Fredric Jameson kitaplığı
Modernizm ve postmodernizm üzerine eleştirel çalışmaları ve ütopyacılık fikri ile kültürel çalışmalar alanına katkı sağlamış ABD'li Marksist edebiyat kuramcısı Fredric Jameson öldü. Jameson'ın teorik mirasının Türkçede yayımlanmış eserlerini derledik.

Biricik Modernite/ Dost Yayınları
Biricik Modernite/ Epos Yayınları
Kitabın açıklaması:
Modernlik ve modernizm kavramları, çağdaş felsefe ve kültür teorisinin en çekişmeli olan ve hararetle tartışılan kavramları arasındadır.
Muhtemelen postmodernitenin en etkili ve inandırıcı teorisyeni olan Fredric Jameson, elinizde bulunan kitap aracılığıyla gerçekleştirdiği yeni müdahaleyle bu kavramlara dair yeni olmakla birlikte aydınlatıcı bir kazı ve araştırma faaliyetine girişmektedir.
Yeni sanatsal modernizm teorileri kadar, modernlik tartışmalarının olağanüstü biçimde yeniden canlanması, ciddi bir dikkati ve özel bir politik çözümleme çabasını gerektirmektedir. Kapitalizm alternatiflerinin (mevcut durumda geçici olarak) ortadan kalkmasının 'modernitenin' bir toplumsal ideal olarak yeniden canlandırılmasına ilişkin 'evrensel' girişimin kışkırtılmasında oynadığı rol açıkça görülmektedir. Ve pek tabii, bununla birlikte modernizm kavramının paradoksları, bizatihi kavramın meşru tarihini de açıklayarak, kavramın yanlış kullanımının önlenmesine dönük bazı kurallar da önermektedir.
Künye:
Sayfa Sayısı213 Sayfa
Ürün Ebatı14 x 20 (cm)
Cilt Durumu:Ciltsiz
Baskı Sayısı
Basim Tarihi: 2.2014

Dil hapishanesi: Yapısalcılığın Ve Rus Biçimciliginin Eleştirel Öyküsü/ YKY
Kitabın açıklaması:
Dil Hapishanesi, yeni başlayanlar kadar uzmanlar için de albenisi olan bir kitap. Uzman olmayan okurlar, Rus Biçimciliği ve Paris Yapısalcılığının karmaşık sırlarının akıcı bir şekilde değerlendirildiği bir giriş kitabı okuyacak; konunun uzmanları ise bu kitabı iki nedenden ötürü okumaya değer bulacak: birincisi, Jameson hem Biçimciliğin, hem de Yapısalcılığın hatalı altyıpısını bir cerrah kararlılığıyla ortaya koyuyor, ama aynı zamanda, bu altyapnın hakkını da veriyor,ikincisi, Jameson'ın ayrıntılı incelenmesi, Yapısalcılıkla Marksizm arasındaki karşıtlıkları ve kesişme noktalarını açığa çıkarıyor. Fredic Jameson Dil Hapishanesi'nde Yapısalcılığa ve Rus Biçimciliğine genel bir bakışla yaklaşmakla kalmıyor, bu iki akımın temel metodolojilerine önemli bir eleştiri de getiriyor.
Künye:
Yayıncı : Yapıkredi Yayınları; 4. basım (1 Kasım 2002)
Dil : Türkçe
Kağıt Kapak : 200 sayfa
ISBN-10 : 9750803817
ISBN-13 : 978-9750803819

Postmodernizm Ya Da Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı/ Alfa Yayınları
Kitabın açıklaması:
Postmodernizm, günümüzde çokça telaffuz edilen, ama çoğu kişi için ne olduğu tam olarak kavranıp tanımlanamayan belirsiz bir kavram. Bir fırsatı mı, yoksa bir erozyonu mu; bir dayatmayı mı, yoksa özgürleşmeyi mi temsil ettiği konusunda da bir fikir birliği olduğunu söylemek güç.
Postmodernizm tartışmalarında öncü bir yere sahip bulunan Amerika’nın en dikkate değer entelektüeli ve uluslararası alanda tanınan edebiyat kuramcısı Fredric Jameson, bu zor konuyu Marksist bir eleştirel mesafeyle ele alıyor. Jameson postmodernizmin, kapitalizm tarafından yönlendirilen bir kitle kültürü olarak günlük hayatımızın her yönüne nüfuz ettiğini ileri sürüyor. Bu özelliğiyle ideolojileri şekillendirmesi ve bunu da medya kültürü üzerinden bir hegemonyaya dönüştürmesi ise postmodern dünyada insanların yaşama biçimlerinin belirlenmesinde işleyen süreci yansıtıyor. Sanat eserlerinden mimariye, teorik tartışmalardan ekonomiye dek pek çok ayrıntıya yer veren Jameson’ın bu kitabı, postmodernizm konusunda çarpıcı ve derinlikli bir tartışma.
Künye:
Çevirmen: Cem Gönenç
Kapak: Füsun Turcan Elmasoğlu
Yayın Tarihi: 01.07.2022
ISBN: 9786254495090
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 476
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 16 x 23.5 cm

Zamanın Tohumları/ MONOKL Yayınları
Kitabın açıklaması:
Ütopya kavramı ve deneyimi yeniden hayat buluyor. Fredric Jameson, postmodernizme mimari ile edebiyat üzerinden eleştirel bir yaklaşım geliştiriyor ve ütopya kavramını yeniden gündeme getiriyor.
Künye:
KATEGORİ :Düşünce
YAZAR :Fredric Jameson
SAYFA SAYISI :232
ISBN :978-605-69798-3-5
DİLİ :Türkçe

Ütopya Denen Arzu/ Metis Kitap
Kitabın açıklaması:
Geçmişi araştırırken başvurduğumuz araçları gelecek için kullanmalı —"toplumsal biçimlerin poetikası" adını verdiği projenin en yeni parçasını oluşturan bu kitabında Jameson'ın yaptığı çağrı bu. Thomas More'un bu edebi türe adını veren Ütopya'sından başlayarak "bilimkurgunun Shakespeare'i" kabul edilen Philip K. Dick'in, Mülksüzler ile bilimkurgu ve ütopyayı bir anlamda uzlaştıran Ursula K. Le Guin'in ve diğer önemli bilimkurgu yazarlarının yapıtlarına uzanan, kapsamlı bir bilimkurgu ve ütopya arkeolojisi sunuyor.
"Bizi düşmanın varlığı değil, genel inanış elden ayaktan düşürüyor," diyor Jameson, "kapitalizmin tarihsel alternatiflerinin gerçekleşemez ve olanaksız olduğunu, başka bir sosyoekonomik sistemin –pratiğe geçirmek şöyle dursun– tasavvur dahi edilemeyeceğini söyleyen bir genel inanıştan" söz ediyor. Bugünümüzden kökten farklı bir gelecek tahayyül etme çabasının, bizi esasen tahayyülümüzün sınırlarına götürdüğünü; ufkumuzu çepeçevre kuşatan üretim tarzının, bakış açımızı nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. Ütopya kavramının neden hâlâ vazgeçilmez olduğunu ikna edici bir biçimde gösteriyor ve "radikal farklılık üzerine, radikal ötekilik üzerine ve toplumsal bütünlüğün sistemsel doğası üzerine temsili bir düşünme" olarak gördüğü ütopya biçiminin reel sosyalizm sonrası dönemde görebileceği negatif ve dönüştürücü işleve dikkat çekiyor.
Bloch'dan bu yana yazılmış en sağlam Ütopya savunusu niteliğindeki bu kitabın, bir edebi tür olarak bilimkurguya meraklı okurlar kadar Sol tahayyülün imkânlarını araştıran okurlar için de vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz.
Künye:
Özgün adı: Archaeologies of the Future / Part One: The Desire Called Utopia
Çeviri: Ferit Burak Aydar
Yayıma Hazırlayan: Özge Çelik
Kapak Tasarımı: Emine Bora
Kitabın Baskıları:
1. Basım: Eylül 2009
3. Basım: Aralık 2021

Diyalektiğin Birleştirici Güçleri/ İthaki Yayınları
Batı felsefesinin son iki yüzyılını derinden etkileyen diyalektik, Marx’tan bu yana eleştirel düşüncenin de en önemli, en çok tartışılan odak noktası oldu. Jameson bu felsefi geleneğin tarihinde ortaya çıkan sorunlarla ilgili bu teorik incelemesinde, metalaşma ve küreselleşme üzerine yazdığı denemeler ve Rousseau, Fichte, Heidegger, Sartre, Derrida, Lacan gibi gerek diyalektik yanlısı gerekse karşıtı olan düşünürler aracılığıyla tartışmayı bir bağlama oturtuyor.
Elli yıl boyunca diyalektik düşünce üzerine çalışmalar yapmış ünlü kültür eleştirmeni ve felsefeci Fredric Jameson’ın, Batı felsefesinde yanlış anlaşılmış, çarpıtılmış ve hayati önemdeki bir düşünce çizgisini ele alan bu kapsamlı çalışmasından, iç gerilimlerin zorlamasıyla, entelektüel uğraş alanında yeni bir çağ doğabilir.
Titiz bir incelemenin ürünü olan Diyalektiğin Birleştirici Güçleri, “mekansal” diyalektik denilen yeni kavrama doğru ilerleyen bir hareketin haritasını çıkarıyor ve tarihsel materyalizmi irdeleme kapsamına aldığı bir Paul Riccoeur incelemesi üzerinden de küreselleşme konusunda olağanüstü bir tefekkürle sona eriyor. Jameson diyalektik düşünceyi, 21. yüzyıl için yeniden canlandıran yeni bir düşünce sentezi sunuyor.
Künye:
Çevirmen: Bülent O. Doğan
Yayın Tarihi: Mart 2015
ISBN: 9786053754374
Sayfa Sayısı: 672
Ölçüleri:15,5*23
Kapak Tipi: Karton Kapak

Marksizm ve Biçim/ Yapı Kredi Yayınları
Kitabın açıklaması:
Jameson, bu kitapta diyalektik yazın kuramlarının yerleştirilebileceği çerçeveyi çiziyor. “Kültür Sosyolojisi”, bir biçim olarak sunuluyor metnin başlarında. Adorno’nun çözümlemeleriyle açımlanan “Tarih” ile “Kültür” arasındaki ilişki, “Marksist Yorumsama” uygulamaları, Benjamin’in “Dil-Kurgu-Bilinçdışı” arasında kurduğu ilişkiler, Sartre’ın “Özgürlük” ile “Tarih”i aynı sorunsal içine yerleştirmesi, “Diyalektik Eleştiri” önerileri, “Marksizm ve Biçim”in çatısını oluşturuyor. Pozitivizm, Psikanaliz, Varoluşçuluk… Yirminci yüzyılı sarsan önemli sistemlerin yazınsal alana uygulanışını sorguluyor Jameson. Ortaya çıkan tablo, on dokuzuncu yüzyıldan bugüne uzanan bir yöntem / kuram / sistem aracılığıyla aydınlanıyor.
Künye:
Orijinal Adı : MARXISM AND FORM
Sayfa Sayısı : 360
Boyut : 13.5 x 21 cm
Tekrar Baskı : 4. Baskı / 03.2023

Modernizm İdeolojisi/ Metis Yayınları
Kitabın açıklaması:
Marksist eleştirmen ve kültür teorisyeni Fredric Jameson'ın edebiyat yazılarından hazırladığımız kapsamlı bir seçki: Yorumlama teorisi, edebi tür anlayışları, Üçüncü Dünya Edebiyatı ve ulusal alegori, siyasal bir sorun olarak haz, edebiyat eleştirisinin tarih ve teori içindeki yeri, teorik jargon gibi temaları çözümleyen yazıları ile, Flaubert, Joyce, Robbe-Grillet gibi modernist ya da proto-modernist anlatı yazarlarının ve Baudelaire, Rimbaud ve William Carlos Williams gibi modernist şairlerin yapıtlarını analitik ve tarihsel bir bakışla değerlendirdiği eleştirel yazıları bir arada. Bir de Ursula K. Le Guin hakkındaki yazısı var: Ütopya düşüncesinin bilimkurgu edebiyatında büründüğü biçimi değerlendiriyor.
Kitaba "Modernizm İdeolojisi" başlığını özellikle koyduk. Modernizm genellikle kendini bir ideoloji olarak değil de, sanki doğal bir durummuş gibi algılamış, kendini öyle izah etmiştir. Jameson temel eleştirel stratejisini, "Daima tarihselleştir!" düsturunu burada modernist metinler üzerinde çalıştırıyor: Buradaki yazılarının büyük çoğunluğunda "modernizm ideolojisi"nin adı geçen yazarlarda büründüğü özgül biçimleri çözümlüyor.
Künye:
Çevirmen: Kemal Atakay
Çevirmen: Tuncay Birkan
Yayın Tarihi: 18.01.2022
ISBN: 9789753426688
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 416
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13 x 19.5 cm

Gerçekliğin Çelişkileri/ Metis Yayınları
Kitabın açıklaması:
Jameson, on dokuzuncu yüzyıl gerçekçi romanının doğurgan gerilimlerini, Balzac, Flaubert, Zola, Tolstoy, Perez Galdós ve George Eliot’ın metinleriyle inceliyor. Bu romanların gücü, birbirine zıt iki yönelişi aynı anda sürdürebilmelerinden kaynaklanır: kronolojik tahkiye dürtüsü ile sahne tasviri dürtüsü. On dokuzuncu yüzyılın büyük gerçekçilerini hem bir “model” haline getiren hem de taklit edilmez kılan özellik, iki dürtü arasındaki gerilimi korumalarıdır. Ama sonsuzca sürdürülebilecek bir “ustalık” değildir bu; sonunda kutuplardan biri ya da öbürü ağır basmaya başlar ve gerçekçi roman da çözülmeye doğru gider. Jameson, bu çözülme sürecinin içinde ortaya çıkan iki ana yönelişe de göz atıyor: bir yanda modernizm (örneğin Faulkner) öte yanda eski gerçekçiliğin tahkiye kalıplarını bazı modernist hünerlerin de ilavesiyle sürdüren “popüler” edebiyat ve melodram.
Kitabın ikinci kısmındaysa güncel durumun bir haritası çıkarılıyor: ileri teknoloji savaşlarıyla belirlenen yeni bir küresel gerçeklik, tarih ve zaman algısını dönüştürerek romancıları yeni deneylere zorlamakta ve bu da tarihsel roman veya bilimkurgu gibi alttürlerin daha bütünsel bir romansal iddiayla kendi dar sınırlarını aşmalarına yol açmaktadır.
Künye:
Çevirmen: Orhan Koçak
Yayın Tarihi: 06.01.2018
ISBN: 9786053161141
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 360
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13 x 19.5 cm