Genco Erkal: Türkiye'nin yarısı otokratik bir toplum olmak istiyor

Genco Erkal: Türkiye'nin yarısı otokratik bir toplum olmak istiyor
'Genco' belgeselinin Netflix'te yayınlanmasının ardından belgesele ve Türkiye'nin sorunlarına dair konuşan sanatçı "Ülkenin yarısı demokrasiye inanan dünyayla bütünleşmek istiyor, yarısı bir Ortadoğu ülkesi olmaya özeniyor" dedi.

Artı Gerçek - Usta tiyatro sanatçısı Genco Erkal'ın yaşamını ve sanatçı kimliğini merkeze alan 'Genco' belgeseli 17 Haziran'da Netflix'te yeniden izleyiciyle buluştu. Hem belgesele hem de Türkiye'nin güncel politik sorunlarına dair konuşan Erkal, Türkiye'de muhalif sanatçıların yaşadığı sorunlarla ilgili "İktidara ait belediyelerin kültür merkezleri bize yasak, üniversitelerin tiyatro salonları, devlet tiyatrolarının salonları yasak" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'ten Öznur Oğraş Çolak'ın sorularını yanıtlayan Erkal, Türkiye'nin yarısının Ortadoğu ülkesi olmaya özendiğini söyleyerek en büyük sorununun bölünmüşlük olduğu tespitini yaptı.

'TÜRKİYE'NİN YARISI ORTADOĞU ÜLKESİ OLMAYA ÖZENİYOR'

Toplumun bir kısmının otokratik bir rejim altında yaşamayı arzuladığına vurgu yapan Erkal şunları söyledi:

"Ülkenin yarısı Batı’ya gidelim diyor, yarısı Doğu’ya. Yarısı çağdaş dünyayla, akılcı, laik, bilimle donanmış, insan haklarına, demokrasiye inanan, aydınlık bir dünyayla bütünleşmek istiyor, yarısı bir Ortadoğu ülkesi olmaya özeniyor. Bilimden çok dini değerlere önem veren, muhafazakâr, tek adam rejimini yeğleyen otokrat bir toplum olmak istiyor. Tümüyle birbirinin zıddı olan iki ayrı dünya görüşü. Ve bu ayrım o kadar kemikleşmiş, iki yarı o kadar birbirini dışlamış ki artık ülkenin birliği olanaksız hale gelmiş. "

'GÜÇLÜ BİR POLİTİK HAREKETLE SORUNLAR AŞILABİLİR'

Sorunların çözümüne ilişkin düşüncelerini de paylaşan oyuncu, Türkiye'nin mevcut politik ortamında söz konusu problemlerinden kurtulmasının zor olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

"Çok zor. Ancak her iki tarafı kucaklayacak, her iki tarafa da kendini kabul ettirecek bir politik hareket, güçlü bir önderle bu bölünmüşlük aşılabilir. Öyle bir seçenek şu anda var gibi görünmüyor."

'UMUT HER ZAMAN VAR'

Kökleşmiş sorunların aşılabilmesinin zor olduğuna dönük yorumuna karşın umutlu olmak gerektiğinin de altını çizen Erkal, "Umut her zaman var olacak, onu kaybetmeden yol almak zorundayız. “Gece uzun da olsa, güneş mutlak doğar” dedi.

Enka Sanat'ın sponsorluğunu üstlendiği belgesel Netflix'te izlenebilir. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar