İstanbul'da haftanın kültür ajandası: Kentte neler var?
İstanbul'un önemli sanat mekanlarından Zorlu PSM'deki Zerrin Tekindor'un tek kişilik oyunu 'Toz'dan Blind'daki Yangın konserine kadar 8-16 Mart haftasından etkinlik önerileri...
Toz / Tiyatro
Betonların göğü henüz delmediği zamanlarda büyük şehrin sokaklarında, apartman önlerinde büyüyen bir kız çocuğu. Güzeller güzeli ev kadını anne ile titiz avukat babanın tek kızı: Handan. Sokakların da anne babasıyla yaşadığı evin içi gibi huzursuz olduğu zamanlardan geçerek büyüyen, kendi yolunu bulan bir genç kadın...
Kafasının ve kalbinin içi seslerle dolu; çok uzaklardan gelen bir melodi, kuşlar, rayların sesi, sevinçli bir hediye paketinin hışırtısı, annesinin, babasının, babaannesinin, halasının sesi… Sonra birden fazla ‘çat’ sesi, farklı zamanlarda, farklı evlerin duvarlarında yankılanan…
Karşımıza yetişkin bir kadın olarak çıkan Handan’la tanıştığımızda; o, çocukluğundan bugüne uzanan bir hikâyeye çoktan dalıp gitmiş olacak. Handan’ın ve onun hafızasından çıkıp gelen annesi Feri’nin öyküsü, 1960’lardan bugüne uzanan bir anlatıya yerleşiyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleminden çıkan, çok kişiyle kesişen bu tek kişilik kadın oyunu, Hira Tekindor’un yönetiminde, Zerrin Tekindor’un performansıyla seyirciyle buluşacak.
Yazan: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Yöneten: Hira Tekindor
Oynayan: Zerrin Tekindor
Yapımcı: Ayşe Barım
Uygulayıcı Yapımcı: Duygu Bayram
Dekor Tasarım: Şirin Dağtekin Yenen
Işık Tasarım: Yakup Çartık
Kostüm Tasarım: Gamze Saraçoğlu
Yönetmen Yardımcısı: Beste Güven
Yapım Koordinatörü: Ayşegül Beyazdağ
Reji Asistanı: Şeyma Demircan
Sahne Amiri: Abdurrahim Mert
Fotoğraf: Özlem Dinç
Afiş Tasarımı: Berkcan Okar
Süre: 65 dk
Tarih: 13 Mart Çarşamba
Mekan: Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Seans: 19.00 - 21.00
Baba / Tiyatro
”Burası benim evim değil mi?
”Gördüklerimiz ve hatırladıklarımız ya gerçekten olmadıysa?
Neyin gerçek neyin hayal olduğunun karıştığı bir dünya.
Baba, doğru ve yanlışın, gerçekte olan veya olmayanın, anıların ve travmaların karıştığı kaygan bir zeminde, gerçekliğin doğasına dair sorular ile seyircileri baş başa bırakan çarpıcı bir hikaye.
Gerçek ile hayalin birbirine geçtiği, anılarımızla yaşananların hiçbir zaman aynı olamayacağının hikayesi.
Yazan : Florian Zeller
Çeviren : Serdar Biliş , Philip Arditti
Yönetmen : Tamer Can Erkan
Yönetmen Asistanı : Tamar Çıtak
Sahne Amiri : Güney Can Yılmaz
Dekor Tasarım : Gamze Kuş
Işık Tasarım : Cem Yılmazer
Oynayanlar:
Baba: Şerif Erol
Anne: Zeynep Dinsel
Kadın: Kübra Balcan
Adam: Alper Baytekin
Laura: Yasemin Taş
Pierre: Devrim Özder Akın
Tarih: 11 Mart Pazartesi - 21.00
Mekan: DasDas Açık Sahne
Positively Different Kısa Film Festivali / Film festivali
Hakim toplumsal cinsiyet, cinsellik, ırk, sınıf, etnik köken, din ile normatif bedenlerin öncelenmesi; bunlar günümüze ve geleceğe, hayattan beklentilerimize ve karşımıza çıkan engellere tesiri olan kavramlar. “Başka”larının hayatına, gerçeklik ve komedi ile, yeri geldiğinde ise soyutlaştırma ve deneylerle ışık tutmayı amaçlayan Yunanistan menşeili Positively Different Kısa Film Festivali / Positively Different Short Film Festival’in amacı kesişimsellik ve ayrımcılık konusunda duyarlılık yaratmak.istos film & istos yayın ve Başka Sinema işbirliği ile Positively Different Kısa Film Festivali / Positively Different Short Film Festival bu sene Atina ve Berlin dışında İstanbul seyircisiyle de 10 Mart’ta Kadıköy Sineması’nda buluşacak.
22 farklı ülkeden gelen toplam 40 film bizi zorlu ama heyecan verici dünyalara götürecek! Cinsiyet, cinsellik, engelilik, göç, sınıf ve ırk kavramlarını ele alan festival seçkisinde yaratıcılar mizah, duyarlılık, cesaret ve merakla “Kimliklerimizin sınırları nelerdir?”, “Hatırlamadığınızı hatırlamadığınızda, unutmaya nasıl direnirsiniz?” gibi ortak sorulara ve endişelere odaklanıyor.Festivalin finalistleri bu sene 4 ödül için yarışacak; En İyi Film Ödülü, Seyirci Ödülü, En İyi Yunanistan Yapımı, Kürasyon Ekibi Ödülü. Kazanan filmlerden oluşan seçki ise 10 Mart günü saat 21:00’de, diğer şehirlerde aynı anda, Kadıköy Sineması’nda İstanbul seyircisiyle buluşacak.
Tarih: 10 Mart Pazar - 21.01
Mekan: Kadıköy Sineması
Troyalı Kadınlar / Benal Dikmen / Sergi
Sanatçının son iki yılda ürettiği resim, ışıklı pano, video gibi farklı türlerde çalışmalarının yer aldığı sergi, Çanakkale’de açılan Troyalı Kadınlar ve Helen’in İkili Yaşamı sergilerinden yapılan seçki ile Quick Art Space’in mekânı gözetilerek üretilmiş yeni işleri bir araya getiriyor. Sergi, mitolojik anlatıları yeniden gündeme getirirken izleyiciyi içinde olduğumuz zamanı toplumsal cinsiyet perspektifinden irdelemeye davet ediyor. Mitolojik anlatıların günümüzün düşüncelerine, yeni sanat alanlarına ve tekniklerine göre yeniden yorumlanmaları gerektiğini düşünen sanatçının sergisinde, anonim 19. yüzyıl fotoğraflarını kesip biçerek gerçekleştirdiği ve dijital ortamda yatay bir düzlemde buluştuktan sonra büyük kumaşlara basılan kolajları yer alıyor.
Tarih: 8 Mart - 28 Nisan
Mekan: Quick Art Space (İçerenköy, Umut Sokak No:10-12, 34752 Ataşehir)
Pandora'nın Kutusu / Sinema
Pandora'nın Kutusu, her biri uzak diyarlara düşmüş üç kardeş artık hasretlerine zorunlu bir son verecektir. Üçü de birbirinden farklı hayatlara savrulmuştur. Birbirleriyle aralarındaki bağ körelmeye yüz tutmuştur ve iletişimlerini kaybetmiş bu üç orta yaşlı kardeş için kavuşma vakti yaklaşmaktadır. Memleketleri Karadeniz'de yaşayan yaşlı annelerinin kaybolduğu haberi onları yıllar sonra bir araya getirecektir. Her biri aynı şehire düşmüş, İstanbul'da yaşıyor olmalarına rağmen kontaktlarını kaybeden kardeşler anneleri Nusret'i bulmak için kendileri ve anılarına dair birçok şeyi gün yüzüne çıkardıkları bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuk bir içsel hesaplaşmaya, annelerini bulduktan ve İstanbul'a getirdikten sonraki süreç ise sancılı bir yaşam sınavına dönüşecektir. Bu sınavdan alnının akıyla çıkabilen tek kişi ise yaşlı kadının torunu Murat olacaktır. Güneşe Yolculuk ve Bulutları Beklerken gibi filmleriyle kendini ispatlayan önemli yönetmen Yeşim Ustaoğlu, son filmiyle de yine yolculuk vesilesiyle gerçek kimliklerini bulan karakterleri ele alıp politik duruşuyla da dikkat çeken sosyal içerikli ve son derece etkili bir filme imza atıyor.
Tarih: 10 Mart Pazar - 14.00
Mekan: Kadıköy Sineması
Bir Terennüm / Tiyatro
İstanbul’un farklı iki zamanında yaşanan sokağa çıkma yasağı günleri... İçinde ruhların, kalplerin durmadan yer değiştirdiği Çamlıca’da bir evin salonu... Komik ve içli bir ailenin, aynı salonda geçen, demansın bulanıklığı içinde bir zamandan bir başka zamana zıplayan, bir kaç nesillik hikayesi... Elden ele dolaşan bir avuç fındığın dem tuttuğu, hafızanın zamanı parçaladığı, her bir parçanın tekrar tekrar çağırıldığı, nihayetinde her ihtimalin mümkün olduğu buluşmalar...
Ve bu buluşmalara eşlik eden bir terennüm
Yazan : Firuze Engin
Yöneten : Gülhan Kadim
Oynayanlar : İpek Türktan, Tolga İskit
Sahne ve Kostüm Tasarımı : İlayda Saran
Işık Tasarımı : İsmail Sağır
Özgün Müzik : Burçak Çöllü
Yardımcı Yönetmen : İbrahim Arıcı
Reji Asistanları : Selin Erdoğan, Mustafa Burak Dikilitaş
Dekor ve Kostüm Asistanı : Efe Arslan
Afiş Tasarım : Firuze Engin, Özgür Doğan
Koordinatör : Büke Akşehirli
Süpervizör : Şebnem Sönmez
Yapımcı : Mine Şengöz
Yapım : Orchestra Theatre
Tarih: 13 Mart Çarşamba - 20.30
Mekan: Zorlu PSM %100 Studio
Iguana Tokyo / Sinema
Tokyo, yakın gelecek... Şehrin her köşesi, tüm sosyal katmanları M² isimli sanal gerçeklik oyununun büyüsü altındadır. Her yaş ve statüden insanın kendini içinde özgürce kaybedebildiği bu oyun, sıradan bir aile için kazanan ferdin tüm aileyi yönettiği tehlikeli bir deneyime dönüşür. Gerçekle fantezi arasındaki ince çizgi bulanıklaşırken M² yaşam alanlarını kontrol edip ailenin gündelik hayatını yeniden tanımlamaya başlar. Kurallar basittir: Kim kazanırsa evdeki kişisel alanı büyür, daha büyük M²’ye sahip olan evi de yönetir. M²’yi en iyi oynayan aile ferdi 14 yaşındaki Tokyo, elindeki bu güç sayesinde gerçeklikle gerçek olmasını istedikleri arasında gezinir. İnsanların gerçeklikten kolayca kaçabildiği bu yeni dünyada sadece hayvanlar dışarıdadır. Devasa, yeşil bir iguana insanların iki dünya arasında yavaş yavaş kendilerini kaybetmelerine tanık olabilen tek canlıdır. Filmin ardından Şükrü Alaçam moderatörlüğünde yönetmen Kaan Müjdeci ile söyleşi olacaktır.
Yönetmen: Kaan Müjdeci
Senaryo: Kaan Müjdeci
Oyuncular: Saadet Aksoy, Ertan Saban, Deniz Ülkü
Tarih: 10 Mart Pazar - 14.00
Mekan: Sinematek Sinemaevi - Kadıköy
Yangın / Müzik
Yangın, 2019 yılında kurulan bir post punk grubudur. Theo Kaya’nın vokalleri, Bora Yavrucuk & Efe Sanlav’ın elektrik gitarları, Sarp Taha Gürkan’ın bas gitarı ve Ege Soydan’ın davuluyla bir araya gelir. Britanya post punk sahnesinden ilham alan grup, müziğinde öne çıkan enerjik performans estetiğiyle tanınmaktadır. Kasım 2023’te yayınlanan debut albümleri “Plastik”, hızlı tempolu kompozisyonları, karmaşık melodik yapıları ve derin anlam yüklü sözleriyle dinleyicilerle buluşmuştur.
Tarih: 13 Mart Çarşamba - 21.30
Mekan: Blind (Asmalı Mescit, Şehbender Sk. no:3, 34430 Beyoğlu/İstanbul)