Haftanın öne çıkan kitapları
Gabriel Garcia Marquez'in, ölümünden 10 yıl sonra gün yüzüne çıkan romanı Ağustosta Görüşürüz'den, İsmail Gezgin'in Pinhan Yayınları etiketiyle çıkan yeni kitabı 'Ötekilerin Arkeolojisi'ne kadar 8 yeni kitapla haftanın öne çıkanları...
Sanayisizleşme, Konut Siyaseti, Orta Sınıf/ Funda Sönmez Öğütle/ İletişim Yayınları
Kitabın açıklaması:
Funda Sönmez Öğütle, neoliberalizm deyip geçilen pratiğin kentleri nasıl değiştirdiğini ve kentler üzerinden hayatı nasıl dönüştürdüğünü, titiz bir bakışla inceliyor. Kentler, nasıl bizzat kültürel sermaye ve beğeninin nesnesi haline geldiler? “İyi yaşam arzusu”, nasıl konut ve inşaat “rüyalarına” bağlandı; orta sınıf “ideali” nasıl kabul gördü? Toplumsal gruplar, kâh kendi benzerleriyle aynı mekânda bir arada yaşamaya yönelerek, kâh dahil olmak istedikleri gruplara-sınıflara mekânsal olarak yakınlaşmayı özleyerek nasıl ayrıştılar?
Künye:
Yayın No: İletişim - 3402
Dizi: Araştırma-İnceleme - 578
Alan: Kentleşme, Çevre ve Ekoloji
Sayfa: 206 sayfa
Baskı 1. baskı - Mart 2024
Editör: Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı: Ümit Kıvanç
Kapak: Suat Aysu
Uygulama: Hüsnü Abbas
Düzelti: Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Avrupa'da Faşizmin Yurttaş Dayanakları/ Dylan Riley/ Ayrıntı Yayınları
Kitabın açıklaması:
Gramscici bir teorik bakış açısına ve sistemli bir karşılaştırmalı yaklaşımın geliştirilmesine yaslanan Avrupa’da Faşizmin Yurttaş Dayanakları: İtalya, İspanya ve Romanya 1870-1945’te, faşist rejimlerin tıpkı kitle demokrasileri gibi zayıf ve ayrışmış sivil toplumlar yerine iyi örgütlenmiş sivil toplumlara ihtiyaç duydukları ileri sürülerek, otoriterlik hakkında genel kabul gören Tocquevilleci görüş birliğine meydan okunmaktadır. Kitapta bu yöndeki argüman ortaya atılırken, dünya savaşları arasındaki devrin en önemli üç otoriterlik örneğine odaklanılmaktadır: İtalya, İspanya ve Romanya. Bu üç örneğin hepsinde de faşizmin, gönüllü birliklerin hızla gelişmeleriyle hâkim sınıf içindeki politik partilerin zayıf bir şekilde gelişmelerinin çakışması yüzünden ortaya çıktığı ileri sürülmektedir. Kitaba göre bu durum bir hegemonya krizi yaratmıştır. Riley, bundan hareketle krizin 19. yüzyılda sivil toplumun gelişimine bağlı bulunarak aldığı özgül şeklin izini sürmektedir.
Künye:
Yayın No: 1740
Dizi: İnceleme
Dizi No: 354
Orijinal Adı: The Civic Foundations of Fascism in Europe
Yazar: Dylan Riley
Çevirmen: Ahmet Aybars Çağlayan
Yayıma Hazırlayan: Güven Gürkan Öztan
Son Okuma: Önder Tatar
Kapak Tasarım: Gökçe Alper
Dizgi: Hediye Gümen
Sayfa Sayısı: 384
Boyut: 13 x 19,5 cm
Baskı: 1
Basım Yeri: İstanbul
Baskı Tarihi: 2024
Ahlakı Giyinmek/ Hilal Özçetin/ Metis Kitap
Kitabın açıklaması:
Ahlakı Giyinmek: Türkiye’de Cinsel Ahlak Üzerine Bir Deneme, genç bir feminist akademisyenin Türkiye’de başlayan, Macaristan’da devam eden, Kanada’da yerleşikleşen bir Türkiye okuması. Bu okumada sadece örtünen ve örtünmeyen kadınlara bakmıyor; Türkiye’nin modernleşme tarihinin bir kesitini, modernite/geleneksellik karşıtlığından çıkartacak şekilde kadınların gözünden okuyor.
Künye:
Çeviri: Simten Coşar
Hazırlayan: Simten Coşar
Kapak Tasarımı: Emine Bora
Kitabın Baskıları:
1. Basım: Mart 2024
Kültür/ Terry Eagleton/ Tellekt
Kitabın açıklaması:
Terry Eagleton, sömürgecilikten ve antropolojiden sanayi Avrupa’sına, Alman romantiklerinden Britanya işçi sınıfına, İrlandalı devrimcilerden kültür endüstrisine, Jakobenlerden 11 Eylül’e ve neoliberal üniversitenin postmodern kültür kuramcılarına uzanan geniş bir yelpazede, modernliğin başlangıcından günümüze uzanan dönemde, kültürün serüvenini kapsamlı bir yaklaşımla ele alıyor.
Eagleton’a göre postmodern kültürel farklılık, çeşitlilik ve kapsayıcılık fetişizmi geç kapitalizmin piyasa ve tüketim mantığıyla uyum içindedir. Her türlü dışlamaya ve hiyerarşiye karşı durduğunu öne süren bu mutlak kültürelci tutum, tüm radikalliğine rağmen siyasi olarak güçlendirici ve devrimci olmaktan uzaktır.
Eagleton, kültüre ilişkin bütünlüklü bir tanım yapmanın imkânsızlığını teslim etse de, kültürün insanlığın küresel ölçekte karşı karşıya bulunduğu acil sorunlardan ziyade, doğrudan siyasetin alanına dair olduğunu, alıştığımız ironik ve keskin eleştirel üslubuyla ortaya koyuyor.
Künye:
Ürün Adı: Kültür
Yazar: Terry Eagleton
Çevirmen: Berrak Göçer
Yayınevi: Tellekt
Dizi: Tellekt
Kategori: Tarih, Felsefe
Tür: Kurgu Dışı
Ürün Formu: Kitap
Eser Formatı: Karton Kapak
Sayfa Sayısı: 136
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Hedef Kitle: Yetişkin
İlk Baskı Tarihi: 2019
Tekrar Baskı Tarihi: Aralık 2023
Eser Dili: Türkçe
Özgün Dili: İngilizce
Dizi Editörü: Didem Bayındır
Editör: Serhat Uyurkulak
Düzelti. Aylin Samancı Elmasdağ
Mizanpaj: Bahar Kuru Yerek
Kapak Tasarımı: Bora Başkan
Ağustosta Görüşürüz/ Gabriel Garcia Marquez/ Can Yayınları
Kitabın açıklaması:
Lagünün durgun mavi sularının yanında tek başına oturan Ana Magdalena Bach, otelin barındaki adamları seyrediyor. Yirmi yedi yıldır mutlu bir evliliği var, kocası ve çocuklarıyla kurduğu hayattan kaçmak için hiçbir nedeni yok. Yine de her ağustos ayında feribotla annesinin gömülü olduğu adaya geliyor ve bir geceliğine yeni bir sevgili buluyor. Salsa, bolero, lothario ve dolandırıcılarla dolu boğucu Karayip akşamlarında Ana, her yıl arzusunun ve kalbinde saklı korkunun iç bölgelerine doğru yolculuğa çıkıyor.
Ağustosta Görüşürüz özgürlük, pişmanlık, kişisel dönüşüm ve aşkın gizemleri üzerine derin bir çözümleme ve dünyanın tanıdığı en büyük yazarlardan Márquez’in okurlarına beklenmedik hediyesi.
Künye:
Çevirmen: Emrah İmre
Dizi: Çağdaş
Alt Dizi: Dünya Edebiyatı
Kategori: Edebiyat
Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 88
Ürün Detay: Siyah-Beyaz
Arka Kapak Fiyatı: 110 TL
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Hedef Kitle: Yetişkin
İlk Baskı Tarihi: Mart 2024
İlk Yayın Tarihi: 2024
Eser Dili: Türkçe
Çeviri Dili: Portekizce
Özgün Adı: En agosto nos vemos
Özgün Dili: Portekizce
Dizi Editörü. Didem Bayındır
Düzelti: Aylin Samancı Elmasdağ
Mizanpaj: Bahar Kuru Yerek
Kapak Uygulama: Aylin Güler / Lom Creative
Ödüller: Nobel Edebiyat Ödülü
İsmi Yad Ruhu Şad Olsun/ Serdar Soydan/ Sanat Kritik Yayınları
Kitabın açıklaması:
Serdar Soydan’ın Nahid Sırrı Örik, Suat Derviş ve Peride Celal’e dair biriktirdiklerinden yola çıkarak yazdıklarının bir kısmı bu kitapta bir araya geliyor. Bu yazılar edebiyat tarihine önemli katkılar sunarken
gazete ve dergi ciltleri arasında kalmış, döneminde iltifat görmemiş, kitaplaşmamış pek çok emeği
gün yüzüne çıkartıyor. İsmi Yad, Ruhu Şad Olsun, başta adı geçen üç yazarın okurları olmak üzere tüm
edebiyat severlerin mutlaka okuması gereken, yirmi yılı aşkın bir çaba ve sevgiyle işlenmiş bir kitap.
Künye:
Kitap Adı: İsmi Yad Ruhu Şad Olsun -Suat Derviş, Nahid Sırrı Örik ve Peride Celal Üzerine Yazılar-
Yayın Yönetmeni: Seval Şahin
Editör: Seval Şahin
Kitap Tasarımı: M. Ali Kalacı
Yazar: Serdar Soydan
Yay.Haz.: Abdullah Ezik
Kapak Tasarımı: M. Ali Kalacı
Basım: 1
Sayfa Sayısı: 238
Kategoriler: Edebiyat
Ötekilerin Arkeolojisi/ İsmail Gezgin/ Pinhan Yayınları
Kitabın açıklaması:
Antikçağ dünyasından geriye görkemli yerleşimler, anıtlar, heykeller, yaşamın izlerini taşıyan eserler, anlatılar kaldı. Bu kalıntılara uygarlığın penceresinden bakanlar, mutlu bir topluluğun zevk içindeki ayrıcalıklı yaşam kesitlerini görür. Mermer sütunlarla desteklenen antik kentler, müzeleri dolduran estetik heykeller, anıtsal mezarlar, lahitler, dev surlar iktidarın sahip olduğu güce, çağın estetiğine ve teknolojideki mucizeye dikkat çekerler. Sömürüye dayalı yaşam biçiminin arkeolojik nesneye yüklediği “sınıfsal ihtişam” bakanın zihninde onu yapanların emeklerini görünmez kılar...Büyük tarih anlatılarında yeri olmayan ötekilerin izini süren bu kitap, müzelerin, anıtların, sanat eserlerinin göz alıcı hikâyelerinin gölgesinde bırakılan emek sömürüsünün kökenlerini sorguluyor. Gerçek şu ki yoksulluk doğal da değildir kader de; yoksulluk bir uygarlık icadıdır.
Künye:
Yayıma Hazırlayan: Emre Poyraz
Kapak Tasarımı: Mahmut Sever
Sayfa Düzeni: Adem Şenel
1. Baskı, Mart 2024
Sayfa: 240
Dostluk: Siyasal Bir İnceleme/ Seray Kumlu/ Ayrıntı Yayınları
Kitabın açıklaması:
Dostluk, bir yandan iki kişinin yakınlık kurmasını sağlayan, sözde ve deneyimde açıklığı, duygulanımları, eşitliği, karşılıklılığı, özeni içeren, yalnızca kurulmasının tarafların tercihine kalması anlamında değil, birçok anlamda özgürlüğü de içeren bir ilişki.
Öte yandan, insanların, iktidar ilişkileriyle örülü bir bütünsellik içerisinde birbiriyle ilişkilenmesi amacıyla inşa edilen bir dostluk kurgusu var: Dışlayıcılık, eşitlik yerine türdeşlik, özgürlük yerine uyum ve kapalılık sunan ama aynı zamanda içerisinde bulunan insanlara bir gruba ait olmanın duygulanımlarını sağlayan bir siyasal aidiyet biçimi.
Siyasal biraradalıkları dostluk kavramı etrafında ele alan bu inceleme, dostluğu hem siyasal düşünce içinde hem de siyasal biraradalıkların somut formları bağlamında konumlandırma uğraşında. Dışlayıcı siyasal formların yarattığı kimliklendirmelerin karşısında, farkı muhafaza eden eşitlikçi siyasal imkanların arayışında dostluk ile yol almayı deniyor.
Künye:
Sayfa Sayısı: 256
İlk Baskı Yılı: 2024
Baskı Sayısı:1. Basım
Dil: Türkçe