İtalya'da 'sansasyonel' keşif: 2 bin 300 yıllık heykeller bulundu
Toskana'da antik Roma döneminden kalma çok sayıda heykel bulundu. Bir hamamın kalıntılarında, üzerleri 6 bin bronz, gümüş ve demir sikke ile örtülü halde bulunan heykellerin çok iyi korunmuş olduğu açıklandı.
Artı Gerçek - İtalya'nın Toskana bölgesinde, antik Roma döneminden kalma bronz heykeller bulundu. Arkeologlar, çok iyi korunmuş olan heykelleri "sansasyonel bir buluntu" olarak niteledi.
İki düzineden fazla heykel, başkent Roma'nın 160 kilometre kuzeyinde, Siena yakınlarındaki bir yamaca kurulu olan San Casciano hamamının, çamura gömülmüş kalıntılarında bulundu. Bölgedeki kazılar, 2019 yılından bu yana devam ediyordu.
Kazı Başkanı Jacopo Tabolli, Reuters ajansına yaptığı açıklamada heykeller hakkında "Çok önemli, sıradışı bir buluntu" dedi. Tabolli, çeşitli Greko-Roman tanrıçaları betimleyen heykellerin geçmişte bir tapınağı süslediğini, muhtemelen 1'inci yüzyılda bir ritüel ile hamamdaki termal sulara gömüldüğünü anlattı.
Kazı başkanı, alanda 24 büyük heykelin yanı sıra birkaç küçük heykelciğin de bulunduğunu söyledi. Heykellerin pişirilmiş toprak yerine bronzdan yapılmasının sıradışı olduğunu söyleyen arkeolog, "Muhtemelen seçkin bir yerleşimden geldiler" dedi.
Tabolli, heykellerin neredeyse 6 bin bronz, gümüş ve demir sikke ile örtülü olduğunu, San Casciano'daki sıcak ve çamurlu su sayesinde "neredeyse ilk gömüldükleri günkü kadar iyi korunduklarını" söyledi.
İtalya Kültür Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Massimo Osanna ise heykelleri "antik Akdeniz tarihinin en dikkat çekici buluntularından biri" olarak niteledi.
Osanna, söz konusu heykellerin, 1972 yılında İtalya'da denizden çıkarılan 'Riace Bronzları' adlı iki antik Yunan savaşçı heykelinden bu yana en önemli arkeolojik buluntu olduklarını söyledi.
İtalya Kültür Bakanlığı'nın resmi açıklamasında da, heykellerin büyük kısmının, Toskana'da Etrüsklerden Roma yönetimine geçişin yaşandığı MÖ 2-MS 1'inci yüzyıllar arasına tarihlendiği belirtildi.
Açıklamada, bölgenin "büyük ihtilaflara ve kültürel geçişkenliğe sahne olduğu bu dönemde, etrafı istikrarsızlık ve savaşla çevrili olan söz konusu tapınağın benzersiz bir çok kültürlülük, çok dillilik ve barış sığınağı" olduğu bilgisi verildi.
Bir restorasyon laboratuvarına gönderilen heykellerin sonrasında San Casciano'da yeni açılacak bir müzede sergileneceği açıklandı. (DIŞ HABERLER)