Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'a verildi
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, ödülünü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen törenle aldı.
Pamuk ödül konuşmasında, ödülün edebiyatçılar için önemine dikkat çekerek “Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü bana layık gördüğünüz için, bu adam birçok ödül aldı, Mersin’e gelmez demediğiniz için teşekkür ederim. Ben bu ülkenin yazarıyım. Çağrıldığım her yere giderim” dedi.
TÖREN, ORHAN PAMUK ROMANLARI ÜZERİNE YAPILAN SUNUMLA BAŞLADI
Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde düzenlenen Mersin Kenti Edebiyat Ödülünün 16’ncısı, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’a verilmişti. Pamuk'a ödülü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen törenle takdim edildi. Tören, Seçici Kurul üyesi Celal Soycan ve Celal Sakallı’nın, Orhan Pamuk romanları üzerine yaptığı sunumla başladı.
'ÖDÜLÜ, EDEBİYATÇILARDAN OLUŞAN SEÇİCİ KURUL BELİRLEDİ'
Törende söz alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Değerli bir edebiyatçıyı Mersin’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Eserleri 60’tan fazla dile çevrilen, Nobel ödüllü bir yazarı kentimizde konuk etmekten onur duyuyoruz” dedi.
Mersin Kenti Edebiyat Ödülünün ideolojik kaygılar taşımadığını, Mersin iş dünyasının ödülü alacak kişilerin belirlenmesinde rol almadığını vurgulayan Çakır, ödülün edebiyatçılardan oluşan seçici kurulca belirlendiğini söyledi.
Çakır, edebiyat ödüllerinin ideolojik tartışmalara, kutuplaşmalara konu edilmesine tepki gösterdi ve Mersin Kenti Edebiyat Ödülünün tek amacının Türkçeye katkı sunan edebiyatçılara şükranı ifade etmek olduğunu kaydetti.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hamit İzol da “Öyle bir ülke hayal ediyorum ki herkes istediğini yazabilsin” ifadelerini kullandı.
Mersin Kenti Edebiyat Ödülünü MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ve MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol’un elinden alan Orhan Pamuk da ödül seçici kuruluna ve Mersinlilere teşekkür etti.
'KİMSE OKUMAZ, BU ROMAN SATMAZ DİYEREK ROMANIMI BASTIRMADLAR'
1973 yılında roman yazmaya başladığını anlatan Orhan Pamuk, ilk romanını yazarken iki kez Milliyet ödüllerine yetişemediğini, üçüncü yarışmada romanı yetiştirip ödülü kazandığını ancak şair Ülkü Tamer’in 600 sayfalık o ilk romanı “Kimse okumaz, bu roman satmaz” diyerek bastırmadığını söyledi.
İlk romanının ancak 1982 yılında yayınlanabildiğini kaydeden Pamuk, ödüllerin edebiyat dünyasındaki etkisine dikkat çekti ve kendisinin yazarlık serüveninin de ödüllerin önemine vurgu yaptı.
Yazmak istediği, tasarladığı çok sayıda roman olduğunu da belirten Nobel Ödüllü yazar, son zamanlarda, edebiyat hatıraları üzerinde çalıştığını söyledi.