Hakkari’nin en büyük müzik grubu Colemêrg Collective: 'Eski hikayelere yeni tarz'
Pandemide Hakkarili müzisyenlerin kurduğu müzik grubu Colemêrg Collective, şarkıları ve konserleriyle Kürt kültürüne katkı sunuyor. 20 müzisyenden oluşan grubun üyesi Emre Aydın hikayelerini anlattı: Eski hikayeleri yeni tarzda aktarıyoruz.
Zelal Sahidenur SARİ
HAKKARİ - Türkiye’de yaşanan olumsuzluklardan etkilenen sanatçılar, her seferinde sanatlarını icra edebilecek yeni çözümler buluyorlar. Çoğunlukla kollektif bir dayanışma vurgusu yapan sanatçılar günün sonunda bu kollektifleri kendileri kuruyorlar. Kurdukları kollektiflerle de sanata ciddi katkılar sunuyorlar.
Hakkari’de 20 müzisyenin bir araya gelerek oluşturduğu ve Colemêrg Collective adını verdikleri, Hakkari’nin en büyük müzik kollektifi pandemide bir araya geliyor. Pandeminin zor koşullarını atlatmak için dayanışma içerisinde olan bu müzisyenler en sonunda bir gruba dönüşüyorlar.
Hakkari yöresine ait şarkıları yeniden aranje ederek yaşatmaya çalışmakla birlikte aynı zamanda verdikleri konserlerle çok sayıda sanatsevere kendi işlerini anlatmaya ve onları Kürt kültürü ile buluşturmaya çalışıyorlar.
‘İŞSİZLİK VE KÜLTÜREL SORUNLAR BİZİ ÜRETİME ZORLADI’
Müzisyen Emre Aydın Colemêrg Collective'in kuruluş hikayesini şöyle anlattı:
“Pandemide eğlence sektörü büyük bir çıkmaza girmiş durumdaydı. Dolayısıyla biz müzisyenlerin sanatımızı icra edebileceğimiz yerler kısıtlıydı. Ama bir araya gelirken de bizim gündemimiz pandemi değil Hakkari kültürünün geldiği nokta ve Kürt müziğinin gittikçe daha kötü bir hale gelmesiydi. Bu bize göre büyük bir sorundu. İşsizlik ve kültürel sorunlar bizi üretime zorladı. Bizde gruptaki müzisyen dostlarla bir araya gelerek ilk şarkımız olan Çelê Berçelan şarkısını kendi imkanlarımızla yaptığımız stüdyomuzda amatör koşullarda çalıp söyleyerek seslendirdik ve böylece çalışmalarımızın startını verdik.”
ESKİ HİKAYELERİ YENİ BİR TARZDA AKTARIYORUZ’
Farklı tarzlarda müzik yapan vokalistlerin olduğu grupta dengbejî, etnik müzik ve halay şarkıları söyleyenlerin yanı sıra Kürtçe metal müzik yaparak adını duyurmuş Reh-Ferec de var. Bu çok renkli grup kendi müzik tarzına yeni çalışmalarına aktarmaya devam ediyorlar.
Çalışmalarıyla kısa bir sürede grubun yoğun ilgi görmesini Aydın, şöyle açıklıyor: “Unutulmaya yüz tutmuş hikayeleri yaşatmayı benimsedik ve bu eserleri gelişen müzik piyasasının süzgecinden geçirerek, yeni bir tarz yakalayarak hikayeleri daha da sevilir hale getirmek için çabaladık. İlgi görmemizin en büyük sebeplerinden biri de grupta her tarzdan solist olması ve şarkılarda Doğu-Batı sentezi yani Batı müziğini kendi müziğimizle sentezlememiz.”
HAKKARİ’NİN 2 BİN KİLOMETRE UZAĞINDA KONSER
Kalabalık oldukları için konser verirken organizasyon anlamında ciddi sorunlar oluştuğunu ama buna rağmen Hakkari’nin 2 bin kilometre uzağında bile konser verdiklerini ifade eden Aydın, “Organizasyonlar dışında kalabalık olmamız bize avantaj sağlıyor. Çok uzak yerlerde verdiğimiz konserlerde bile muhteşem bir ilgi görüyoruz ve salon hınca hınç doluyor. Daha önce Erbil’de 3 kez konser verdik. Türkiye’de turneye çıkmak için hazırlanıyoruz,” dedi.
‘AMACIMIZ KÜRT MÜZİĞİNİN KÖKLERİNE İNMEK’
Grup içindeki kültürel birlikteliğin üretimlerine de yansıdığını belirten Aydın, bunu şöyle anlattı:
“Çoğumuz birbirimizi yıllardır tanıyoruz ve çoğumuz akrabayız. Bir insanı yeni tanımak ayrı bir şey önceden tanımak çok ayrı. Bu durum olumlu iletişim kurmamızı sağlıyor. Kriz durumlarında bile hatır gönül ve saygı çerçevesinde krizi yönetmeye çalışıyoruz. Biz insanların özlemini gideriyoruz, amacımız toprak altında kalan şarkıları tekrardan gün yüzüne çıkarmak. Kulağımızdaki sesleri yeni bir hisle, yeni bir sentezle buluşturmak. Hakkari müziğinin ve kültürünün ne kadar geniş ve köklü olduğunu göstermek için elimizden geleni yapıyoruz. Şarkı hikayelerini bulup, şarkıyı notaya alıp seslendiriyoruz ayrıca arşivliyoruz. Çalışmalarımıza değer katıyor bu durum.”
ASURİLER DE UNUTULMADI
Hakkari’de yaşamış, ev sahipliği yapmış Asurilerin Hakkari yöresine ait bir eserini seslendirdiklerini söyleyen Aydın, “Eserin ilk formu Asurice, şarkının devamı ise Kürtçe olan bir eseri Asuri kardeşlerimizin anısına okumak istedik. Yıllarca beraber yaşadık ve kültür alışverişi yaptık. Yine Hakkari doğasında klip yapıp yayınlamak amacımız, hem kültürümüzü hem şarkılarımızı hem dedoğamızı tanıtmak istiyoruz,” dedi.
‘DESTEK BEKLİYORUZ’
Aydın, gerek yazılı tarih gerekse sözlü tarih parçalarından biri olan şarkıları, dengbêjileri yeniden ele alarak dinleyicilere ulaştırmak istediklerini belirtti ve son olarak dinleyicilere şöyle seslendi:
“Tarih kokan sahnelerimizde, giyim kuşamdan başlayarak aslında tarihimizde yer alan birçok sayfada muazzam bir tarih yattığını bir kez daha gün yüzüne çıkarmak amacımız. Bu yüzden tüm dinleyicilerimizden destek bekliyor, bizleri yalnız bırakmamalarını istiyoruz. Yakın zamanda olacak turnemize herkesin katılımını bekliyoruz.”