Milan Kundera ve eşinin naaşları Çekya'ya iade edildi

Çekya'daki Morovya Kütüphanesi, Milan Kundera'nın ve eşinin naaşlarının, yazarın vasiyeti doğrultusunda Çekya'ya getirildiğini açıkladı.

Milan Kundera ve eşinin naaşları Çekya'ya iade edildi

Artı Gerçek - Morovya Kütüphanesi , Çek-Fransız yazar ve eşi Vera Kundera'nın küllerinin Kundera'nın 1929 yılında doğduğu şehir olan Brno'ya geri gönderildiğini bildirdi.

Morovya Kütüphanesi'nden yapılan açıklamada, "1975 yılından bu yana Fransa'da yaşayan Vera ve Milan Kundera sembolik olarak Brno'ya geri döndü," denildi.

Morovya Kütüphanesi Müdürü Tomas Kubicek, yayıncı Antoine Gallimard ve Çek Cumhuriyeti'nin Fransa Büyükelçisi Michel Fleischmann'dan çiftin kalıntılarını teslim aldıktan sonra yaptığı açıklamada, "İki vazo şu anda Brno'da ve hazır olduğunda mezara yerleştirilecek" ifadesini kullandı.

Brno Belediyesi, 2025 yılında bitirilmesi planlanan yazarın mezarının tasarımı için bir mimari yarışma açtı.

Kubicek, "Fleischmann ve ben, Bayan Kunderova'nın ölümünden sonra her iki vazonun da Brno mezarlığına yerleştirilmesini sağlayacağımıza söz verdik" dedi. "Şu anda Brno'dalar ve mezar hazır olduktan sonra oraya nakledilecekler. Bu gerçekleşene kadar Moravya Kütüphanesi'nde güvende kalacaklar" dedi.

MİLAN KUNDERA HAKKINDA

Milan Kundera 1929 yılında Çekoslovakya'nın Brno şehrinde doğmuştur. 1969 tarihli Gülünesi Aşklar başlıklı düzyazı çalışmasıyla meşhur olan yazar, ticarî olarak en başarılı eserini 1984 tarihli 'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' romanıyla verdi.

İlk romanı "Şaka" 1967'de yayınlandı ve Çekoslovak Komünist rejimine yönelik sert eleştiriler içeriyordu. Bu çalışma, Kundera'nın parti üyeliğinden sürgündeki muhalifliğe giden yolunda ilk adım oldu.

Gündelik hayatın dünyevi gerçekliği ile düşünce dünyası arasında gidip gelen temaları ve karakterleri tasvir eden tarzıyla övgüler kazandı.

Yazarların sadece çalışmaları aracılığıyla konuşmaları gerektiğine inanan 94 yaşındaki Kundera basına nadiren demeç verdi.

1976'da Fransız Le Monde gazetesine, eserlerini politik olarak adlandırmanın aşırı basitleştirmek ve dolayısıyla gerçek anlamlarını gizlemek olduğunu söyledi.

Eserlerini 1993 yılından beri Fransızca olarak kaleme alan Kundera, Varoluşçuluk akımının edebiyatta yaşayan önemli temsilcilerinden biriydi. 94 yaşındaki yazar hayatını Paris'te sürdürüyordu. Yazarın hem Fransa hem Çekya vatandaşlığı bulunuyordu.

Fransa'ya taşınan Kundera'nın Çekoslovakya vatandaşlığı 1979 yılında iptal edildi. 1981'de Fransız vatandaşlığına geçti ve hayatının geri kalanını 1967'de evlendiği ikinci eşi Vera ile birlikte Fransa'da geçirdi. Çekya 2019 yılında Kundera'ya vatandaşlık verdi. Ülkesine ziyaretler dışında bir daha hiç dönmedi.

Çekya'nın Komünist rejimini hicveden ilk romanı 1967 tarihli "Şaka"dan en ünlü eseri 1984 tarihli "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği"ne kadar Kundera, ilgi çekici düzyazı tarzını siyasi, felsefi ve psikolojik amaçlarla zahmetsizce aşılamanın yollarını buldu.

Ölümünün ardından eşi Vera, Eylül 2024'teki ölümüne kadar Kundera'nın küllerinin bulunduğu vazoyu Paris'teki evlerinde sakladı.

Kundera 1967-2014 yılları arasında 10 romanın yanı sıra kısa öykü, şiir, deneme koleksiyonları ve üç oyun yayınladı. Prix Medicis, Kudüs Ödülü, Franz Kafka Ödülü'nü kazandı ve uzun süre Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi. (Kaynak; Euronews Türkçe, Kültür Sanat)

yazar Çekya fransa mezar vasiyet