Haftanın kültür ajandası: Kentte ne var?
İstanbul'un önemli sanat mekanlarından Art On, İstanbul Modern , Diramart'ta eylül ve ekim ayları boyunca ziyaretçilerle buluşacak sergilerden, tiyatro oyunları ve sinema filmlerine kadar haftanın etkinlik önerileri...
Artı Geröek - Kaybolan Hazlar Bahçesi/ Sergi/
Ülgen Semerci, Deborah Tchoudjinoff ve Olivia Strange’in işlerini bir araya getiren Kaybolan Hazlar Bahçesi başlıklı sergi, içinden geçmekte olduğumuz çoğul kriz zamanlarında hazzın ve arzunun nasıl araştırıldığına, beklendiğine, peşine düşüldüğüne ve ifade edildiğine bakıyor. Serginin küratörlüğünü Deniz Kırkalı üstleniyor.
Art On, Piyalepaşa’daki galerisinde ise 28 Ekim'e dek Canan Dağdelen’in lâ mekân adlı kişisel sergisine ev sahiğliği yapıyor.
Tarih: 13 Eylül - 7 Ekim
Yer: Art On/ Beyoğlu (Meşrutiyet Cad. Oteller Sok./ Hanif Binası 1/A Tepebaşı)
Akışkan Arzu / Ebru Duruman/ Sergi
"Sergi, sanatçının Cenevre’deki stüdyosunda son dönemde ürettiği yağlıboya tablolarını bir araya getiriyor. Duruman’ın soyut tasvirleri bedensel ve duygusal alanların birbiriyle olan etkileşimlerini açığa çıkartırken, cinselliği beden ve zihin arasında bir köprü olarak tasvir ediyor.
Ebru Duruman’ın eserleri, izleyiciyi kimliğin karmaşık yönleri ile arzunun akışkanlığı üzerine düşünmeye davet eden bir alan sunar. Sanatçının eserlerindeki her bir ayrıntı, özerkliğin yeniden elde edilmesi ve özgünlüğün kucaklanması için bir araca dönüşürken, soyutlama ve figüratif sanatın birbiri içinde erimesiyle sonuçlanan güçlü imgelere yol açar."
Tarih: 27 Eylül - 28 Ekim
Yer: Beyoğlu / Dirimart Pera/ Meşrutiyet cad. No:99 Kat -1 Beyoğlu
2019/ Yekhan Pınarlıgil/ Sergi
Yekhan Pınarlıgil küratörlüğünde gerçekleşen sergi, 1993 yılında Maslak Oto Sanayi Sitesi'nin hemen yanındaki araba mezarlığında açılan ve kısa sürede kült statüsü kazanan gece kulübü 2019'un duyusal anısını canlandırıyor.
Sergide Ateş Alpar, Alpin Arda Bağcık, Aïda Bruyère, Guido Casaretto, Isaac Chong Wai, Bawer Doğanay, Memed Erdener, Camille Henrot, Fatoş İrwen, Zeynep Kayan, Maria Klonaris & Katerina Thomadaki, Jaffa Lam Laam, İz Öztat, Furkan Öztekin, Erinç Seymen ve Lucia Tallová'nın eserleri yer alıyor.
Tarih: 21 Eylül - 25 Kasım
Yer: Zilberman Galeri / Beyoğlu ( İstiklal Cad. No.163, Mısır Apartmanı K.3 D.10, Beyoğlu)
"Hep Buradayız" Sergi Etkinliği
Türkiye’deki kadın sanatçıların üretimlerini desteklemek, bilinirliğini artırmak ve müze koleksiyonuna yeni yapıtlar kazandırarak kadın sanatçıların temsillerini güçlendirmek amacıyla İstanbul Modern çatısı altında 2016 yılında kurulan Kadın Sanatçılar Fonu’nun desteğiyle koleksiyona dahil edilen yapıtlardan oluşan “Hep Buradayız” adlı sergi kapsamında bir konuşma serisi düzenleniyor. Küratör Deniz Pehlivaner moderatörlüğünde, Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ile serginin küratörü Öykü Özsoy Sağnak’ın konuşmacı olarak katılacağı serinin ilk etkinliği
“Kadın Sanatçının Bakışı” adını taşıyor.
Konuşmada Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu tarihsel süreçten ve yapıtlardan örnekler verip sözü edilen olguları tartışmaya açarken, sergi küratörü Öykü Özsoy Sağnak ise serginin kavramsal çerçevesini, katılımcı sanatçılar ve sergide yer alan yapıtlar üzerinden aktarıyor.
Tarih: 4 Ekim, 18.00
Yer: İstanbul Modern Oditoryum / Beyoğlu
Keşiş Yengecinin Evi / Sevinç Altan/ Sergi
Sevinç Altan’ın, kâğıt toplayıcısı İsmail’in kardeşi Can’ın yaptığı bir keşiş yengeci resminden ilhamla oluşturduğu sergi ev, yuva, aidiyet, göçmenlik-göçebelik, savaş ve sınırlar gibi temalar etrafında dolaşıyor.
Sergi, “Herkesin ve hiç kimsenin olmayan evler, mekânlar, başka yaşam pratikleri nasıl kurulabilir?” sorusundan hareketle sanatçının Can’la birlikte yaptıkları resimleri de içeren bir dünya kuruyor.
Tarih: 22 Eylül - 21 Ekim
Yer: Galeri Nev İstanbul/ Beyoğlu ( İstiklal Caddesi Mısır Apt. No:163 Kat:4 Daire:23)
SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ/ TİYATRO
Doğu ve Batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Serkan Keskin’in onlarca surete büründüğü bir oyunculuk şöleniyle sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama olarak izleyici ile buluşuyor. Serdar Biliş’in yönetmenliğinde sahneye uyarlanan oyunun müziklerini Tuluğ Tırpan besteliyor.
Tarih: 8 Ekim - 7 Kasım
Yer: Zorlu PSM/ Turkcell Sahnesi
Kuru Otlar Üstüne/ Sinema
Filmin konusu şöyle:
Kuru Otlar Üstüne, ücra bir kasabada yaptığı zorunlu görevini tamamlayıp tayin olmayı bekleyen bir öğretmenin hikayesini konu ediyor. Genç bir öğretmen olan Samet, Doğu Anadolu'da zorunlu görevini yapmaktadır. Onun en büyük hayali, zorunlu hizmetini tamamlamasının ardından İstanbul'a tayin olmaktır.
Kadıköy Sineması Seans Bilgileri
Salon 1 • Türkçe
16:00, 20:00, 23:59
Salon 2 • Türkçe
13:00, 17:00 (KÜLTÜR SANAT)