İrfan Sancı: Türkiye’de yayıncılık dışa bağımlı

Salgın nedeniyle kitap fuarları ertelendi. Yayınevlerinin okurla buluştuğu alanlardan biri olan fuarların yapılamaması hem yayınevi hem okur açısından sıkıntılı bir sürece işaret ediyor.

İrfan Sancı: Türkiye’de yayıncılık dışa bağımlı

Melike CEYHAN

ARTI GERÇEK- Coronavirus salgını, politikadan gündelik hayatımıza, düşünce biçimlerimizden medyaya kadar birçok alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Salgın boyunca birçok iş yeri kapandı, binlerce insan işsiz kaldı. Ekonomik koşulların en kırılgan sektörlerinden biri olan yayıncılık sektörü de bu durumdan payını aldı. Yayıncılık dünyası yeni kitaplar üretemedi, dergiler basılamadı.

1990 yılında yayın hayatına başlayan, 30’uncu yaşını tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgınında karşılayan Sel Yayınevi salgın koşullarından nasıl etkilendi? Pandeminin yayınevlerine etkilerini ve son olarak ertelenen fuarları, yayınevinin Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı anlattı.

‘DÖVİZ KURLARININ ARTMASI YAYINCILIĞA YENİ BİR YÜK GETİRİYOR’

Ülkedeki ilk vakaların görülmeye başladığı Mart ayı itibariyle evden çalışma sistemine geçen Sel Yayınevi, satışlarını ise daha çok internet üzerinden sürdürüyor.

Ekonomik olarak olumsuz etkilendiklerini söyleyen Sancı, nedenini ise şöyle açıklıyor:

"Türkiye’de yayıncılık dışa bağımlı. Hem kağıt ithal ediliyor hem de çeviriye dayalı iş yapılıyor. Yayınevi bir ayda 10 kitap çıkarıyorsa bunların yalnızca 2’si telif kitabı oluyor diğer 8’i ise çeviri. Ödemeleri de Euro üzerinden yapıyorsunuz. Dolayısıyla kur yükseldikçe borcunuz artıyor. Döviz kurlarının artması yayıncılığa yeni bir yük getiriyor. Bu tüm yayıncıların genel sorunu."

Sancı, pandemi sürecinde yayın programlarını yeniden düzenlemek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

"Mart ayından Haziran ayına kadar evde kalan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürdü. Yeni kitaplar hazırlandı. Ancak baskı aşamasına geçmedik. Bu da şişme ve birikmeyi beraberinde getirdi. Yeni dönemle birlikte kitapları yayınlamaya başladık. Tabi eski sayılara ulaşamadık henüz."
Salgının devam ettiğine işaret eden Sancı, önceki yayın programını gerçekleştirmenin uzun bir süre daha mümkün olmayacağı görüşünde...

‘FUARLAR OKURLA YÜZ YÜZE GELDİĞİMİZ ALANLARDAN BİRİ’

İstanbul ve İzmir TÜYAP Kitap Fuarı salgın nedeniyle ertelen onlarca fuardan birkaçı. İrfan Sancı’ya göre fuarların ertelenmesi yayınevlerini birçok yönden etkiliyor.

"Fuarlar okurla yüz yüze geldiğimiz en önemli alanlardan biri. Fuarlarla birlikte bizi kimlerin okuduğunu görüyor, okurla tanışıyoruz. Bizimle ilgili düşüncelerini alıyor, sohbet ediyoruz. Bu görüşler bize yeni programızı belirlememizde etkili oluyordu. Bu süreçte tüm bunları kaybettik. Bir de bunun ekonomik kısmı var. Şimdiye kadar birçok fuar ertelendi. Görünüşe göre bu kayıplar artacak. Sadece yayınevi değil fuarlarda çalışarak hayatlarını kazanan nakliyecisinden temizlik personeline kadar tüm sektör etkileniyor."

‘MEHMET UZUN YAYINLAMAYA BAŞLIYORUZ’

"Yeni yayın döneminde okuru neler bekliyor, yeni sürprizler var mı?" sorumuza ise Sancı’nın yanıtı şu oluyor:

"Toni Morrison’dan Eduardo Galeona’ya Elias Canetti’den yayınladığımız diğer yazarlara devam ediyoruz. Bunların dışında bu ay Kürt Edebiyatı yazarlarından Mehmet Uzun yayınlamaya başlayacağız. Kısa sürede de külliyatı tamamlamayı planlıyoruz. Yine Fransız edebiyatından Romain Gary var. Yine yazarın Emile Ajar takma adıyla yayınladığı kitaplar var onları da yayınlamaya başlıyoruz. Okurun beğeneceğini düşündüğümüz sürpriz yazarlarımız olacak."

‘POPÜLER METİNLER OKURUN KULAKLARINA FISILDANIYOR’

İrfan Sancı okura küçük bir tavsiyede de bulunuyor.

"Kendilerine verilen ya da sunulanla yetinmeyip farklı metinler deneyimlemelerini isterim. Sosyal medyada yahut billboardlarda belli kitapların reklamı oluyor, popüler metinler okurun kulaklarına fısıldanıyor. Elbette bunlar da okunabilir. Ancak bu imkana sahip olmayan birçok nitelikli eser var. Bu eserlerin var olduğunu bilip onlara yönelmesini isterim naçizane."

Fotoğraf: Evrensel

döviz Kitap Fuarı TÜYAP Telif koronavirüs