İstanbul'un ilk modaevi tarihi Casa Botter restore edildi: Sanat ve Tasarım Merkezi olacak
Artı Gerçek - Osmanlı Padişahı İkinci Abdülhamit'in, sarayın Hollandalı terzisi Jean Botter için Beyoğlu'nda yaptırdığı tarihi Casa Botter apartmanının restorasyonu tamamlandı. 'İBB Miras' tarafından yürütülen restorasyon projesinin tamamlanmış halini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından paylaştı.
İmamoğlu,19'uncu yüzyılda saray mimarı Raimondo d’Aronco tarafından tasarlanan binanın son halini sosyal medya hesabından "Çok yakında açılıyor" notuyla paylaştı.
Çok yakında açılıyor… pic.twitter.com/RWRHYa2I9A
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) April 1, 2023
SANAT VE TASARIM MERKEZİ OLACAK
Sanat ve Tasarım Merkezi olarak İstanbulluların kullanımına açılacak olan Casa Botter binasının bahçe ve zemin katınının sergi ve rekreasyon alanı olarak, diğer katlarının da konferans salonu, çalışma ve tasarım ofisleri olarak kullanılması planlanmıştı.
'ÖZEL MÜLKİYET DİYE YIKIMA SÜRÜKLENMEMELİ'
İBB Genel Sekreter Yardımcısı geçtiğimiz yıl Casa Botter için hazırlanan restorasyon projesi için yapılan basın toplantısında, özel mülkiyet statüsündeki kültürel varlıkların durumuna dikkat çekerek şunları söylemişti:
"3 bin 500 kadar yer var; bunlardan 1700 kadarı metruk durumda ve yıkım kararı verilip yok edilmesi an meselesi. Bu gibi kültürel değerlerin özel mülkiyet statüsünde olduğu için yıkıma sürüklenmesine engel olunmalı"
İSTANBUL'UN İLK MODAEVİ
Bodrum katı ile birlikte toplam yedi katlı yapı, İkinci Abdülhamit döneminde saray mimarı olan Raimondo D'Aronco'nun eseridir.
İstanbul'da inşa edilmiş Art Nouveau tarzındaki ilk bina olması nedeniyle mimarlık tarihi açısından önemli olan bina adını İkinci Abdülhamit devrinde Hollanda'dan İstanbul'a göç etmiş modacı Jean Botter’den alır.
Mimar Raimondo D'Aronco, mesleki çalışmalarını Avrupa'daki gibi kurumsallaşmış şekilde, bir moda evinden sürdürmeye karar veren Jean Botter için bu apartmanı hem moda evi hem de aile üyelerinin kalabileceği bir yapı olarak inşa etmişti.
ŞAİR FERÜT EDGÜ DE BU BİNADA YAŞADI
Paris’e giden oğullarının hastalanarak ölmesiyle Paris'e göç eden aile, binayı 2'nci Abdülhamid zamanında Kaptan-ı derya Osman Paşa'nın oğlu Mahmut Nedim Efendi'ye sattığı binanın, Nedim Bey 1939'da vefat edince eşi Zeynep Ovyar devralmıştır.
Binada, aynı dönemde şair Ferit Edgü, kurduğu reklam ajansı için binanın üçüncü katını kiralayıp restore ettirmiş, ajansın taşınmasından sonra da konut olarak kullanmıştı.
VARİSLER BİNAYI HAZİNEDEN DEVRALDI...YILLARCA BAKIMSIZ KALDI
Mülk sahibi Zeynep Ovayar'ın ölümünden sonra sahipsiz kalan yapıya Hazine el koydu. İkinci dereceden mirasçılar hak iddia etmesi üzerine başlayan ve yıllar süren hukuk süreci sonucu bina bakımsız kalan binayı 2007'de Zeynep Ovyar’ın yeğenleri Hazine’den devralmıştı. (KÜLTÜR SANAT)