Haftanın öne çıkanları
Marksist Feminist düşünür Silvia Federici'nin Sel Yayıncılık etiketiyle çıkan kitabı Dünyayı Yeniden Efsunlamak'tan Nobel ve Pulitzer Ödüllü Toni Morrison'un Görünmez Mürekkep adlı eserine kadar haftanın öne çıkan kitapları
Temel Gelir/ Guy Standing/ Tellekt Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Artı Gerçek - "Asgari ücretten farklı olarak temel gelir, toplumdaki tüm bireylere devlet tarafından düzenli olarak ödeme yapılması fikrine dayanıyor. Otomasyonun arttığı, iş güvencesinin yok olduğu, kazancın düzensizleştiği ve yapılan işten bağımsızlaştığı günümüz toplumunda temel gelir, tüm bireylerin sağlığı, refahı ve mutluluğu için son derece önemli sonuçlar barındırıyor.Dünyanın pek çok yerinde temel gelir fikri, siyasi partilerin gündemine girdi ve adil refah dağılımı tartışmalarının merkezine yerleşti. Guy Standing son otuz yıldır temel gelir fikrini geliştirenlerin başında geliyor. Bu kitap, temel gelir fikrinin ekonomi, yoksulluk, sosyal adalet, iş ve emek alanlarındaki etkisini araştırıyor, yalnızca ekonomik değil aynı zamanda etik savlar sunuyor, karşısavları ele alıp çürütüyor ve dünyadaki pilot çalışmalardan neler öğrenebileceğimizi gösteriyor.Temel Gelir: Katılımcı, eşitlikçi, güvenli, adil, özgür, insan odaklı bir gelecek için çalışan ve kafa yoran herkes için."
Künye:
Ürün Adı: Temel Gelir
Yazar: Guy Standing
Çevirmen: Ceren Demirdöğdü
Yayınevi: Tellekt
Dizi: Tellekt
Kategori: Politika, Ekonomi
Tür: Kurgu Dışı
Sayfa Sayısı: 344
Baskı Sayısı: 2 .Baskı
İlk Baskı Tarihi: Şubat 2020
Tekrar Baskı Tarihi: Ekim 2021
İlk Yayın Tarihi: 2017
Eser Dili: Türkçe
Özgün Adı: Basic Income
Özgün Dili: İngilizce
Yayına Hazırlayan: Sıla Tanilli
Düzelti: Melis Oflas
Mizanpaj: Bahar Kuru Yerek
Kapak Tasarımı: Bora Başkan
Amerikalı Köle Frederick Douglass'ın Yaşam Öyküsü/ Frederick Douglass/ Heretik Yayınları
Tanıtım bülteninden:
"Frederick Douglass on dokuzuncu yüzyılda yaşamış ünlü bir kölelik karşıtı olarak hatırlansa da bu ifade tek başına Douglass’ın gerçekte kim olduğunu ve ne kadar büyük bir etki yarattığını tam olarak ifade etmez. Douglass düşünceleri, sözleri ve eylemleriyle ABD’nin dönüşümünde önemli bir role sahiptir. Başarısının büyüklüğü, köle doğduğunu düşündüğünüzde daha da belirginleşir.
Bu Yaşam Öyküsü bir bakıma ham hatıralardan oluşan otobiyografidir ama aynı zamanda bir kölenin adaletsiz bir kaderi kabullenmeyi reddetmesinin öyküsüdür. Tarifsiz zulmün, toplumsal çalkantının, kişisel mücadele ve zaferin ilk ağızdan anlatımıdır. Etkisi o kadar derindir ki, yazılmasından yaklaşık iki asır sonra bugün bile özgürlük ve eşit hak mücadelelerinde anılır.
Bu Yaşam Öyküsü, dünyanın herhangi bir yerindeki ırk, etnisite, din vb. temelli ayrımcılıkla mücadelede daima referans verilmesi gereken, gerçek, çarpıcı ve çok güçlü bir özgürleşme öyküsüdür.
“Ne olursa olsun, her ne pahasına olursa olsun gelin, rüzgâra karşı açtığınız pankartların üzerine dini ve siyasi ilkeniz olarak şunları yazın, ‘KÖLELİĞE TAVİZ YOK! KÖLE SAHİPLERİYLE BİRLİK YOK!’”
Künye:
Orijinal Başlık:Narrative of the Life of Frederick Douglass an American Slave
Kitabın Yazarı: Frederick Douglass
Türkçe Söyleyen: Selda Arıt
Redaksiyon: Eren Kırmızıaltın
Kapak: Ali İmren
Dizi Heretik: 104
Cinsiyet ve Bilim/ Stephen Whittle (Derleyen), Susan Stryker (Derleyen)/ Dipnot Yayınları
Tanıtım bülteninden:
"Trans çalışmaları alanına giriş niteliğinde olan bu eser üç kitaptan oluşuyor. Alanın geçtiğimiz on yılda dönüştüğü biçimine uygun bir giriş, bu bilgi alanını etkileyen bazı erken dönem çalışmalara genel bir bakış ve gelecek nesil araştırmalara daha gelşmiş analizler için bir başlangıç noktası sağlamayı amaçlıyor. Her şeyden önce, na-trans heteronormatif cinsiyet çalışmalarının içerisinde “boyun eğdirilmeye çalşılan,” cinsel yönelim ve queer literatür içerisinde ise görece sessiz kalmış bir bilgi alanının varlğını hatırla(t)maya yönelik bir katkı sunuyor. Cinsiyet ve bilimle ilgili olan metinleri içeren elinizdeki cilt, Trans çalışmaları alanında konuya değgin tüm birikimi serimliyor ve okuruna yeni perspektifler sunuyor.
Trans çalışmaları alanında dünya ölçeğindeki akademisyenler ve öğrenciler arasında ilgiyle karşılanmış olan bu kitap, temel bir kaynak ve başucu kitabı niteliğinde."
Künye:
Kitabın Adı: Cinsiyet ve Bilim
Alt Başlık:Trans Çalışmaları
Yayın No Dipnot Yayınları - 393
Dizi Araştırma İnceleme - 0
Sayfa: 280 sayfa
Derleyen Stephen Whittle, Susan Stryker
Editör: Feryal Saygılıgil
Çeviren: İlkay Özküralpli
Kapak Tasarım: Duysal Tuncer
Dünyayı Yeniden Efsunlamak/ Silvia Federici/ Sel Yayıncılık
Tanıtım bülteninden:
"Silvia Federici, Marx'ın tanımladığı şekliyle ilksel birikimin, köylüleri ücrete tabi ve disipline edilmiş bir proletarya ordusuna dönüştüren arazi gaspının, kapitalizmin başlangıçtaki değil süreğen bir önkoşulu olduğunu, bunun da toplumsal yeniden üretim alanında kadınların ev içi emeğinin sömürülmesiyle taçlandırıldığını ileri sürerek, özellikle 1970'lerde, feminist harekete önemli bir ivme kazandırmıştır. Kapitalizme yönelik bu eleştiri çerçevesini hem teorik hem pratik düzeyde istikrarlı bir biçimde sürdürerek günümüze kadar taşıyan Federici, Dünyayı Yeniden Efsunlamak'ta gezegenin dört bir yanında yaşanaduran yeni çitlemeler ve bu bağlamda tartışılan müşterekler meselesinde, küresel kapitalist birikim sürecinin, borçlandırma vasıtasıyla yeniden üretimin yeni bir finans kaynağına dönüştürüldüğü güncel evresinin göz ardı edilen boyutları üzerinde ısrarla durarak, feminist perspektif adına içe dönük eleştiriler de barındıran çok katlı bir cephe açıyor.
Kapitalizmin çitlemelere, yani öncesinde kullanım hakkı örfi kurallar kapsamında topluluklara ait kılınan kaynakların zor kullanılarak temellük edilmesine dayandığını savlayan Federici, buna karşı savunulması gereken "müştereklerin" ortak mülkiyetten ziyade bir toplumsal ilişkiler bütününe işaret ettiğinin altını çiziyor. Bu ilişkilerin var ettiği özerkliğin ise hayatın ve emeğin mevcut kapitalist örgütlenmesi karşısında direnç ve direniş alanları açtığı tespitinden hareketle, yerli halkların, sularına ve topraklarına göz diken kapitalist düzene karşı verdiği mücadeleye dikkat çekerken, söz konusu ilişkilerin daha eşitlikçi ve özgürlükçü bir temelde yeniden inşasında toplumsal cinsiyetin önemli bir kaldıraç görevi göreceğini iddia ediyor."
Künye:
Özgün Adı: Re-enchanting the World: Feminism and the Politics of the Commons
Yazar: Silvia Federici
Çeviren: Ebru Kılıç
Genel Yayın Yönetmeni: Bilge Sancı
Editör: Volkan Atmaca
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: İklime Yılmaz
Sayfa Sayısı: 280
Özgün Dili: İngilizce
Basım Tarihi: Mayıs 2023 |
Görünmez Mürekkep/ Toni Morrison/ Sel Yayıncılık
Tanıtım bülteninden:
"Görünmez Mürekkep: Okumayı Yazmak / Yazmayı Okumak, kaleme aldığı kurgularla dünya edebiyatında çığır açmış usta bir yazarın, Nobel ve Pulitzer Ödüllü Toni Morrison'un düşünsel arka planının zenginliğini ve entelektüel kapasitesini ortaya koyan etkileyici bir fikirler toplamı. Sevilen, En Mavi Göz, Cennet, Caz gibi külliyatının temel taşlarını kurgularken beslendiği kaynakları açıklığa kavuşturan bu metinler, Morrison'un ırksal ve toplumsal dinamikleri ele alış biçimini, şekillendiği toplumla kurduğu derin duygudaşlığı ve entelektüel hünerini de gözler önüne seriyor.
Sanatçının toplumdaki rolünden basının işlevine, edebiyattaki tahayyül sorunundan dilin gücüne, Afro-Amerikalıların Amerikan kültüründeki varlığından ırk, cinsiyet ve küreselleşme meselelerine kadar geniş bir yelpazede seyreden, zarif üslubuyla okuru şaşırtmaktan bir an bile geri durmayan, harekete geçmeye, hayal kurmaya ve umut etmeye davet eden bir çağrı..."
Künye:
Özgün Adı: The Source of Self-Regard
Yazar: Toni Morrison
Çeviren: M. Barış Gümüşbaş
Genel Yayın Yönetmeni: Bilge Sancı
Editör: Esra Kökkılıç
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: İklime Yılmaz
Sayfa Sayısı: 408
Özgün Dili: İngilizce
Basım Tarihi: Mayıs 2023 |
Güneş Batarken /Osamu Dazai/ Sel Yayıncılık
Tanıtım bülteninden:
"Savaş sonrası Japonyası'ndaki kültürel yıkımının toplumsal izdüşümünü ve bireyin kalabalıklar karşısında giderek yabancılaşarak insani değerlerini yitirişini ustalıkla işleyerek tüm zamanların en çok okunan eserlerine imza atan Osamu Dazai, yaşamına son vermeden kısa bir süre önce kaleme aldığı Güneş Batarken'de, soylu bir ailenin parçalanma ve umutsuzca çırpınma hikâyesine ayna tutuyor.
Ailenin her bir üyesi kişisel açmazlarının farklı yönleriyle boğuşurken, Dazai İnsanlığımı Yitirirken'in unutulmaz başkarakteri Yozo'yu anıştıran erkek karakterleri geri plana atarak sözü bu kez, dönemin kemikleşmiş ahlaki değerleriyle mücadele etmek ve bireysel kurtuluşa ulaşmak için toplumsal fayda üretmeye yönelen kadınlara veriyor. Şehir ve taşra hayatının dayattığı gündelik pratiklerle kuşatılmış bireylerin makûs talihleriyle imtihanı, Dazai'nin keskin analizleriyle okura canlı bir toplumsal panorama vaat ediyor."
Künye:
Özgün Adı: Şayoo (斜陽)
Yazar: Osamu Dazai
Çeviren: Hüseyin Can Erkin
Genel Yayın Yönetmeni: Bilge Sancı
Yayına Hazırlayan: Mısra Gökyıldız
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: İklime Yılmaz
Sayfa Sayısı: 128
Özgün Dili: Japonca
Basım Tarihi: Mayıs 2023 |
İnsan Toplumlarının Temelinde/ Maurice Godelier/ Heretik Yayınları
Tanıtım bülteninden:
"Antropoloji ne işe yarar? Kitabın giriş kısmını bu soruyla açarak Maurice Godelier niyet ve amacını en baştan belli eder. Soru basit olduğu kadar yıkıcıdır: Nesnesi ve nesnesiyle kurduğu ilişki, disiplini tamamıyla dağıtacak derecede sorgulanan bir antropoloji, her türden karşılaştırma, soyutlama ve kavramsallaştırma çabasından artık vazgeçmeli midir? Tereddütsüzce ‘‘hayır’’ cevabını verir Godelier ve bu yönde sayısız ikna edici örnek sunar. Diğer yandan bu kitap, hiç kuşkusuz Claude Lévi-Strauss’tan sonra Fransız antropolojisinin en üretken ve uluslararası düzeyde en çok tartışılmış figürünün kırk yıla yayılmış çalışmalarının bütünlüklü bir sentezidir. Hayranlık uyandıran bir bilgelik ve entelektüel açık sözlülükle Godelier, tüm araştırmacı kariyerinin temel sorunlarını (en başta da ‘‘Bir toplumu bir bütün olarak kuran nedir’’ sorusunu) ve antropolojinin başat temalarını (kutsal, cinsellik, mübadele, akrabalık, aile, armağan-karşı armağan) akıcı bir üslupla sırasıyla ele alır.
Kısacası İnsan Toplumlarının Temelinde, bir yandan, günümüz antropolojisinin en büyük ve en üretken isimlerinden birinin zengin külliyatına ve oradan da antropolojinin temel meselelerine bütünlüklü bir giriş, diğer yandan da bir disiplinin ve onun ötesinde sosyal bilimlerin izah ve kavratma gücüne dair güçlü bir manifestodur."
Künye:
Alt Başlık: Antropolojinin Bize Öğrettikleri
Kitabın Yazarı: Maurice Godelier
Türkçe Söyleyen: Levent Ünsaldı
Editör: Levent Ünsaldı
Redaksiyon: Süveyda Çıttır
Kapak: Ali İmren
Dizi: Heretik: 101, Antropoloji Serisi: 2
Şiddet ve Eleştirel Düşünce/ Brad Evans (Derleyen), Terrell Carver (Derleyen)/ Dipnot Yayınları
"Elinizdeki kitap, okuyucuyu şu sorular üzerine yoğunlaşacak bir düşünce serüvenine çıkarıyor: Şiddet siyasal anlamda nasıl işler? Meşru ve gayrimeşru şiddet biçimlerini birbirlerinden düzgünce ayırabilir miyiz? Şiddet, iktidar ve güç arasında farklar var mıdır? Şiddetsizlik ulaşılabilir bir siyasal amaç mıdır? Şiddet herhangi bir şekilde haklılaştırılabilir mi? Şiddet muhakkak fiziksel zararı mı gerektirir? Yapısal eşitsizlikleri şiddet biçimleri olarak tanımlamalı mıyız? Şiddet, baskı ve savaş arasında anlamlı ayrımlar yapılabilir mi? Şiddet özellikle insani nitelikli bir sorun mudur? Günümüzde çevreye yönelik yıkıcılık veya önlenebilir hastalıklardan dolayı yaşanan ölümler neden şiddet terimleriyle ifade edilmektedir? Bugün varoluşun kıyısında, bitmek bilmez bir olağanüstülük ve kırılganlık durumunda yaşamak zorunda bırakılanlara nasıl daha iyi kulak kabartabiliriz?
Şiddet konusuyla ilgili eleştirel düşünceye anlaşılabilir bir giriş sunan Şiddet ve Eleştirel Düşünce, Hannah Arendt'ten Frantz Fanon’a, Michel Foucault’dan Slavoj Žižek’e kadar önde gelen düşünürlerin bu sorulara verdikleri yanıtları inceliyor. Şiddet ve Eleştirel Düşünce, çağdaş siyasi, felsefi, sosyolojik ve kültürel araştırmalar üzerindeki etkileri devam eden birçok ünlü düşünürün konuyla ilgili çalışmalarına nüfuz etmeyi sağlayan kolay anlaşılır bir rehber ve temel bir kaynak olma niteliğinde."
Künye:
Kitabın Adı Şiddet ve Eleştirel Düşünce
Yayın No: Dipnot Yayınları - 0
Derleyen Brad Evans, Terrell Carver
Editör: Doğan Barış Kılınç
Kapak Tasarım: Duysal Tuncer
Çeviren: Çiğdem Çidamlı
Düzelti: Ümit Özger
LOUISE/ Henri Gougaud/ Dipnot Yayınları
Tanıtım bülteninden:
"Gougaud, Louise Michel’in hayatını anlattığı bu romanının bir tarihsel kurgu olduğunu söyler. Louise söz konusu olduğunda mutlaka kurguya ihtiyacımız var. Aksi takdirde, Komün barikatları üzerinde, vurularak yanı başında yere düşen komüncü arkadaşlarının cansız bedenleri arasında dimdik ayakta, ateş etmeye devam eden bir Louise’i; küçük bir kız iken, avcıların öldürmek üzere oldukları bir kurdu kurtarmak niyetiyle onların namluları önünde diz çöküp göz yaşı döken bir Louise’i; doğaya her türlü haliyle, tozuyla, yosunuyla, pasıyla ve çamuruyla, onu kutsarcasına aşık olan Louise’i; bir yandan da kendisini çok doğal bir şeyin, tensel bir aşkın esrikliğinde kaybetmek istemeyecek kadar mücadeleye adamış bir Louise’i; bir kızıl bakireyi, ama sürgün cezasına çarptırıldıktan sonra mahkeme heyetinden idamını talep ederek kendisini nihayet bir arada olabilmek için Théo’nun mezarına gömmelerini isteyen bir Louise’i hayal etmek güç olacaktır.
O nedenledir ki, Louise’in ilk gençlik yıllarından itibaren ustası, dostu ve mektup arkadaşı olan Victor Hugo, mahkemesi sonrasında yazdığı şiirde, ona, ancak antik dönemlerin, eski çağ destanlarının kadın kahramanları arasında anlaşılır olabilecek bir paye biçer. Şunu anlıyoruz ki, Louise’siz bir komün, komünsüz bir Louise düşünülemezdi.
Louise Michel hiç bu kadar canlı olmamıştı. Büyüleyici ve ilham verici bir hikaye."
Künye:
Kitabın Adı: Louise
Alt Başlık: Komün'ün Anarşist Kadını
Yayın No Dipnot Yayınları - 0
Dizi Polisiye - 0
Sayfa: 212 sayfa
Yazar Henri Gougaud
Editör: Merih Cemal Taymaz
Çeviren: Ayşen Uysal
Kapak: Duysal Tuncer
Osmanlı İmparatorluğunda İktisat ve Kapitalizm/ Deniz T. Kılınçoğlu/ Heretik Yayınları
Tanıtım bülteninden:
"Bu kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında yaşanan düşünsel ve kültürel dönüşüme yeni bir bakış açısı getiriyor. Dönemin iktisadi düşünce atmosferini inceleyen çalışma, iktisat biliminin Osmanlı’ya girişi, bu yeni disiplinlerden alınan kavramların geleneksel iktisadi değerlerle harmanlanarak yerlileştirilmesi ve edebi eserler gibi popüler araçlarla hayatın her alanına yayılmasının dinamiklerini ele alıyor.
Yazar, temel olarak şu üç soruya cevap arıyor : Toplumsal ilişkilere dair yeni bir anlayış ve analiz yöntemi sunan iktisat bilimi, Osmanlıların dünyaya ve kendilerine bakışını nasıl etkiledi? Bu bilimin yarattığı yeni dünya algısı, Osmanlıların güncel meseleler ve imparatorluğun geleceğine dair düşüncelerini nasıl şekillendirdi? Osmanlı aydınları, iktisadi yazından ilhamla geliştirdikleri fikir, kavram ve değerleri, modernleşme ve toplumsal değişim amaçları için nasıl kullandılar? Sosyal ve beşeri bilimlerle ilgilenen tüm okurlar için önemli bir kaynak olan bu eseri Türkçeye kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz.
Geç Osmanlı’da yürütülen iktisadi tartışmaları ele alan Kılınçoğlu’nun titizlikle kaleme aldığı kitabı, konuyla ilgili bugüne kadar yapılmış en ayrıntılı inceleme."
Künye:
Orijinal Başlık: Economics and Capitalism in the Ottoman Empire
Kitabın Yazarı: Deniz T. Kılınçoğlu
Türkçe Söyleyen: Onur Gayretli
Editör: Eren Kırmızıaltın
Redaksiyon: Deniz T. Kılınçoğlu, Eren Kırmızıaltın
Kapak: Ali İmren
Dizi: Heretik: 105, İktisat Serisi: 17
Kafası Karışmışlar İçin Spinoza/ Charles Jarrett/ Dipnot Yayınları
Tanıtım bülteninden:
Benedict de Spinoza, Batı felsefesiyle ilgilenen herkesin karşısına çıkan büyük bir filozoftur. Etik, din ve siyaset felsefesi alanlarındaki çalışmaları halen ufuk açıcı eserler olarak görülmektedir. Ama aynı zamanda, günümüz okuyucularını ciddi biçimde zorlayan metinlerdir bunlar. Geç Ortaçağ skolastiğinin söz dağarı ve terminolojisinin yanı sıra, Spinoza’nın eserlerindeki kolayca nüfuz edilemeyen temalar çoğu zaman açıklığa kavuşturulmaya ihtiyaç duyar.
Kafası Karışmışlar İçin Spinoza, düşünürün felsefi projesinin ve başlıca eserlerinin kapsamlı bir açıklamasını ve
çözümlemesini yaparak bu ihtiyacı karşılıyor. Spinoza’nın anlaşılması güç dili ve terminolojisiyle başa çıkmanın yollarını sergiliyor, onun “geometrik” yaklaşımını ve karmaşık felsefi sistemini anlaşılır hale getiriyor. Ayrıca, Spinoza'nın halen devam eden etkisine ve çağdaş felsefi tartışmalardaki yerine dair bir değerlendirme sunuyor.
Künye:
Kitabın Adı Kafası Karışmışlar İçin Spinoza
Yayın No Dipnot Yayınları - 392
Dizi Başvuru - 0
Sayfa 304 sayfa
Yazar: Charles Jarrett
Editör: Arif Geniş
Çeviren: Aydın Gelmez
Kapak Tasarım: Duysal Tuncer (KÜLTÜR SANAT)