyor. Sinemanın gösterişli şovlarından azade kılmak, halkımızın sevinciyle Sırrı Süreyya Önder, Halil Dağ ve Yılmaz Güney’i anmadan geçmek olmaz. Filmlerimizi burada onlarla birlikte izleyeceğiz. Biliyoruz ki bu topraklarda barışı egemen kılacağız ve kazanacağız, mutlaka kazanacağız” diye konuştu. Baydemir, sözlerini Mehmet Aksoy’un “Ben geldim” şiirini okuyarak tamamladı.

'BİR HALKIN DİLİ VE KÜLTÜRÜ ÖZGÜR OLMADAN GELECEĞİ DE ÖZGÜR OLMAZ'

Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar, sinemada belgeselin hakikatin sesi olduğunu belirterek, “Bunun için FilmAmed geleceğin umudunu önümüze koyuyor. Kayyım ve inkar politikalarına rağmen bu çalışma yürütüldü. Bir halkın dil, kültür, sanatı özgür olmazsa; geleceği de özgür olmaz” dedi. Belediye Eşbaşkanı Cengiz Dündar da destek veren tüm kurumlara teşekkür ederek, Kürt halkının, yıllardır sürdürülen asimilasyona karşı güçlü bir duruş sergilediğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından sanatçı Mehmet Atlı sahne aldı. Atlı’nın seslendirdiği şarkılara binlerce kişi, keyifle eşlik etti.

JİNWAR BELGESEL FİLMİNİN GÖSTERİMİ YAPILDI

Sonrasında 'Rojava Devrimi' sonrası hayata geçirilen Jinwar Kadın Köyü’nü anlatan ve Nadya Derwîş’in yönetmenliğini yaptığı 'Jinwar' isimli belgesel filmin gösterimi yapıldı. Filmde, köyde yaşayan kadınların, yaşamlarını anlattıkları röportajlara ve komin çalışmanın görüntüleri yer aldı. Gösterim öncesi Nadya Derwîş’in gönderdiği görüntülü mesaj izletildi. Herkese teşekkürlerini ileten Nadya Derwîş, “Sanat ve sinema yoluyla fikirlerimizi, hikayelerimizi, duygularımızı dile getirebiliriz. Belge filmimiz de bunlardan biriydi. Çalışmamız bu açıdan önemliydi. Kadınların eliyle bir yer inşa edildi. Fikirlerin birleştiği, kadınların buradan güç aldığı bir inşa. Bu çalışmamızla dünya kadınlarına ulaşmak istiyoruz. Sinemayla bir birimizle buluştuk. Bu bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Belgesel film, dakikalarca ayakta alkışlandı. Festivalin ilk günü, 'Jin, jiyan, azadî' sloganıyla son buldu.

30 Eylül’e kadar sürecek olan festival kapsamında bugün (27 Eylül) Çand Amed Kongre Merkezi’nde 11.00-20.00 saatleri arasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

film festival belgesel diyarbakır