Melih Cevdet Anday'ın ilk roman denemesi 'Barem Kanunu' 77 yıl sonra yeniden yayımlanıyor

Melih Cevdet Anday'ın ilk roman denemesi 'Barem Kanunu' 77 yıl sonra yeniden yayımlanıyor
Şair ve yazar Melih Cevdet Anday'ın ilk roman denemesi olarak bilinen ve 1946'de bir kez tefrika edildikten sonra bir daha hiç gün yüzüne çıkmayan 'Barem Kanunu' eseri yeniden Everest Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluşuyor.

Artı Gerçek - Orhan Veli ve Oktay Rıfat ile birlikte Garip adlı şiir akımının kurucuları arasında yer alan şair ve yazar Melih Cevdet Anday'ın ilk defa 1946'da Başkent dergisinde tefrika edilen romanı 'Barem Kanunu' 77 yıl sonra yeniden yayımlanıyor.

Everest Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluşan kitaba dair gelişmeyi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Seval Şahin, Twitter hesabından duyurdu.

Şahin paylaşımında "Eyüp Tosun’u tebrik ediyorum. Bir dedektif gibi bu kitabın peşine düştü ve Melih Cevdet’in bir eseri daha gün yüzüne çıktı.” yazdı.

Melih Cevdet Anday (1915-2002) eserleriyle Türkçe edebiyatın önde gelen yazar ve şairleri arasında yer alıyor. Orhan Veli ve Oktay Rifat ile birlikte Garip Akımı’nı başlatan Anday; şiirlerinin yanı sıra düz yazılarıyla da pek çok esere imza attı.

Gizli Emir ile 1970 TRT Roman Armağanı’na layık görülen yazarın bilinen ilk romanı ise 1957 tarihli 'Zifaftan Önce’ydi. Şimdi de yazarın ilk roman denemesi Barem Kanunu, editör Eyüp Tosun’un Anday’ın Şevket Rado’ya yazdığı bir mektubun peşine düşmesiyle bulundu ve tefrika edildikten 77 yıl sonra ilk kez yeniden okurla buluşuyor.

Toplamda 64 sayfadan oluşan eser, bu ay itibarıyla raflardaki yerini alıyor. Romanın kapak tasarımını Kardelen Akçam üstleniyor.

Kitabın tanıtım bülteninden:

“Ben İstanbul’dan döndükten sonra şu mahud ‘Barem Kanunu’nu Ankara’da yeni çıkmaya başlayan Başkent adlı bir dergide tefrika ettim. Ama on beş yirmi tefrika sürdü, sonra şimdi burada anlatması çok uzun ihtilaflar yüzünden kesmeye mecbur oldum. Yalnız sana şunu söyleyeyim: Romanım çok istediğim gibi oldu. Zevkine, bilgisine güvendiğim bir iki dostumdan da çok teşvik gördüm.”

Melih Cevdet Anday’ın Şevket Rado’ya yazdığı bir mektuptan alıntılanan bu satırların izi sürülerek ortaya çıkarılan Barem Kanunu, 77 yıl sonra ilk kez kitaplaşıyor! 1946’da, henüz otuzlu yaşlarının başındayken giriştiği bu ilk tefrika roman denemesinde Anday’ın, atmosfer yaratma, karakter inşası ve kurmaca yeteneğinde daha başından ne denli usta olduğu görülüyor. Barem Kanunu, Melih Cevdet Anday’ın edebî biyografisini sıfırlayarak yeni bir tarih başlatacak…

Ama bu memuriyet hayatı hiç de dışardan görüldüğü gibi değildi ki. Bir gün hiç tanımadığı asık suratlı bir adam odadan içeri giriyor, bütün memurlar asker gibi ayağa dikiliyorlar; sanki hayatları bu adamın dudakları arasındaymış gibi korkudan titreşiyorlardı. Tabii gün geçtikçe yavaş yavaş o da bu memurlara benziyordu. Memuriyetin beğenilecek nesi vardı yani? (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar