Mersin'de restorasyondaki 2 bin yıllık Anemurium Antik Kenti'ne beton bina yapıldı

Mersin'de restorasyondaki 2 bin yıllık Anemurium Antik Kenti'ne beton bina  yapıldı
Mersin'de, restorasyon ve çevre düzenlemesi gerekçesiyle ziyarete kapatılan Anemurium Antik Kenti'nde beton bir yapı inşa edilmesi tepki çekti. MERÇED, antik kentin ziyarete kapatılması kararının bölgeyi rantsal faaliyete açma amacı taşıdığını söyledi.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Mersin’in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti'nin restorasyon ve çevre düzenlemesi gerekçesiyle ziyarete kapatılmasından kısa süre sonra antik kent alanında beton bir yapı inşa edilmesi çevre örgütlerinin tepkisini çekti. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasın üzerine beton dökülmesine kimlerin izin verdiğinin açıklanmasını istedi.

nsaat.jpg

MERÇED Anamur temsilciliği, Anemurium Antik Kenti'ne beton bina yapıldığını belirterek konuyla ilgili fotoğrafları paylaştı. Bir vatandaş tarafından MERÇED Anamur temsilciliğine gönderilen fotoğraflarda, antik kent alanında bir betonarme inşaatın sürdüğü, ayrıca bazı yerlerde inşaat hazırlıkları kapsamında zeminin düzleştirildiği görülüyor.

mersin3-001.jpg

'BETONLAŞMAYA VE RANTA MI AÇILIYOR?'

Fotoğrafları sosyal medya hesabından kamuoyu ile paylaşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur temsilciliğinin konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Anemurium Antik Kenti'nde Mehmet Tekocak başkanlığındaki kazı heyeti tarafından uzun zamandır sürdürülen restorasyon kapsamındaki, 1. etap çevre düzenlemesi işinin, 1998-2002 yılları arasında Anamur Mamure Kalesi tahkimat, onarım ve çevre düzenlemesi işini de yürüten Tuba İnşaat Tic. ve San. Ltd. Şirketi tarafından yapımına başlandığını henüz öğrenmiş bulunmaktayız. Anamur Çevre Platformu adlı sayfaya duyarlı bir vatandaş tarafından gönderilen uzaktan çekilmiş fotoğrafları görene kadar kötüye yormadığımız antik kentin ziyarete kapatılması kararının gerekçesinin, önemli kültürel varlıkların bulunduğu antik kentin bir tür rantsal faaliyete açılmak adına betonlaştırmak olduğunu düşünmekteyiz. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere, yaklaşık 2 bin yıldır ayakta kalan Anemurium Antik Kenti’ndeki kilisenin yakınındaki deniz kıyısında ne amaçla yapıldığını bilmediğimiz betonarme bir inşaata başlanmış ve hatta inşa edilen yapıya kat çıkılmıştır. Ayrıca, antik kentin denize bakan güney yamacındaki nekropol alanının alt kısmındaki yolun kenarındaki bir alan da üstüne yapılmak istenen inşaat hazırlığı kapsamında iş makinalarıyla düzlenmiştir”

mersin.jpg

'TARİHİ MİRASA BETON DÖKÜLMESİNE KİMLER, NASIL İZİN VERDİ?'

Antik kentte çevre düzenlemesi adıyla yapılan inşaatların, Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü’nün kararıyla yürütüldüğünü, kontrol yetkisinin ise Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nde olduğunu belirten MERÇED, beton binanı ne amaçla yapıldığının kamuoyuna açıklanmasını istedi:

"Binlerce yıllık tarihi ve kültürel bir mirasın üzerine beton dökülmesine, çok katlı bina yapılmasına kimlerin, nasıl izin verdiği konusu, bizler dahil, herkes tarafından merak edilmektedir. Buradan yetkililere sesleniyoruz: İzin verdiğiniz bu kötü işin neden ve hangi kararla yapıldığını acilen kamuoyunun bilgisine sunmalısınız. Üzerinde tüm ülke, hatta dünya vatandaşlarının da hakkı olan kültürel ve tarihi mirasın üstüne, hangi yasadan aldığınız yetkiyle ve hangi haklı gerekçeyle beton döktüğünüzü, yapılan inşaatların ne amaçla kullanılacağını kamuoyuna açıklamanızı bekliyor ve bir an önce inşaatların durdurulmasını istiyoruz."

Öne Çıkanlar