İskender Bayhan'dan figüran sözleşmeli sanatçıların kadro talebiyle ilgili soru önergesi
Artı Gerçek - Bayhan, Devlet Opera ve Balesi'nde çalışan “solist sanatçılar”, “sanatçılar”, “sahne üstü ve sahne gerisinde görev yapan personeller” kadroya atanırken figüran sözleşmeli sanatçıların kapsam dışı bırakılmasına dair TBMM'de Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan'a yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Bayhan, “Figüran sözleşmeli personeller de kadroya geçirilen diğer meslektaşları gibi yıl boyunca düzenli olarak çalışmakta ve iş yükleri arasında herhangi bir fark olmamasına rağmen kadroya geçirilmemelerinin gerekçesi nedir?” diye sordu.
'İŞ YÜKÜ ARASINDA FARK YOK'
Figüran sözleşmeli sanatçılar ile kadroya geçirilen diğer sanatçıların iş yükü arasında bir fark olmadığını ifade eden Bayhan, yanıtlaması için Ersoy’a şu soruları yöneltti:
Figüran sözleşmeli personeller de kadroya geçirilen diğer meslektaşları gibi yıl boyunca düzenli olarak çalışmakta ve iş yükleri arasında herhangi bir fark olmamasına rağmen kadroya geçirilmemelerinin gerekçesi nedir?
Devlet Opera ve Balesinde yıllardır süren kadro sıkıntısı ve istihdam problemi, kurumda çalışan sanatçıların özlük hakları gasbedilerek mi telafi edilmeye çalışılmaktadır?
ÖZLÜK HAKLARI VE ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ
Figüran sözleşmeli bir bale sanatçısı tıpkı 4 B sözleşmeli ve kadrolu meslektaşları gibi haftanın 6 günü çalışmakta ve günlük rutin çalışmalara/provalara katılıp kurumun sahnelediği bütün eser ve temsillerde görev almaktadır. Özetle; iş yükü, iş tanımı ve çalışma saatleri tamamen aynıdır. Fakat; düzenli olarak çalışan bir figüran sanatçı, sigorta gün sayısına göre daha az çalışıyor gözükmektedir. Bu noktada; sigorta, kıdem, özlük hakları ve ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme çalışması yürütülüyor mu?
Figüran sözleşmesi ile çalışan sanatçılar ile kadrolu sanatçıların fiilen iş yükü, çalışma saatleri ve iş tanımında bir farklılık olmamasına rağmen düşük ücretle, sözleşmede yazan iş tanımına uymayan bir iş yüküyle ve figüran sözleşmesiyle sanatçı statüsünde çalıştırılmaları, özlük haklarının yetersizliği, diğer sözleşme tiplerinin aksine tatil günlerinde ücretlerinin kesilmesi, yıllık izin haklarının olmayışı, sendikal örgütlenme hakkının olmayışı, kurum içi kurul seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının olmayışı gibi problemlerin çözümüne dair bir adım atılmış mıdır?
İsmet Bayhan ayrıca, sanatçıların kuruma karşı kadroya alınma talebiyle açtıkları davanın hâlâ devam ettiğini belirtti. Bayhan, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde devam eden davayı örnek göstererek figüran sözleşmesiyle kadroya atanma talebinde bulunup, kurumun ret kararına karşı yürütmeyi durdurma istemiyle açılan davalar olduğunu ifade etti.
Bu davalar kapsamında figüran sözleşmeli sanatçıların kadroya geçirilmesi ile ilgili olarak sürdürülen bir çalışmanın mevcut olup olmadığını sordu. (KÜLTÜR SANAT)