Haftanın kültür ajandası: Kentte ne var?
İstanbul'un önemli sanat mekanlarından Merdiven Art Space, Pera Müzesi'nde açılan yeni sergiler, Başka Sinema'da gösterime giren yeni filmler ve İstanbul Tiyatro Festivali'ndeki oyunlar ile birlikte haftanın etkinlik önerileri ...
lâ mekân / Canan Dağdelen / Sergi
Mimariyi odağına alan ve öncelikle mekânla çalışan sanatçı, mekânı yalın, minimalist bir dilde, iç-dış, yoğunluk- incelik, hareket ve durağanlık gibi pek çok zıtlıklar eksenlerinde kurguluyor. "Lâ mekân" olarak adlandırdığı sergisini „mekân ve mekânsızlığın eş zamanlılığını vurgulayarak var olan ve olmayanın eşit denkleminin peşi sıra“ kurmaya çalıştığını söyleyen Dağdelen, farklı biçim, içerik ve yöntemler arasında hassas bağlantılar, geçişler yaratarak yeni bilgi biçimlerinin izleyici tarafından algılanmasını tetikliyor.
Tarih: 22 Eylül - 28 Ekim
Mekan: Art On - Piyalepaşa ( Meşrutiyet Cad. Oteller Sok.Hanif Binası 1/A Tepebaşı.İstiklal Mah. Piyalepaşa Blv. No:32/1 Beyoğlu)
Resa Saffa Park/ Konser
Norveç yapımı gençlik dizisi ‘SKAM’da ve Netflix dizisi ‘Ragnarok’ta yer alan parçalarıyla çıkışını gerçekleştiren Resa Saffa Park (Theresa Eggesbø) Türkiye’deki ilk konseri için PSM Loves2Gather kapsamında %100 Studio’da!
Geride bıraktığımız yıl, caz pop ve vintage disco esintili ilk EP’si “Dumb and Numb”I yayımlayan Resa Saffa Park, vakit kaybetmeden Ekim ayında “Dandelions” isimli teklisiyle yeni EP’si “Spaces”ı duyurdu.
Tarih: 27 Ekim Cuma - Kapı açılış saati: 20:30
Yer: Zorlu PSM/ %100 STUDIO
Yapıntı Doğa/ Sergi
Quick Art Space’in ilk sergisi Yapıntı Doğa, bünyesinde bulunduğu Quick Tower’ın mimari özelliklerinden ve kendisini konumlama biçiminden yola çıkıyor.
Sergi, “Doğa deyince zihnimizde beliren yalnızca balta girmemiş ormanlar ya da uçsuz bucaksız denizler mi? İnsan eliyle doğru şekilde müdahalede bulunulan, şifalandırılan şehir alanları doğayla ilişkimizi güçlendirebilir mi? Doğa-kültür, insan-hayvan, kadın-erkek, zihin-beden, iş-ev ikiliklerinin dışına taşabilir miyiz?” gibi sorulardan yola çıkıyor.
Quick Art Space'in kurucu direktörü Nergis Abıyeva’nın küratörlüğünü üstlendiği sergide Gülçin Aksoy, Nazan Azeri, Seçil Büyükkan, Ahmet Rüstem Ekici&Hakan Sorar, Ekin Saçlıoğlu ve Özlem Şahinler’in yapıtları yer alıyor.
Tarih: 28 Ekim - 1 Aralık
Mekan: Quick Art Sapce - Ataşehir ( İçerenköy, Umut Sk. No:10-12)
Satılık Sanat Galerisi/ Genco Gülan/ Sergi
Genco Gülan'ın sergi yapmakta olduğu Merdiven Art Space'i sanatçısı olarak satılığa çıkardığı çalışması, galerinin dış cephesine astığı ve üzerinde Türkçe-İngilizce "Satılık Sanat Galerisi" yazan ilanlardan oluşuyor. İlanda sanatçının ismi ve fiyat teklifi sunmak isteyenler için iletişim numarası da yer alıyor.
Tarih: 3 - 31 Ekim
Yer: Merdiven Art Space - Beyoğlu (Meclis-i Mebusan Cd. Murat Han No: 31 / Fındıklı)
Ayna Ayna/ Başka Sinema
Günümüz İstanbul’u. Toplum gitgide daha da muhafazakarlaşıyor. Bir yandan batı kültürünün anti tezi olarak sunulan Osmanlı çılgınlığı yaygınlaşırken, diğer yandan bir çok kadın bağımsız olarak ayakta kalmak için mücadele veriyor. Aylin oyuncu olma hayali kuran, yurtta kalan zoraki bir işletme öğrencisi.
Baskıcı babasından kurtulup kendi hayatını kurabilmek için popüler bir Osmanlı dizisindeki cariye rolünü kapmak ister. Oyunculuk öğrenmek için bir kursa yazılır. Sokak performansçısı Frida bir türlü bitiremediği ‘Frida’ya Mektuplar’ oyununu kamuya açık alanlarda prova eder. Ancak her seferinde geçmişte yaşadığı şiddetten kaynaklanan panik ataklara yenik düşer.
Tanınmış oyuncu Lale, küçük tiyatrosunda oyunlar sergiler ve oyunculuk kursu verir. Ekonomik zorluklara ve değişen kültürel ortama rağmen tiyatrosunu ayakta tutmak için mücadele eder. Üç kadının yolları Lale’nin kursunda kesişir. Üzerlerindeki baskı arttıkça üç kadın da aynı kararı vermek zorunda kalırlar: vazgeçmek veya hayalleri uğruna mücadele etmek.
Yer: Nişantaşı City's AVM CineWam
Seanslar: 02.11.2023, 21.00
Hamiyet / Müzikal
Yerli alternatif sahnenin öne çıkan gruplarından Peyk, bir müzikal projesiyle 27'nci İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında izleyicilerle buluşacak. Peyk grubunun solisti İrfan Alış'ın hikayesini temel alan müzikalin metnini 'Masumlar Apartmanı’ dizisinin senaristi Deniz Madanoğlu kaleme aldı.
Müzikal, İstanbul’un dışındaki bir işçi mahallesinde kocası ve iki kızıyla sakin bir hayat süren Hamiyet’in 1980 darbesiyle altüst olan hayatını anlatıyor.
Hamiyet karakterini Aslı İnandık’ın canlandırdığı müzikalin kadrosunda, Sermet Yeşil, Esra Kızıldoğan ve Erol Babaoğlu yer alıyor.
Müzikalin yönetmen koltuğunda ise, Emin Alper imzalı Kurak Günler filmindeki performansıyla adından söz ettiren oyuncu ve yönetmen Erol Babaoğlu oturuyor.
Yer: Fişekhane
Tarih: 10 -11 Kasım, 20.00
Düşten Maddeye/ Film Seçkisi / İstanbul Modern Sinema
İstanbul Modern Sinema, “Hep Buradayız” sergisindeki kadın sanatçılardan ilhamla “Düşten Maddeye” adlı bir film seçkisi hazırladı. Sanat yönetmeni ve yapım tasarımcısı Billur Turan, kadın sanat yönetmenlerinin tasarımlarıyla öne çıkan 10 film seçti. Seçkide Ingmar Bergman’ın (Çığlıklar ve Fısıltılar, 1972) ve Wim Wenders’in (Berlin Üzerindeki Gökyüzü, 1987) yeni restore edilmiş filmlerinin yanı sıra bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan Justine Triet’nin Bir Düşüşün Anatomisi ve Natali Yeres’in bu yıl SİYAD ödüllerinde “En İyi Sanat Yönetmenliği”ne layık görüldüğü Tayfun Pirselimoğlu filmi Kerr gibi filmler yer alıyor.
Ayrıca, Billur Turan program kapsamında 28 Ekim 18.00'de kariyeri ve mesleği üzerine bir atölye düzenleyecek. Atölye ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Tarih: 26-29 Ekim
Yer: İstanbul Modern Sanat Müzesi - Beyoğlu (Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cd. No:1/1, 34433 Beyoğlu/İstanbul)
Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi / Sergi
Panoramik resim ve fotoğraflar üzerinden, İstanbul’un temsil tarihini yeni perspektiflerle değerlendirmeyi amaçlayan sergi, “panorama” formunun geçmişini eleştirel bir çerçevede, farklı boyut ve bağlamlarıyla ele alıyor. Panoramik görüntülerin üretim ve tüketimindeki katmanlı ilişkileri irdelerken görüntülerin farklı izleyici kitleleri arasında dolaşımını, algılanma şekillerini, yüzyıllar içinde yaygınlık kazanmış farklı medyalar arasındaki bağlantıları da sorguluyor.
Sergide, daha önce hiç teşhir edilmemiş ve yayımlanmamış bir erken on dokuzuncu yüzyıl panoraması ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn, Robertson gibi İstanbul’a panoramik bakan sanatçıların eserlerinin en niteliklilerinden bazılarının bir araya geleceği sergi, panoramik bakışın yangın felaketlerinden sanayileşmeye, İstanbul tarihinin farklı unsurlarını belgelemekte nasıl kullanıldığını da ortaya seriyor. Tam Yerinden, merkezine on dokuzuncu yüzyıl panoramalarını ve panoramik imgelerini almakla birlikte, panoramik bakışın erken modern döneme uzanan uzun tarihini ve İstanbul’un bu tarih içerisindeki konumunu kapsamlı biçimde yeniden düşünmeye de çağırıyor.
Tarih: 26 Ekim 2023 - 24 Mart 2024
Yer: Pera Müzesi - Beyoğlu (Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul)
Gelecek Hatıraları/ Sergi
Gelecek, geçmişte biriktirilen tanıdık nesneler aracılığıyla hatırlanabilir mi? Gelecekte parça parça belirecek hatıraları şekillendirmek, geçmişi anlamayı ve korumayı kolaylaştıran bir araç olabilir mi? Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkan Gelecek Hatıraları, nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanırken güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor. Hatıra olarak alınan, belli bir yer ve zamanı hatırlatan veya koleksiyonu yapılan nesnelerin kültürel ve sembolik değer ve anlamı, kişisel yolculuklarla bölgenin hafızasını birbirine örüyor. Sergi, arşive gelecek-yönelimli bir bakış açısıyla yaklaşıyor: Onu kendisinden yola çıkarak üretilen güncel yapıtlara bakarak anlamayı hedefliyor. Geçmişe nostaljik bir bağlılık yerine geleceği nasıl hatırlayacağımız hakkında düşünmeyi öneriyor. Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’nu oluşturan Suna Kıraç’ın anısına düzenlenen ve küratörlüğünü Ulya Soley’in üstlendiği sergide güncel yapıtlara ilham veren koleksiyondan bir seçki de her bölümle ilişkili olarak sergiye dağılıyor.
Sanatçılar: Adriana Varejão, Aslı Çavuşoğlu, Bilal Yılmaz, Burçak Bingöl, Candice Lin, Deniz Eroglu, Elif Uras, Francesco Simeti, Jorge Otero-Pailos, Livia Marin, Metehan Törer, Neven Allgeier, oddviz, Skuja Braden, Taner Ceylan, Volkan Aslan, Yasemin Özcan, Zsófia Keresztes
Tarih: 26 Ekim 2023 - 24 Mart 2024
Yer: Pera Müzesi - Beyoğlu (Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul)