Rusya ile anlaşmazlık çözüme kavuştu: Hollanda'daki İskit eserleri Ukrayna'ya iade edildi

Rusya ile anlaşmazlık çözüme kavuştu: Hollanda'daki İskit eserleri Ukrayna'ya iade edildi
Kırım'ın Rusya'ya geçtiği 2014 yılında Rus birlikleri tarafından alınarak Amsterdam'da bulunan Allard Pierson Müzesi'ne ödünç verilen İskit eserleri Ukrayna'ya iade edildi. Eserler savaş sona erene kadar Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi'ne teslim edildi.

Artı Gerçek - Ukrayna'da bir müze, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin 2014'te Kırım'ı ilhak ettiklerinde buradan Amsterdam'daki Allard Pierson Müzesi'ne ödünç verilen İskit eserlerini Ukrayna'ya iade edildiğini duyurdu.

Söz konusu eserler 10 yıl kadar Amsterdam'da sergilendikten sonra hem Ukrayna hem de Moskova kontrolündeki topraklarda bulunan müzeler mülkiyet hakkı talep etti.

Reuters'ın haberine göre, Ukrayna'daki müzeden yapılan açıklamada, "Yaklaşık 10 yıl süren mahkeme süreçlerinin ardından, Amsterdam'da düzenlenen 'Kırım: Karadeniz'in altın ve sırları' sergisinde yer alan Kırım müzesine ait eserler Ukrayna'ya geri döndü. Allard Pierson Müzesi bu eserleri Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi'ne teslim etti" denildi.

Hollanda'da on yıl kaldıktan sonra, mülkiyet hakları konusundaki hukuki bir anlaşmazlığın ardından Ukrayna'ya iade edilen eserler arasında som altından bir İskit miğferi ve altın boyun süsü de bulunuyor.

orijinal fotoğraf: VoidWanderer.

SAVAŞ SONA ERENE KADAR UKRAYNA'DAKİ ULUSAL MÜZEDE SAKLANACAK

Koleksiyonun Ukrayna'daki savaş sona erene kadar ulusal müzede saklanacağı belirtildi. Allard Pierson Müzesi eserlerin pazar günü Kiev'e iade edildiğini açıkladı.

'KÜLTÜREL MİRASIN JEOPOLİTİK GELİŞMELERİN KURBANI OLDUĞU BİR DURUMDU'

Allard Pierson Müzesi Müdürü Els van der Plas, "Bu, kültürel mirasın jeopolitik gelişmelerin kurbanı olduğu özel bir durumdu, bu durumun açıklığa kavuşmuş olmasından ve eserlerin iade edilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Hollanda Yüksek Mahkemesi de haziran ayında eserlerin Ukrayna'ya iade edilmesi gerektiğine karar vermişti. Kiev, eserleri ulusal mirasının bir parçası olarak görürken, Moskova'nın kontrolündeki müzeler kredi şartları nedeniyle Kırım yarımadasına geri dönmeleri gerektiğini söyledi.

GÜMRÜKTEN GEÇEN ESERLERİN KİMLİK TESPİTİ YAPILDI

Ukrayna gümrük servisleri pazartesi günü "2,694 kg kültür varlığı" taşıyan bir kamyonun 980 yıllık Kiev-Pechersk Lavra manastır kompleksine girdiğini ve burada kimlik tespit işlemlerinin yapılacağını bildirdi.

Öne Çıkanlar